Moje modele

Pokaż co skleiłeś
AERO
brak

Moje modele

Post autor: AERO »

Sporo mamy modelarzy na forum.
Również trochę się tym zajmuję , chociaż czasu coraz mniej.
W mijającym roku wykonałem kilka modeli. Aktualnie kilka też remontuję , bo tego wymagały.
Inne sprzedałem lub ...podarowałem.
Moje modele lepiej lub gorzej , ale przeważnie latają . Kierowane falami radiowymi , dają się skutecznie sterować, czym do złudzenia przypominają prawdziwy pilotaż.
To wyśmienity relaks w trakcie budowy i w czasie lotów.
Załączniki
Motoszybowce z silnikami spalinowymi.
Motoszybowce z silnikami spalinowymi.
86686997.jpg (121.06 KiB) Przejrzano 25775 razy
Paraplan z napędem elektrycznym.
Paraplan z napędem elektrycznym.
2bacd11d42fe0390.jpg (29.66 KiB) Przejrzano 25775 razy
Akro-trener w locie.
Akro-trener w locie.
005.JPG (27.28 KiB) Przejrzano 25775 razy
Latająca Wrona bis. <br />Takie same szkolne szybowce latały w tym miejscu ok.60\70 lat temu.
Latająca Wrona bis.
Takie same szkolne szybowce latały w tym miejscu ok.60\70 lat temu.
SDC15913.JPG (66.9 KiB) Przejrzano 25775 razy
Experimental. Czeka na wyposażenie i oblat.
Experimental. Czeka na wyposażenie i oblat.
SDC16550.JPG (58.99 KiB) Przejrzano 25775 razy
Awatar użytkownika
Artek82
brak

Re: Moje modele

Post autor: Artek82 »

Świetne te modele :1 a Jaczek SP-AAH już sprawny :?:
Pozdrawiam Artur
AERO
brak

SP-AAH wyremontowany i ...sprzedany :(
Będzie nowy ! ;)

Z widocznego skrzydła paraplanu kombinuję sterowany model skydivera R.C. ;)
Mam nadzieję , że będzie brał "czynny udział" w weekendowych skokach w .A.B.
Ciekawe , jaki będzie bobry " na celność " ;)
AERO
brak

Szybowiec Bydgoszczanka z 1924\25 r.
http://www.piotrp.de/SZYBOWCE/pbydgosz.htm

Dobiegam końca budowy tego modelu w skali 1:8,5.
To kolejna, latająca replika z mojej bydgoskiej, lotniczej serii ;.... D.K.D. -1 , SG-38 , Wrona Bis.
Wszystkie latające i sterowane falami radiowymi.
Jeśli uda się Bydgoszczankę "ulotnić", to prawdopodobnie będzie\jest to jedyny taki model .
Jest tak brzydki , że aż piękny :mrgreen: :usta
Budowa nastręcza wielu trudności z powodu braku dokładniejszych planów i dokumentacji.
Jest tylko kilka starych zdjęcia i domniemania co do rozwiązań technicznych 2 modelarzy, którzy wykonali modele wystawowe. Miałem sporo liczenia i kombinowania z przystosowaniem szybowca do ...latania ;)
Model jest w zasadzie tylko półmakietą, gdyż przystosowanie go do latania z napędem zmusza do innych rozwiązań konstrukcyjnych. Pozostało mi jeszcze pokrycie skrzydła , olinowanie i drobne detale.

Oryginalny szybowiec w kilku startach utrzymał się w powietrzu w sumie trochę ponad 1 min. a najdłuższy , przeleciany dystans ,to ok. 500 m.
Pilot Strzelczyk , nie bardzo dawał radę w pilotowaniu tego dziwadełka.
Podobne jak konstruktorzy, zacznę model oblatywać w wersji szybowcowej, czyli bez napędu.
Na fotkach widać silniczek elektryczny ze śmigłem . Będzie zamontowany w wersji moto.

Kilka fotek ;
Załączniki
SDC19500.JPG
SDC19500.JPG (52.55 KiB) Przejrzano 24504 razy
SDC19502.JPG
SDC19502.JPG (98.29 KiB) Przejrzano 24504 razy
SDC19506.JPG
SDC19506.JPG (65.46 KiB) Przejrzano 24504 razy
SDC19505.JPG
SDC19505.JPG (72.72 KiB) Przejrzano 24504 razy
SDC19532.JPG
SDC19532.JPG (68.48 KiB) Przejrzano 24504 razy
AERO
brak

Szok :shock: :o

Innego modelarza z zagranicy również urzekła Bydgoszczanka.
http://www.retroplane.net/bydgoszczanka/page1.htm
SUPER !
Genialne wykonanie. Ciekawe , czy będzie ....latający ?

