Proponuję w tym wątku umieszczać zdjęcia i opisy miejsc, które po dziś dzień (albo jeszcze do niedawna) świadczą o działaniach wojennych jakie miały miejsce w Bydgoszczy i okolicach.
Na początek wieża kościoła p.w. św. A. Boboli (strona zachodnia) - widoczne ślady po pociskach.
Dysponuje setkami zdjęć ,które obrazują pozostałości po ostrzale poszczególnych kamienic na terenie Bydgoszczy . Większość śladów to wynik walk z dywersantami w dniach 3/4 września 1939 roku. Z 1945 zachowało się niewiele . Głównie są to place po spalonych kamienicach . Najczęściej w wyniku działań Czerwonoarmistów , nie związanych z walkami Trzy fotki dotyczące wydarzeń z Września 39 '
Załączniki
Kamienica na ul. Chocimskiej .
HPIM0856.JPG (99.93 KiB) Przejrzano 29899 razy
Ul. Toruńska , okolice Hali Łuczniczki .
HPIM1997.JPG (112.38 KiB) Przejrzano 29899 razy
W tej ścianie przy ul. Czartoryskiego nadal coś tkwi .
bardzo dobry pomysl! tylko prosze o krotki opis przy zdjeciu z jakich to dzialan slady sa. Seth zrobil to profesjonalnie. Pytanie: co ze zdjeciami, ktore mam, a nie wiem z jakich konkretnie dzialan sa slady?
"Czekając na idealny moment, możesz nigdy nie rozpocząć dzieła. Zaczynaj już! Zaczynaj tam, gdzie jesteś i jako ten, kim jesteś" - H. Jackson Brown
slady ostrzalu z 1945r. ale kto strzelal i do kogo?
Shot at 2009-08-17 foto zrodlo: http://pl.wikipedia.org/wiki/Kościół_św._Antoniego_Padewskiego_w_Bydgoszczy ps. swoje foto juz jutro. obstrzelam z kazdej strony
"Czekając na idealny moment, możesz nigdy nie rozpocząć dzieła. Zaczynaj już! Zaczynaj tam, gdzie jesteś i jako ten, kim jesteś" - H. Jackson Brown
W rejonie kościoła , oraz przy Koronowskiej i Grunwaldzkiej było bardzo gorąco , ale we wrześniu 1939 . Do kościoła strzelali polscy żołnierze, którzy sądzili że jest tam jedno z gniazd dywersji . W wyniku działań spalono zbór ewangelicki na ul. Koronowskiej, a pastora Kutzera , rozstrzelano przy młynie Petersena. Budynek d.zboru istnieje do dzisiaj, mieści się na tyłach dawnej księgarni przy Koronowskiej. Zdjęcia zamieszczę.
Załączniki
Dawny zbór ewangelicki przy ul. Koronowskiej . Pastor Kutzer zapłacił życiem za podejrzenie , że z tego budynku strzelano. We wrześniu 39, spłonął dach .
foto (3396).JPG (111.18 KiB) Przejrzano 29795 razy
Dom przy ul. Koronowskiej , naroznik z Grunwaldzką . 3 września . Zwyczajowo, górne okienka .
foto (3395).JPG (86.57 KiB) Przejrzano 29817 razy
Ulica Grunwaldzka . 3 września , dom stoi koło krzyżówki Grunwaldzka - Flisacka
HPIM8775.JPG (94.95 KiB) Przejrzano 29822 razy
Ul. Grunwaldzka . Dom stoi za wiaduktem kolejowym . Typowy ostrzał "wrześniowy " . Okno poddasza , czyli dywersant.
Tak , jest to jeden z najbardziej ostrzelanych budynków w mieście. Drugim są koszary przy Zygmunta Augusta , z tym , że tam dziury załatano. Próbowałem ustalić kto i kiedy ostrzelał ów budynek. Strzelano z kierunku skweru Leszka Białego , wzdłuż ulicy 3 Maja . Jest jeszcze jeden budynek którego ściana nosi ślady po ty samym ostrzale. Na razie obstawiam , że zrobili to Niemcy 5 września 39 .
-- 19 sie 2009 --
Załączniki
Ta sama kamienica
(587).JPG (73.59 KiB) Przejrzano 29748 razy
Ul. Toruńska , 3 wrzesień . Budynek przed Łuczniczką .
(586).JPG (70.69 KiB) Przejrzano 29755 razy
Bardzo duże skupienie świadczy o użyciu broni maszynowej . Ulica Krasińskiego /3 Maja
Czy te "blizny" na murach, to efekt ostrzału ? Znalazłem te ślady na murach jednostki wojskowej , przy ul. Warszawskiej. Foty robione od ul. Sowińskiego. Ciekawe z jakiego okresu ; 1939 , czy 1945 ?
Tak to ślady po ostrzale. Koszary 62 p.p przy Zygmunta Augusta zostały ostrzelane bardzo intensywnym ogniem z broni maszynowej . Przez kogo ?Przez Niemców lub przez Rosjan. Odpowiednio w 1939 lub 1945 Obie wersje są prawdopodobne. Natomiast budynki przy Sowińskiego ostrzelano w 1939. Przynajmniej dwa pociski od Lebela które wydłubałem ze ściany potwierdzałyby tę tezę. Jednak ślady i tu mogą się "nakładać" .W sali gimnastycznej przy krzyżówce Sowińskiego z Hetmańską, przetrzymywano internowanych w dniu 3 września Niemców. Czy można te ślady łączyć? Doprawdy, nie wiem.
Wydłubałem na początku lat 80-tych. W tym przypadku tkwiły w ścianie i większego trudu nie było. Nawet dłubać nie musiałem. Szczypce z długim "pyskiem" i były moje. Znalazłem je w dolnych partiach prezentowanej ściany.
Te obiekt "przebadałeś" , ale może inni nie wiedzą.
-- 27 mar 2010 --
Musze przyznać ,że to seth nauczył mnie patrzeć w ten sposób na historię budynków w Bydgoszczy. Są niemymi świadkami , ale "przemawiają". Fotki mamy z tych samych miejsc, ale te je robiłem osobiście. Dużo tego typu dokumentów zamieścił seth , na stronie Inne Oblicza Historii , w wątku Krwawa Niedziela w Bydgoszczy. Polecam.