Most Królowej Jadwigi

Awatar użytkownika
Ewing
Admin
Admin
Kontakt:

Most Królowej Jadwigi

Post autor: Ewing »

Na początek jedna fotka, którą dziś zobaczyłem po raz pierwszy. Ciekawe ujęcie z barki.
Załączniki
Królowej Jadwigi (Custom).JPG
Królowej Jadwigi (Custom).JPG (130.74 KiB) Przejrzano 12597 razy
Awatar użytkownika
MWS
brak

Re: Most Królowej Jadwigi

Post autor: MWS »

^^^ To co widnieje na zdjęciu, to drugi z kolei most zbudowany w tym miejscu.

Pierwszy powstał w 1861-1865 roku. Był zbudowany z cegły i wspierał się na betonowych fundamentach.
Jego rozbiórka podyktowana była jedynie poprawą warunków żeglugowych.
Technicznie, w momencie wyburzenia (1912), most był sprawny, trwały i doskonałym stanie.
Rozbiórka filarów umieszczonych w rzece odbiła się wykonawcy „czkawką” (były tak mocne),
a przyczółki po przebudowie, służą do dnia dzisiejszego.

Zaprojektowanie i wykonanie nowego, jednoprzęsłowego, mostu, spełniającego warunki żeglugowe,
było jak na owe czasy sporym wyzwaniem.
Problemem było pojedyncze, długie przęsło, posiadające wymaganą wysokość i zabudowa przy ulicy,
tuż przy moście, ograniczająca pole manewru. W tej sytuacji w grę wchodziła jedynie konstrukcja żelbetowa.

Przetarg na budowę nowej przeprawy wygrała bydgoska firma „Windschild & Langelott” (za 108.000 marek).
Firma miała już za sobą, trzy lub cztery, wysoko oceniane realizacje mostowe, na zlecenie miasta.

Prace rozbiórkowe i budowlane rozpoczęły się w 1912 roku, a nowa konstrukcja została oddana do użytku w sierpniu 1913.
Nowy most posiadał system odwodnienia i specjalne kanały umożliwiające przeprowadzenie instalacji wodnych,
kanalizacyjnych, gazowych i elektrycznych.
Elementy elewacji otrzymały lica z kruszyw granitowych i sjenitowych w różnych odcieniach i gradacjach.

Pierwszy Victoriabrücke:

Obrazek

Budowa nowego mostu – zbrojenia przyczółka:

Obrazek
Awatar użytkownika
BYDZIAK 1958
brak

Post autor: BYDZIAK 1958 »

Pierwszy, solidnie zbudowany most, był konstrukcją raczej na tamte czasy, wieku XIX-go. Dynamicznie rozwijający się transport wodny, wymusił wprowadzenie szeregu zmian w najbliższym rejonie. Mapa z samego początku XXw. pokazuje, że dla ułatwienia tam żeglugi, nie tylko postanowiono zmienić śluzę miejską czy 'wyprostować Brdę', ale i również zmienić most. Tym, co najbardziej przeszkadzało w koncepcji nowej drogi wodnej, był owe flary, które przeszkadzały by szerszym pływającym jednostkom. Na pokazanych na mapce planach, są również i one przekreślone.
Załączniki
Brda.JPG
Brda.JPG (119.32 KiB) Przejrzano 12554 razy
Awatar użytkownika
seth
brak

Post autor: seth »

A wszystko to przez budowę Nowego Kanału. To on wymusił zmianę konstrukcji mostu cesarzowej Victorii.
Świetne pocztówki i zdjęcia. :1
Awatar użytkownika
Maciej Kulesza
brak

Post autor: Maciej Kulesza »

Ja również pierwszy raz widzę takie pocztówki i zdjęcie. Doskonałe!
Andrzej
brak

Post autor: Andrzej »

Zdjęcia i rysunek pochodzą z pisma "Deutsche Bauzeitung" nr 15 z 1913r.
Jest tam też opis, niestety, nie znam niemieckiego :(
Całość dostępna na http://opus4.kobv.de/opus4-btu/frontdoo ... docId/2481
Załączniki
stary most.jpg
stary most.jpg (87.01 KiB) Przejrzano 12488 razy
Victoria Brucke rozbiórka.jpg
Victoria Brucke rozbiórka.jpg (49.14 KiB) Przejrzano 12488 razy
Victoria Brucke rys.jpg
Victoria Brucke rys.jpg (90.75 KiB) Przejrzano 12488 razy
Awatar użytkownika
BYDZIAK 1958
brak