Moja Bydgoszczanka przy tej wypada blado ;) , tyle tylko , że ja budując ten model wprowadziłem celowe zmiany , by przystosować go do latania a przynajmniej sprawdzić, czy da(ło) się tym latać ;)

Ciekawe , skąd ów modelarz miał tak dokładne plany szybowca ?
...przecież nigdzie nie były publikowane :?:
Wątpliwe by Działowscy robili dokumentację warsztatową Bydgoszczanki nie mówiąc o il. egzemplarzy.

Inny nasz doskonały modelarz modeli wystawowych wykonał również miniaturowy model tego szybowca , ale inaczej zinterpretował ze zdjęć szczegóły konstrukcji ;
http://www.konradus.com/forum/read.php? ... 029&page=1

Ja również inaczej podchodziłem do budowy swojego modelu ale również wyłącznie na podstawie ogólnego rysunku i dostępnych zdjęć.
Zakładaliśmy np. że płaski kadłub szybowca wykonany był częściowo z listew drewnianych , a nie tylko ze spawanych rurek :?:
Inne rozwiązania Działowskich również interpretowaliśmy inaczej ....

Dziwna sprawa ;
Z planami samolotu D.K.D.-1 braci Działowskich jest bardzo podobnie ;
W Polsce dostępny jest tylko ogólny rys. w rzutach i kilka starych zdjęć a w z a g r a n i c z n y m piśmie modelarskim F.M.T odnalazłem d o k ł a d n e plany tego samolotu ! :shock: :?
AERO
brak

Obecnie "Bydgoszczanka" wygląda tak;
Załączniki
Brakuje jeszcze tylko kilku linek odciągowych i będzie gotowy do prób w powietrzu .
Brakuje jeszcze tylko kilku linek odciągowych i będzie gotowy do prób w powietrzu .
SDC19770.JPG (126.49 KiB) Przejrzano 24232 razy
SDC19775.JPG
SDC19775.JPG (99.97 KiB) Przejrzano 24232 razy
SDC19771.JPG
SDC19771.JPG (110.6 KiB) Przejrzano 24232 razy
SDC19767.JPG
SDC19767.JPG (98.06 KiB) Przejrzano 24232 razy
Awatar użytkownika
Ewing
Admin
Admin
Kontakt:

Post autor: Ewing »

Robi wrażenie :1
AERO
brak

W ramach tzw. wolnego czasu zbudowałem modelu spadochronu wg. projektu samego Leonardo da Vinci . To oczywiście moja wersja tego projektu. Szkice Leonard są dość nieprecyzyjne. Znane są tylko ogólne wymiary i konstrukcja samej czaszy. Nie ma danych o sposobie mocowania spadochronu( uprzęży) ze skoczkiem. Prawdopodobnie 4 liny nośne miały być trzymane w dłoniach. Przy małych wysokościach i przy braku uderzenia dynamicznego ( bo czasza jest zawsze otwarta) było to możliwe do przyjęcia rozwiązanie .
Model opada dość wolno, spokojnie i stabilnie, co zdaje się potwierdzać założenia genialnego projektanta.
Budowa zajęła mi 2 dni. Skala 1:40
Załączniki
P1011189.JPG
P1011189.JPG (49.89 KiB) Przejrzano 23181 razy
P1011190.JPG
P1011190.JPG (47.32 KiB) Przejrzano 23181 razy
P1011194.JPG
P1011194.JPG (38.12 KiB) Przejrzano 23181 razy
Awatar użytkownika
Ewing
Admin
Admin
Kontakt:

Post autor: Ewing »

Jak zwykle świetna robota :1
Przyznam się szczerze, że jak pierwszy raz spojrzałem na pierwszą fotkę bez czytania opisu, to pomyślałem, że skonstrułowałeś coś w skali 1:1 i znalazłeś jakiegoś kaskadera, który dokonał skoku :)

A tak w ogóle to nie myślałeś o jakieś małej wystawie i np. pokazie możliwości Twoich modeli?
Z pewnością znalazło by się kilku chętnych żeby podziwiać te cacka.
AERO
brak

Dzięki ;)

