Niemiecka odznaka 1939

Dział rozpoznania. Tutaj również można zadawać pytania na tematy związane z tematyką forum.
Mac
brak

Niemiecka odznaka 1939

Post autor: Mac »

Z tylu pisze Bromberg 1939...ale czy to znaczy ze nadawano ja za "Bitwe w Polsce" w 1939, jak podaja w nazwie aukcji?
https://www.amazon.co.uk/d/Automotive/W ... B01D1NXH3O
Awatar użytkownika
BYDZIAK 1958
brak

Re: Niemiecka odznaka 1939

Post autor: BYDZIAK 1958 »

Mac pisze:Z tylu pisze Bromberg 1939...ale czy to znaczy ze nadawano ja za "Bitwe w Polsce" w 1939, jak podaja w nazwie aukcji?
https://www.amazon.co.uk/d/Automotive/W ... B01D1NXH3O

Poprosiłem na fb setha, by gdy znajdzie chwilę czasu, rzucił okiem na nią.
Odpisał mi. Cytuję:
"...Przyglądałem się już tej wpince. Pierwsza myśl, to odznaka pomocy zimowej Winterhilfswerk. Gama wpinek podobnych do tej jest imponująca.
Nie wiem czy pierwsza myśl jest dobra, ale......zima 1939/40 była bardzo ostra, dodam że akcję pomocy zimowej organizowano od 1933 roku. Wzór typowy dla regionu, orzeł niemiecki, wpisany w trójkąt ograniczony kokardami biało czarnymi czyli Prus. Do tego czerwone tło, zgodne z podkładem flagi nazistowskiej. Nie wiem czy dobrze kombinuję. Jednak wszystko wskazuje na taką okoliczność."
Potem odpisał jeszcze raz:
"Nie wiem czy pierwsza myśl jest dobra, ale......zima 1939/40 była bardzo ostra, dodam że akcję pomocy zimowej organizowano od 1933 roku. Wzór typowy dla regionu, orzeł niemiecki, wpisany w trójkąt ograniczony kokardami biało czarnymi czyli Prus. Do tego czerwone tło, zgodne z podkładem flagi nazistowskiej. Nie wiem czy dobrze kombinuję. Jednak wszystko wskazuje na taką okoliczność."

Ja oczywiście nie mam zielonego pojęcia w takich tematach. Ale Ci, którzy się interesują takimi rzeczami, otrzymali na początek ciekawa odpowiedź.

Być może zdjęcie pod podanym linkiem za jakiś czas zniknie. Wiec poniżej wstawiam kopię fotki.
Załączniki
odznaka.JPG
odznaka.JPG (19.49 KiB) Przejrzano 5461 razy
Awatar użytkownika
BYDZIAK 1958
brak

Re: Niemiecka odznaka 1939

Post autor: BYDZIAK 1958 »

Przeznaczenie tej odznaki jest zapewne trudną zagadką, bo seth rozpatruje jeszcze jedna możliwość:
"Możliwe że jest to odznaka wykonana z okazji włączenia Bydgoszczy do Rzeszy, jednak brak tekstu do niczego nas tu nie zbliża. Prócz barw jakie owa odznaka nosi. Prusy + III Rzesza."
"Zważywszy na fakt że tego typu wpinki, produkowane w małych nakładach, bywają wyzwaniem dla kolekcjonerów bardzo doświadczonych. (...) "
ODPOWIEDZ