Forum Bydgoskiego Stowarzyszenia Miłośników Zabytków "BUNKIER"
UWAGA: W przypadku problemów technicznych z forum lub problemów z rejestracją prosimy o kontakt pod adresem: forum@bsmz.org lub prosimy pisać w dziale "POMOC" (dział ten nie wymaga rejestracji).
Szykuje się super "muzeum". Schron w razie ataku nuklearnego już 20 maja stanie otworem. Szykuje się naprawdę kawał dobrej atrakcji! Na szczęście pomysłodawcy i zarządcy nie dopuszczą do sytuacji, która miała miejsce w Krąpiewie czyli sprzedanie całego wyposażenia. Tutaj wszystko zachowane, pielęgnowane i eksponowane.
Zapowiedź i strona www:
Zapraszamy do odwiedzin w nowym, niezwykłym miejscu, gdzie historia jest na wyciągnięcie ręki, a eksponaty proszą się o dotykanie!
Dostaniecie się do ściśle tajnego centrum zarządzania sprzed pół wieku. Sami będziecie musieli poznać zasady jego działania, uruchomić maszyny i uchronić się przed atakiem nuklearnym! Sprawdźcie swój zmysł orientacji, umiejętność pracy w grupie i refleks!
Schron w Tryszczynie będzie można zobaczyć przy okazji Nocy Muzeów 20 maja.
Plan jest taki: godz. 18:00 Zbiórka przy fontannie na koronowskim rynku. Przejście do bazyliki na niecodzienne zwiedzanie świątyni Przejazd do muzeum w Tryszczynie Przejazd do Sanktuarium w Byszewie Ognisko nad jeziorem
Wiem, że kilka osób było już w środku - widziałem nawet zdjęcia. Ale wszystko jest "ŚCIŚLE TAJNE". Schron udostępniony będzie dla zwiedzających od 20 maja.
Apel do wszystkich miłośników zabytków oraz członków stowarzyszenia: UWAŻNIE ŚLEDŹCIE POCZYNANIA DZIERŻAWCÓW. Nie chciałbym, aby powtórzyła się sytuacja jak w Krąpiewie.
Igor pisze:http://bydgoszcz.wyborcza.pl/bydgoszcz/1,35590,20023680,tajny-schron-wojewody-w-tryszczynie-pokaza-turystom-zdjecia.html#BoxLokBydImg
Apel do wszystkich miłośników zabytków oraz członków stowarzyszenia: UWAŻNIE ŚLEDŹCIE POCZYNANIA DZIERŻAWCÓW. Nie chciałbym, aby powtórzyła się sytuacja jak w Krąpiewie.
Sytuacja się nie powtórzy - osoby ważniejsze od nas nad tym czuwają. Co ważne to nie jest prywatne.
PS. Pięknie wyposażony jest ten schron. Na ten widok wzrasta złość na to co zrobił w Krąpiewie właściciel
"Czekając na idealny moment, możesz nigdy nie rozpocząć dzieła. Zaczynaj już! Zaczynaj tam, gdzie jesteś i jako ten, kim jesteś" - H. Jackson Brown
Igor pisze:http://bydgoszcz.wyborcza.pl/bydgoszcz/1,35590,20023680,tajny-schron-wojewody-w-tryszczynie-pokaza-turystom-zdjecia.html#BoxLokBydImg
Apel do wszystkich miłośników zabytków orraz członków stowarzyszenia: UWAŻNIE ŚLEDŹCIE POCZYNANIA DZIERŻAWCÓW. Nie chciałbym, aby powtórzyła się sytuacja jak w Krąpiewie.
I chyba własnie tak skończy.... Coś wiadomo czy jeszcze kiedyś będzie otwarty dla zwiedzających??
Czy czeka je taki sam los jak Krąpiewo? Z tego co udało mi sie ustalić to gmina nie jest zainteresowana kontynuacja działalności turystycznej w obiekcie.... Ogólnie Czeski film... Byłem 1 czerwca, zamknięte na 4 spusty zarośnięte chwastami. Strona internetowa nie działa, Na fb komunikat "Szanowni Państwo! Informujemy, że w sezonie 2019 Muzeum Ściśle Tajne nie będzie funkcjonowało. Nie jest to w żadnym stopniu zależne od dotychczasowego operatora.
Pozdrawiamy!"