Myślałem kiedyś o stałej lub chociaż czasowej ekspozycji dokonań wszystkich modelarzy z naszego forum i nie tylko.
Rozważałem taką możliwość w chwili, kiedy (podobno) rysowała się szansa na własne pomieszczenia B.S.M.Z. " BUNKIER ". :? Naiwnie wierzyłem , że z czasem odbywać się tam będą również wystawy pamiątek , dokumentów , zdjęć i innych artefaktów zw. z naszym miastem .
...że będzie tam miejsce na spotkania , dyskusje przy gorącej herbacie. :roll:

...no coooo ?!
Pomarzyć nie wolno :?: :( ;)

Wcześniej zapadające zmierzchy trochę ukróciły moje inne zainteresowania, więc w ramach walki z nudą nachodzi mnie ostatnio modelarstwo " niszowe ". ;)

Przedstawiony wyżej spadochron Leonardo ale nie tylko ; :)
Załączniki
Pokazy wodniacko-modelarskie na &quot;Balatonie&quot; czerwiec 2016.<br />Mina kotwiczno-kontaktowa wz.08\39 mojego wyk. biorąca udział w tych pokazach .
Pokazy wodniacko-modelarskie na "Balatonie" czerwiec 2016.
Mina kotwiczno-kontaktowa wz.08\39 mojego wyk. biorąca udział w tych pokazach .
P1010269.JPG (90.55 KiB) Przejrzano 23139 razy
Sławojka ogrodowa moich teściów. Rozebrana rok temu przy akompaniamencie udawanego żalu i smutku obojga teściów. Na pocieszenie wykonałem Im model tego przybytku w skali ok. 1:8. Nie &quot; pachnie&quot; jak prawdziwa , ale cieszy oko na regale obok telewizora.
Sławojka ogrodowa moich teściów. Rozebrana rok temu przy akompaniamencie udawanego żalu i smutku obojga teściów. Na pocieszenie wykonałem Im model tego przybytku w skali ok. 1:8. Nie " pachnie" jak prawdziwa , ale cieszy oko na regale obok telewizora.
P1010432.JPG (114.41 KiB) Przejrzano 23139 razy
Widok części zasadniczej..
Widok części zasadniczej..
P1010433.JPG (133.44 KiB) Przejrzano 23139 razy
Awatar użytkownika
BYDZIAK 1958
brak

Post autor: BYDZIAK 1958 »

AERO pisze:(...)
Pokazy wodniacko-modelarskie na "Balatonie" czerwiec 2016.
Mina kotwiczno-kontaktowa wz.08\39 mojego wyk. biorąca udział w tych pokazach .
(...)

Ciekawe są twoje modele :1
Trudna do 'wyłapania na oko' ze zdjęcia jest wielkość tej miny. Ona była w skali tego statku? Jej wielkość można porównać do np. piłki tenisowej? Masz jej zdjęcie z bliska?

Jaras zasygnalizował, a ja przypomnę, że już niedługo ma być pierwsza wystawa modeli kolejowych. Tak jak Aero jest miłośnikiem, (tak mi się wydaje), modeli lotniczych, tak mnie najbardziej przyciągają modele kolejowe. Dobrze, że działa już u nas klub modelarzy kolejowych. :1
Załączniki
wystawa.JPG
wystawa.JPG (101.06 KiB) Przejrzano 23116 razy
szesnasty
brak

Post autor: szesnasty »

BYDZIAK 1958 pisze:Jaras zasygnalizował, a ja przypomnę, że już niedługo ma być pierwsza wystawa modeli kolejowych.

Nooo ... Nie wiem, czy tak niedługo ;)
Załączniki
data.PNG
data.PNG (100.9 KiB) Przejrzano 23113 razy
Awatar użytkownika
Maciej
brak

Post autor: Maciej »

Swego czasu (ok, trochę dawnego) regularnie odbywały się wystawy modeli najpierw w Pałacu Młodzieży, a później w Modraczku. W najlepszych latach to nawet 2-3 razy do roku. Każdy przynosił to co miał, niezależnie czy była to własna konstrukcja, czy model kartonowy z Małego Modelarza, czy też modele z tworzywa sztucznego. Pamiętam, że ludzie przychodzili z całymi makietami przedstawiającymi sceny wojenne, były też makiety kolejek elektrycznych, gdzie oczywiście oprócz torów i składów kolejki była cała architektura z tego, co w ówczesnych czasach było dostępne, czyli gips i karton + plakatówki.
jaras
BSMZ Bunkier

Post autor: jaras »

Bydziak wyprzedził mnie z zapowiedzią wystawą modeli kolejowych, warto sobie zarezerwować czas w kalendarzu.
Awatar użytkownika
BYDZIAK 1958
brak

szesnasty pisze:
BYDZIAK 1958 pisze:Jaras zasygnalizował, a ja przypomnę, że już niedługo ma być pierwsza wystawa modeli kolejowych.

