Cmentarz ewangelicki - Trzciniec (II)

turas89
brak

Cmentarz ewangelicki - Trzciniec (II)

Post autor: turas89 »

Widzę, że na forum znajduje się już jeden wątek o Trzcińcu, jednak domyślam się, że chodzi o Trzciniec w okolicach Dąbrówki Nowej lub Trzciniec w okolicach Zamościa i Murowańca. Niedawno wybrałem się rowerem do Trzcińca położonego najbliżej Bydgoszczy (trochę tych Trzcińców mamy w okolicy, doliczyłem się trzech), przy lotnisku. Do wyprawy zmotywowało mnie widoczne od dawna na Google Earth zdjęcie "Trzciniec Tomb", umieszczone gdzieś głęboko w lesie (http://www.panoramio.com/photo/1588150). Pomyślałem, że to dość dziwna lokalizacja jak na i pozostałości po cmentarzu i po latach w końcu ciekawość zwyciężyła i niedawno z kolegą pojechaliśmy w miejsce wskazane przez autora zdjęcia. Tak jak się trochę spodziewaliśmy w miejscu gdzie znajduje się znacznik nie znaleźlismy nic.

Po powrocie postanowiłem sprawdzić jednak, czy na jakiejś starej mapie nie znajdę gdzieś w okolicy oznaczenia cmentarza. I rzeczywiście - troche na północ od miejsca z Google Earth natrafiłem na cmentarz (mapa z 1890). Po powrocie na miejsce, które wskazywała mapa trochę krążyłem (rośnie tam teraz bardzo gęsty zagajnik) ale znalazłem! Obok zagajnika, niedaleko szosy prowadzącej do Ciela wyłoniła się tabliczka "cmentarz ewangelicki" i 3 groby (i nawet znicze). Szczególnie podoba mi się ta stojąca tablica (nie wiem jak to się fachowo nazywa :( ), wygląda bardzo klimatycznie. Domyślam się, że mieszkańcy Trzcińca dobrze wiedzą o tym cmentarzu, a ja robie z tego opowieść niczym z Indiany Jonesa, ale wyjątkowo ucieszył mnie fakt, że udało mi się znaleźć ten cmentarz i "sprostować" jego lokalizację z Google Earth (autor chyba nietutejszy, trochę się pomylił).
Załączniki
1.jpg
1.jpg (195.04 KiB) Przejrzano 3149 razy
2.jpg
2.jpg (182.55 KiB) Przejrzano 3149 razy
3.jpg
3.jpg (159.16 KiB) Przejrzano 3149 razy
ODPOWIEDZ