Cmetarz żydowski Remuh

Lidka
brak

Cmetarz żydowski Remuh

Post autor: Lidka »

Jeden z najstarszych w Europie, najstarszy w Krakowie, założony w 1535r. Zamknięty dla przypadkowych zwiedzających.
Ja wcisnęłam rękę z aparatem w jakąś lukę w parkanie otaczającym kirkut. Nie mogłam sie opanować, bo zobaczyłam tam prawdziwych żydów, takich w tradycyjnych ubraniach.
Załączniki
Cmentarz Remuh.JPG
Cmentarz Remuh.JPG (96.07 KiB) Przejrzano 3623 razy
Cmentarz Remuh 2.JPG
Cmentarz Remuh 2.JPG (99.55 KiB) Przejrzano 3623 razy
Cmentarz Remuh 3.JPG
Cmentarz Remuh 3.JPG (98.49 KiB) Przejrzano 3623 razy
Awatar użytkownika
seth
brak

Re: Cmetarz żydowski Remuh

Post autor: seth »

Jak znam ten kirkut, to uwieczniłaś Żyda który zapewne wcześniej modlił się na grobie Remu ;)
Wejście na cmentarz jest płatne, złotych 5. Obiekt ten nieczynny jest tylko w szabas i święta żydowskie.

Kim był Remu ?

http://pl.wikipedia.org/wiki/Moj%C5%BCe ... l_Isserles
Lidka
brak

Byłam tam w niedziele rano i nie mam pojęcia czy w ten dzień było jakieś święto, ale podejrzewam że tak, bo widziałam jak całe rodziny z dziećmi na rekach, świątecznych ubraniach szły na modlitwę do bożnicy obok cmentarza. Widziałam ich tylko od tyłu, ale wyglądali naprawdę odświętnie. Widziałam również prawdopodobnie rabina, który szedł na to spotkanie. Ubrany był tradycyjnie na czarno z szalem modlitewnym a na głowie miał jakiś przedziwny, ogromny kapelusz. Tego dnia padał deszcz wiec na ów kapelusz żyd założył czarny, wielki worek, taki jaki używamy do wyrzucania śmieci. Wyglądało to dość groteskowo.
Lidka
brak

Tak sobie myślę, że to chyba jednak była sobota....
ODPOWIEDZ