Nooo ... Nie wiem, czy tak niedługo ;)

^^^ Patrzyłem i patrzyłem na ten wpis i nie mogłem się połapać, o co chodzi z tym 'niedługo'... :shock:

Wciąż myślałem że chodzi o jakiś błąd np. ortograficzny, który mogłem 'popełnić'... Dopiero teraz zobaczyłem, że na plakacie zapraszają na wystawę, która odbędzie się za... 90 lat :):)
AERO
brak

..."warto sobie zarezerwować czas w kalendarzu".
:):)
AERO
brak

.BYDZIAK 1958 napisał;
Trudna do 'wyłapania na oko' ze zdjęcia jest wielkość tej miny. Ona była w skali tego statku? Jej wielkość można porównać do np. piłki tenisowej? Masz jej zdjęcie z bliska?

Jest to piankowy model tylko tej widocznej na powierzchni wody części bryły miny. Pływająca z pewnej odległości sprawia wrażenie prawdziwej, szczególnie wtedy , kiedy brak jest skali odniesienia . Na wodzie nie widać , że minie brakuje części podwodnej. ;)
Widzowie na tych pokazach, również mieli problemy z określeniem jej wielkości. Niektórzy obserwatorzy dość gwałtownie reagowali na ten "model" . Testowałem jej pływalność na Brdzie w okolicy Janowa i tam faktycznie wyglądała b. realistycznie. Naszła mnie nawet refleksje, co by się działo , gdyby mi odpłynęła ( bo nie jest na uwięzi) gdzieś do centrum miasta , np. w okolicę Wyspy Młyńskiej :):)
Załączniki
Mina z bliska wygląda tak : Mieści się w dłoni . Rozmiar fi ok. 15 cm.<br />Skala taka trochę na &quot;oko&quot;. Nie za mała , by było ją widać z daleka i nie za duża, by pasowała do modeli .
Mina z bliska wygląda tak : Mieści się w dłoni . Rozmiar fi ok. 15 cm.
Skala taka trochę na "oko". Nie za mała , by było ją widać z daleka i nie za duża, by pasowała do modeli .
P1011235.JPG (42.39 KiB) Przejrzano 23052 razy
Awatar użytkownika
BYDZIAK 1958
brak

Testowałem jej pływalność na Brdzie w okolicy Janowa i tam faktycznie wyglądała b. realistycznie. Naszła mnie nawet refleksje, co by się działo , gdyby mi odpłynęła ( bo nie jest na uwięzi) gdzieś do centrum miasta , np. w okolicę Wyspy Młyńskiej :):)

^^^
Z bliska, rzeczywiście wygląda groźnie. :1
Twoje ostatnie słowa znów zabrzmiały zagadkowo. Że nie była w czasie testów na uwięzi, ok. Ale czy 'pływanie' było 'swobodne'? Czy może ma ona tam pod spodem jakiś silniczek, za pomocą którego sterując np 'radiem', możesz nią pomału gdzieś podpłynąć... I nie tylko na Wyspie Młyńskiej, ale zbliżając się do zastygłych w bezruchu zaskoczonych wędkarzy, mogła by wzbudzić u nich popłoch... :):)
AERO
brak

czy 'pływanie' było 'swobodne'? Czy może ma ona tam pod spodem jakiś silniczek, za pomocą którego sterując np 'radiem', możesz nią pomału gdzieś podpłynąć...

Pływanie było "swobodne" i moje przy niej również :):)
Zrobiłem 2 takie miny. Rozważałem zamontowanie w jednej z nich napędu i systemu zdalnego sterowania ale stwierdziłem , że to nie ma sensu . ;)
Awatar użytkownika
BYDZIAK 1958
brak

Rozważałem zamontowanie w jednej z nich napędu i systemu zdalnego sterowania ale stwierdziłem , że to nie ma sensu . ;)

^^^ To dobry temat dla programu typu 'ukryta kamera'. Wyobraź sobie taką 'sterowaną minę', pomału podpływającą do spławika, nic nie spodziewającego się wędkarza... :):)

Więc sens by był. ;) :za
ODPOWIEDZ