Szkolenie z archeologii dla pasjonatów
Szkolenie z archeologii dla pasjonatów
Uwaga!
Bezpłatne szkolenie dotyczące archeologii i regionalistyki adresowane do detektorystów, historyków, regionalistów, archeologów. Jedyne spotkanie na terenie województwa kujawsko-pomorskiego. Szkolenie pt. „Podstawy prawne poszukiwań zabytków w Polsce. Prowadzący: pracownicy Narodowego Instytutu Dziedzictwa oraz „Archeologia w regionie - prezentacja skarbów i znalezisk z województwa kujawsko-pomorskiego.
Szkolenie odbędzie się 14 października w Muzeum Wodociągów na ulicy Gdańskiej 242 (Las Gdański}. Planowane rozpoczęcie spotkania godzina 15 00
W czasie przerwy " kawowej" zwiedzamy Muzeum. Szczególnie polecam ekspozycję plenerową.
Ramowy program tematyki spotkania:
godz. 15-17
-Marcin Sabaciński (Narodowy Instytut Dziedzictwa): Aspekty prawne poszukiwań zabytków
-Jakub Wrzosek (Narodowy Instytut Dziedzictwa): Archeologia pól bitewnych
godz. 17-19
-Ania Siwiak (Pracownia Archeologiczno-Konserwatorska Bydgoszcz): Archeologia regionalna
Serdecznie zapraszam. Godziny spotkania troszeczkę przyjaźniejsze niż ostatnim razem (wiem, że i tak nie są doskonałe - dostosowane do zaproszonych gości z Warszawy).
Do zobaczenia
Bezpłatne szkolenie dotyczące archeologii i regionalistyki adresowane do detektorystów, historyków, regionalistów, archeologów. Jedyne spotkanie na terenie województwa kujawsko-pomorskiego. Szkolenie pt. „Podstawy prawne poszukiwań zabytków w Polsce. Prowadzący: pracownicy Narodowego Instytutu Dziedzictwa oraz „Archeologia w regionie - prezentacja skarbów i znalezisk z województwa kujawsko-pomorskiego.
Szkolenie odbędzie się 14 października w Muzeum Wodociągów na ulicy Gdańskiej 242 (Las Gdański}. Planowane rozpoczęcie spotkania godzina 15 00
W czasie przerwy " kawowej" zwiedzamy Muzeum. Szczególnie polecam ekspozycję plenerową.
Ramowy program tematyki spotkania:
godz. 15-17
-Marcin Sabaciński (Narodowy Instytut Dziedzictwa): Aspekty prawne poszukiwań zabytków
-Jakub Wrzosek (Narodowy Instytut Dziedzictwa): Archeologia pól bitewnych
godz. 17-19
-Ania Siwiak (Pracownia Archeologiczno-Konserwatorska Bydgoszcz): Archeologia regionalna
Serdecznie zapraszam. Godziny spotkania troszeczkę przyjaźniejsze niż ostatnim razem (wiem, że i tak nie są doskonałe - dostosowane do zaproszonych gości z Warszawy).
Do zobaczenia
Ostatnio zmieniony czwartek, 6 paź 2016, 06:32 przez Ewing, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: nazwisko poprawione
Powód: nazwisko poprawione
- Ewing
- Admin

