Ten budynek intryguje mnie od dawna. Posiada wieżyczki z cegieł, wejścia są zamurowane i wygląda na to że 'z góry' również nie ma wejścia. Nazwę stara lodownia znalazłem w rejestrze pozwoleń budowlanych - ADM dostał zgodę na rozbiórkę komina.
Maj 2012:
11 stycznia 2013:
Jak widać na fotkach zniknął komin - pytanie tylko czy ten miał być rozebrany, bo 11 stycznia go nie było podczas gdy pozwolenie na rozbiórkę dostali 10 dni później
Tak, ja wiem dość sporo na temat tego budynku, gdyż robiłem jego inwentaryzację;] Pracuję (ale już niedługo) w biurze projektowym, które jest właścicielem lodowni. Komin rozebrało miasto, gdyż niby groził zawaleniem. Do lodowni są dwa wejścia: 1 od strony RiverSide, 2 schody z poziomu stropu budynku lodowni. Budynek prawdopodobnie w tym roku będzie poddany pracom zabezpieczającym a później gruntownemu remontowi.
.....EGO TE BAPTIZO IN GLADIO..... ..IG GLADIO TRIA MILIA VIRORUM..
Nie ma tam nic ciekawego. Dwa pomieszczenia pomalowane odpadającą farbą przykryte stropem kleina. Ciekawostką jest to, iż strop ma 1 metr grubości. Niedługo załączę zdjęcia i moje rysunki inwentaryzacyjne.
Jedno z wejść. Pod gruzem i śmieciami znajdują się schody.
P1100773.JPG (179.27 KiB) Przejrzano 7240 razy
Nieistniejący komin, który jest tak naprawdę połową komina. W czasie IIWŚ na sąsiedniej działce znajdowały się budynki drukarni bydgoskiej wyburzone przez Niemców. Jeden z budynków miał identyczny komin przylepiony do tego ze zdjęcia. Mam starą fotografię, na której to widać. Jak ją znajdę to wstawię w tym temacie.
P1100771.JPG (195.15 KiB) Przejrzano 7240 razy
Widok na strop lodowni, po lewej wejście do wnętrza budynku.
P1100807.JPG (197.91 KiB) Przejrzano 7240 razy
Zachowany mur ze starczynami na styku z sąsiednim budynkiem.
P1100808.JPG (197.53 KiB) Przejrzano 7240 razy