Ulica Królowej Jadwigi
Ulica Królowej Jadwigi
Jeśli ktoś wybiera się na świateczny spacer po Bydgoszcz w okolice tej ulicy, proszę o fotki. Szczególnie interesuje mnie odnowiona kamienica z nowa królową.
http://bydgoszcz.gazeta.pl/bydgoszcz/1, ... listki.htm
http://bydgoszcz.gazeta.pl/bydgoszcz/1, ... listki.htm
- BYDZIAK 1958
- brak
Re: Ulica Królowej Jadwigi
W czasie minionych świąt, zabrałem na spacerek aparat, ale pogoda nie była zbyt łaskawa. Więc i zdjęcia są 'szare'.

Uploaded with ImageShack.us

Kiedyś na ssc dałem zdjęcia sprzed remontu. Zobaczę,czy można to tu bezpośrednio; przenieść...
A na koniec Jadzia, o specyficznej urodzie, gdy stała jeszcze na chodniku. ( Kadr z TV)

Próbowałem wstawić tu z ssc swój starszy wpis o tej kamienicy ale nie wyszło...

Kiedyś na ssc dałem zdjęcia sprzed remontu. Zobaczę,czy można to tu bezpośrednio; przenieść...
A na koniec Jadzia, o specyficznej urodzie, gdy stała jeszcze na chodniku. ( Kadr z TV)

Próbowałem wstawić tu z ssc swój starszy wpis o tej kamienicy ale nie wyszło...
- BYDZIAK 1958
- brak
Most ulicy Kr.Jadwigi również zasługuje na uwagę. Poniżej zdjęcie, zrobione na moście, z 1980 roku.Jeszcze bez "starych" (nowych) latarni.

Zacytowanie tutaj seha ,wstawione w porównaniach, jaki i wstawione tam zdjęcie, również przyozdobią ten wątek.

Zacytowanie tutaj seha ,wstawione w porównaniach, jaki i wstawione tam zdjęcie, również przyozdobią ten wątek.
seth pisze:
Mało kto pamięta że most cesarzowej Wiktorii (ur. 21 listopada 1840 w Londynie, zm. 5 sierpnia 1901) został przebudowany, a właściwie wybudowany od podstaw w roku 1913Budowa Nowego Kanału wymusiła usunięcie przęseł w istniejącym od 1865 moście. Wskutek czego powstała całkowicie nowa konstrukcja, w.g projektu Kohnkego.
Jakby co, to Wiktoria była córką królowej brytyjskiej i cesarzowej Indii, Wiktorii ( Aleksandrina Wiktoria von Wettin, z domu Hanover), czyli rodowitą Angielką, a żoną cesarza Wilhelma II.
Dobrze się stało że kolejną patronką tego mostu stała się lubiana i doceniana w Polsce, królowa Jadwiga.
I tak to kobiece patronki tego mostu czuwały nad tym aby nigdy nie uległ zniszczeniu.

Albo kiepsko szukam, albo wcięło mój temat poświęcony ulicy Królowej Jadwigi anno 1945 
- Ewing
- Admin

- Kontakt:
seth pisze:Albo kiepsko szukam, albo wcięło mój temat poświęcony ulicy Królowej Jadwigi anno 1945
viewtopic.php?f=9&t=816
Dzięki Ewing
Kiepsko szukam 
- BYDZIAK 1958
- brak
Dwa zdjęcia z dzisiejszego spacerku.

- BYDZIAK 1958
- brak
Przedwojenny widok w stronę mostu. Na pierwszym planie budynek magazynowy który spłonął w połowie lat 70-tych XXw. Zdjęcie od lumixa26, którego zachęcałem i zapraszałem do tego forum. 

-
lisiogonek
- brak
Skoro o tej ulicy temat, to pozwolę sobie o coś zapytać...
Mój Tata mieszka tu od wczesnych lat 70' i twierdzi że wtedy w rzeczonym moście leżały tory tramwajowe. Czy jest coś na rzeczy czy też pomylił ten most z jakimś innym?
Mój Tata mieszka tu od wczesnych lat 70' i twierdzi że wtedy w rzeczonym moście leżały tory tramwajowe. Czy jest coś na rzeczy czy też pomylił ten most z jakimś innym?
- BYDZIAK 1958
- brak
lisiogonek pisze:Skoro o tej ulicy temat, to pozwolę sobie o coś zapytać...
^^^ Zdecydowanie musiał ten most pomylić z innym miejscem. Gdy na Kr. Jadwigi nie było jeszcze asfaltu, to pojazdy jeździły po kamiennej kostce, takiej jaka jest jeszcze np. na Garbarach. A na samym moście była inna, mniejsza kostka. Dodam, że moje pierwsze 'wędrówki' na własnych nogach tą ulicą, to początek lat 60-tych XXw.
- BYDZIAK 1958
- brak
Idąc z mostu w stronę północną, po lewej stronie przed ulica Rejtana stoi budynek. W czasach PRL-u był na nim neon ZETO. (Wszyscy chyba wiedzą, co on znaczył. Mieli tam słynne komputery 'Odra') I zawsze wydawało mi się że jest to 'nowy' budynek. Co prawda, przed wojna był on mniejszy. 

Otóż ten budynek został "zaadoptowany" do potrzeb PRL-owskiej wizji architektury dawnej. Brak słów.
seth pisze:Otóż ten budynek został "zaadoptowany" do potrzeb PRL-owskiej wizji architektury dawnej. Brak słów.
Niewiarygodne! Brak słów...
- BYDZIAK 1958
- brak
Bywałem w tym budynku pod trójką. W moich czasach szkolnych mieszkała tam koleżanka. W pokoju, od podwórka miała drzwi na balkon, ale balkonu już nie było! Tylko z muru wystawały dwie szyny, taka pozostałość po balkonie.
A na ostatnim piętrze, koleżankę miała moja siostra. 
Proszę zobaczyć ;
Królowa Jadwiga po kilku miesiącach wygląda tak :

Pogratulować konserwatorom.
Królowa Jadwiga po kilku miesiącach wygląda tak :

Pogratulować konserwatorom.
- BYDZIAK 1958
- brak
Ktoś czegoś nie dopilnował. Procedur, malarza, farby... ?
Jak dobrze pójdzie i czerwień z niej ostatecznie odleci, to pewnie po zimie, królowa będzie w "nowej", sukni w kolorze gipsu, czy cementu...
Jak dobrze pójdzie i czerwień z niej ostatecznie odleci, to pewnie po zimie, królowa będzie w "nowej", sukni w kolorze gipsu, czy cementu...
Farba jak farba ...
Ale złocenia również wyblakły !!!
Zamiast pozłoceń, zastosowali "złotol" z drogerii.
Partacze
Tamta szatka Królowej przetrwała dziesiątki lat !
Ale złocenia również wyblakły !!!
Zamiast pozłoceń, zastosowali "złotol" z drogerii.
Partacze
Tamta szatka Królowej przetrwała dziesiątki lat !
Żałosne! 
Partacze
Czy właściciel kamienicy nie ma prawa złożyć reklamacji tak nieudolnie przeprowadzonej konserwacji
Przecież nikt tego darmo nie robił.