- Kontakt:
Re: Szkolenie z archeologii dla pasjonatów
Obowiązują jakieś zapisy, czy wystarczy się pojawić o określonej godzinie w określonym miejscu?
Trzeba gdzieś zgłosić swoją obecność?
"Czekając na idealny moment, możesz nigdy nie rozpocząć dzieła. Zaczynaj już! Zaczynaj tam, gdzie jesteś i jako ten, kim jesteś" - H. Jackson Brown
- BYDZIAK 1958
- brak
Ja też jestem ciekawy, czy można przyjść bez umawiania się, tym bardziej, że w moim przypadku takie przyjście nie jest pewne.
BYDZIAK 1958 pisze:Ja też jestem ciekawy, czy można przyjść bez umawiania się, tym bardziej, że w moim przypadku takie przyjście nie jest pewne.
Z opisu i zaproszenia wnioskuję, że spotkanie otwarte dla wszystkich.
"Czekając na idealny moment, możesz nigdy nie rozpocząć dzieła. Zaczynaj już! Zaczynaj tam, gdzie jesteś i jako ten, kim jesteś" - H. Jackson Brown
Wydaje mi się, że tym razem bez zapisów. Jeśli będzie inaczej dam znać.
Jedna poprawka: Marcin SaBaciński, nie Sałaciński
Jeśli szkolenie prowadzi Sabaciński to jego wydźwięk jest z góry wiadomy
Ale postaram się pojawić.
Jeśli szkolenie prowadzi Sabaciński to jego wydźwięk jest z góry wiadomy
Za pomyłkę przepraszam. Jeśli chodzi o "wydźwięk", to bym tak dalece tego nie interpretował. Byłem na kilku już takich spotkaniach w różnych miastach i ogólnie poza dobrą atmosferą, była tylko konstruktywna dyskusja. Trudno oczekiwać od przedstawiciela państwa (urzędnika), aby przekazywał i prezentował stanowisko nie zgodne z obowiązującą literą prawa. To nie pracownicy NID-u czy WKZ-ów pisali obowiązującą ustawę. Szkolenie zresztą odbywa się w ramach większego projektu, którego ostatecznym celem jest wypracowanie wzajemnego modelu współpracy zainteresowanych stron. Może sprowokuje Was do przyjścia, iż Marcin Sabaciński zajmuje się m.in. opiniowaniem wniosków konserwatorów wojewódzkich o przyznanie uczciwym znalazcom zabytków archeologicznych stosownych gratyfikacji pieniężnych (w tym i wszelakim "grzybiarzom, spacerowiczom, działkowcom, wędkarzom itd.). Wymaga to spełniania określonych warunków. Jednakże o tym, to już w gościnnych murach Muzeum Wodociągów.
Thure pisze:Z Marcin Sabaciński zajmuje się m.in. opiniowaniem wniosków konserwatorów wojewódzkich o przyznanie uczciwym znalazcom zabytków archeologicznych stosownych gratyfikacji pieniężnych (w tym i wszelakim "grzybiarzom, spacerowiczom, działkowcom, wędkarzom itd.).
Czyli podpisuje się pod obecnym patologicznym układem, gdzie trzeba kłamać i wymyślać fantastyczne historie, aby otrzymać nagrodę za znalezisko. O fałszowaniu informacji naukowych w takim przypadku już nawet nie wspominam.
Trudno oczekiwać od przedstawiciela państwa (urzędnika), aby przekazywał i prezentował stanowisko nie zgodne z obowiązującą literą prawa.
Problem w tym, że obecna litera prawa jest bardzo pokrętna, a urzędnicy (w tym z NiDu) bardzo często interpretują sobie to prawo jak im pasuje. Niestety część środowisk poszukiwawczych, mni. LGE Nadodrze również "idzie" w tę wygodnicką wersję interpretacji przepisów.
Na ostatnim zlocie forum PS w Domaniewicach bardzo dobrą prezentację nt. temat wygłosił mgr Marcin Rudnicki z IA UW, pokazując idiotyzm obecnej ustawy oraz przykłady zupełnie bezmyślnej interpretacji owego prawa przez urzędników MKiDN, NiD czy WKZ. O ile pamiętam ktoś to nagrywał, może uda się wrzucić na YT.
- Ewing
- Admin

- Kontakt:
Ktoś z forum wybiera się na to szkolenie?
- BYDZIAK 1958
- brak
^^^
Ja zamierzam tam przybyć. Może trochę się spóźnię. Możliwe, że pojawi się również kolega, o którym pisałem w 'identyfikacjach'. Fordoniaka też powiadomiłem i również może przyjechać.
Ja zamierzam tam przybyć. Może trochę się spóźnię. Możliwe, że pojawi się również kolega, o którym pisałem w 'identyfikacjach'. Fordoniaka też powiadomiłem i również może przyjechać.
Parkujemy na zewnątrz. W pobliżu zewnętrznego ujęcia wody-źródełka. Do zobaczenia.
Spróbuję około 16:00, nie obiecuję.
- BYDZIAK 1958
- brak
No i po szkoleniu. Dla mnie minusem była rozmazywana przez akustykę sali spora część słów prowadzących. Jakieś mały mikrofon i nagłośnienie, zapewne poprawiły by odbiór treści.
Dla osób mających 'wykrywacze', było sporo informacji w kwestiach prawnych. Dal mnie najciekawsze tematy były w drugim i drugiej połowie trzeciego wykładu.
Dla osób mających 'wykrywacze', było sporo informacji w kwestiach prawnych. Dal mnie najciekawsze tematy były w drugim i drugiej połowie trzeciego wykładu.

Było nawet miło 
Nie ma to jak spotkać w realu użytkowników tego forum
Najcenniejsze według mnie są pytania publiczności i dyskusje z prowadzącymi.
Nie ma to jak spotkać w realu użytkowników tego forum
Najcenniejsze według mnie są pytania publiczności i dyskusje z prowadzącymi.
- BYDZIAK 1958
- brak
Ostatni, jeśli dobrze pamiętam temat o 'kopaniu' na ul Długiej, ilustrowany był zdjęciami pokazującymi etapy odkopywanych kolejnych warstw ziemi. Przejrzałem cały ten dział z myślą, że może kiedyś Thure i tu wstawił te zdjęcia. Wygląda na to że jednak nie...
Może więc warto by to zrobić? Chyba, że zdjęcia te nie są przeznaczone do takich 'otwartych przestrzeni' jak forum?
Poniżej kadr z mojego filmiku na VHS, zrobionego tam, w tamtym czasie. Zaciekawiły mnie wtedy 'łukowe sklepienia' muru dawnej piwnicy.
Może więc warto by to zrobić? Chyba, że zdjęcia te nie są przeznaczone do takich 'otwartych przestrzeni' jak forum?
Poniżej kadr z mojego filmiku na VHS, zrobionego tam, w tamtym czasie. Zaciekawiły mnie wtedy 'łukowe sklepienia' muru dawnej piwnicy.
- Załączniki
-
- łuk.JPG (54.5 KiB) Przejrzano 17787 razy