Ciekawe jest to drugie zdjęcie Andrzeja. Pokazuje pozostały do rozbiórki środkowy łuk mostu z filarami. Miejsce widocznego nieco dalej mostu tymczasowego, wykorzystane było również na takowy, 'saperski' (?), chyba na samym końcu XXw.. Ustawiony był tam, w czasie ważnego, bodaj kapitalnego remontu mostu Kr.J. Mimo, że przechodziłem wtedy tam wiele razy, nie pomyślałem o zrobieniu zdjęć... :oops:
Ceglany murek, (od mostu do bramy przychodni), był czasowo rozebrany. W jego miejscu, był od tamtej strony wjazd na 'tymczasowy most'. Po remoncie mostu, 'tymczasowy' rozebrano, a odbudowany, 'ceglany murek', znów wygląda jak 'stary', choć jest nowy. :1

(Zdjęcie z 'sv')
Obrazek
krajan
BSMZ Bunkier
Kontakt:

Post autor: krajan »

Też pamiętam ten most tymczasowo. Nawet jak go demontowali to byłem oglądać wyciąganie 'rur' z dna Brdy - służyły jako podpory wbite pionowo niedaleko linii brzegowej. Dobrze pamiętam, że ten most był dużo niżej w porównaniu do mostu obok?
Awatar użytkownika
BYDZIAK 1958
brak

^^^
Tymczasowy, był na poziomie ulicy przed i za obecnym mostem. Największa różnica była w połowie mostów. Most Kr.J. ma w tym miejscu 'garb', więc był tam nieco wyższy od tymczasowego.
Awatar użytkownika
BYDZIAK 1958
brak

^^^ Tak sobie pomyślałem, że może Maciej ma dojścia w archiwach GW i znajdzie zdjęcia tego mostu tymczasowego. Jest raczej prawdopodobne, że fotoreporterzy i Expressu i GW, porobili wtedy zdjęcia.

Dopiero stosunkowo nie tak dawno dostrzegłem, że na moście pojawiły się herby. :oops:
Zostały pewnie zamontowane w tym samym czasie, w którym przywracano 'stare lampy'.
Załączniki
herb MKJ.JPG
herb MKJ.JPG (42.46 KiB) Przejrzano 12369 razy
Awatar użytkownika
BYDZIAK 1958
brak

Ok 1980 roku, w czasie jakiegoś spaceru, utrwaliłem, (nie pamiętam dlaczego), widok w stronę mostu. :D
Załączniki
rysunek.JPG
rysunek.JPG (37.56 KiB) Przejrzano 12168 razy
Awatar użytkownika
Maciej Kulesza
brak

Post autor: Maciej Kulesza »

Popytam w Gazecie. W którym roku był ten most tymczasowy?

Bydziaku ładny szkic!
Ta latarnia miała u dołu napis Makrum. Jeszcze 4 czy 5 lat temu stały lub stała jedna lampa. Nie mogę odszukać w sowim archiwum właśnie tego zdjęcia.
Awatar użytkownika
BYDZIAK 1958
brak

Maciej Kulesza pisze:Popytam w Gazecie. W którym roku był ten most tymczasowy?

Bydziaku ładny szkic!
Ta latarnia miała u dołu napis Makrum. Jeszcze 4 czy 5 lat temu stały lub stała jedna lampa. Nie mogę odszukać w sowim archiwum właśnie tego zdjęcia.

^^^ To było na przełomie wieków. Nie dalej niż w 2005. Raczej w latach 90-tych.
Awatar użytkownika
szczepan522
brak

Post autor: szczepan522 »

Stare lampy na bulwarach, dodatkowo bulwary jeszcze przed rewitalizacją (3.01.2011r)

Obrazek

Oraz most również 2011r.

Obrazek
Awatar użytkownika
BYDZIAK 1958
brak

MWS w drugim wpisie, pokazał zdjęcie ze zbrojeniami mostu, przygotowywanymi do zalania betonem. Jest jeszcze jedno ciekawe ujęcie. Widok od strony północnej, w kierunku ul. Garbary. Z lewej strony konstrukcji, widać przeprawę tymczasową.
Załączniki
M K J.JPG
M K J.JPG (98.05 KiB) Przejrzano 10154 razy
Awatar użytkownika
BYDZIAK 1958
brak

Szukając na starych zdjęciach różnych detali, potrzebnych mi do zrobienia pewnego 'starego widoku', odkrywam różne ciekawostki i może zagadki.

BYDZIAK 1958 pisze:MWS w drugim wpisie, pokazał zdjęcie ze zbrojeniami mostu, przygotowywanymi do zalania betonem. Jest jeszcze jedno ciekawe ujęcie. Widok od strony północnej, w kierunku ul. Garbary. Z lewej strony konstrukcji, widać przeprawę tymczasową.

Nie pamiętam co było na wspomnianym wyżej zdjęciu, być może MWS to przeczyta, i ponownie je wstawi. Może i tam są niespodzianki.

Tą przypadkiem dostrzeżoną zagadką jest położenie mostu tymczasowego, w czasie rozbiórki starego, ceglanego. W moim poprzednim wpisie, ze zdjęciem z budowy nowego mostu, ten 'tymczasowy', jest po stronie wschodniej, (pokazany na czerwono, strzałka pokazuje 'GSF'). Szósty wpis w tym temacie wstawił Andrzej. Na jego drugim zdjęciu, pokazującym rozbiórkę reszty środkowego przęsła 'most tymczasowy' jest po stronie zachodniej. (Zaznaczony na żółto. Można zwrócić uwagę na północną ścianę budynku przy K J 21. Zastanawiam się, czy jej 'zdobienie', również odtworzyć... :shock: ) Zdjęcia te pokazują więc jak sądzę, dwa mosty tymczasowe. Pozostają do odgadnięcia powody, dlaczego nie zdecydowano się na jeden, bardziej konkretny... (koszty?) A może w czasie rozbiórki starego i budowy nowego mostu, bardziej opłacało się mieć w różnym czasie dwie tymczasowe przeprawy?

EDIT: To zdjęcie ze zbrojeniami, to jednak może być widok w stronę północną, czyli tymczasowa przeprawa była 'tylko' po stronie oznaczonej na żółto.
Załączniki
tymczasowe przeprawy.JPG
tymczasowe przeprawy.JPG (27.9 KiB) Przejrzano 9901 razy
Awatar użytkownika
BYDZIAK 1958
brak

'Zagadka' o której pisałem wyżej, wynikła z mojego wcześniejszego wpisu:

BYDZIAK 1958 pisze:MWS w drugim wpisie, pokazał zdjęcie ze zbrojeniami mostu, przygotowywanymi do zalania betonem. Jest jeszcze jedno ciekawe ujęcie. Widok od strony północnej, w kierunku ul. Garbary. Z lewej strony konstrukcji, widać przeprawę tymczasową.

^^^ Zasugerowałem się wtedy położeniem tymczasowego mostu w czasie ostatniego, przeprowadzanego tam remontu... Przypuszczam, że nikt nie zauważył, lub nie zwrócił uwagi na to, że źle opisałem miejsce jego ustawienia. A ja kontynuowałem dalej... :oops:
No ale dzięki temu przypadkowemu powrotowi do tematu, błąd można było sprostować.
Poniżej, jedno, prawdopodobnie to zdjęcie z tych, które zniknęły z wpisu MWS.
Załączniki
MKJ MWS.JPG
MKJ MWS.JPG (86.05 KiB) Przejrzano 9864 razy
Awatar użytkownika
BYDZIAK 1958
brak

Cztery lata temu wspominaliśmy most zastępczy.
BYDZIAK 1958 pisze: (...)
Mimo, że przechodziłem wtedy tam wiele razy, nie pomyślałem o zrobieniu zdjęć... :oops:
Ceglany murek, (od mostu do bramy przychodni), był czasowo rozebrany. W jego miejscu, był od tamtej strony wjazd na 'tymczasowy most'. Po remoncie mostu, 'tymczasowy' rozebrano, a odbudowany, 'ceglany murek', znów wygląda jak 'stary', choć jest nowy. :1

(Zdjęcie z 'sv')
Obrazek
Dostałem zdjęcie gazetowe, gotowego mostu tymczasowego, tuż przed zamknięciem ruchu na starym moście.. Rok 2001.
Załączniki
zastępczy 2001.JPG
zastępczy 2001.JPG (89.49 KiB) Przejrzano 9151 razy
ODPOWIEDZ