Cmentarz ewangelicki - Osówiec
- Misia
- Moderator

- Kontakt:
Cmentarz ewangelicki - Osówiec
Położony w lesie, na wyraźnym wzniesieniu, przy drodze do Wojnowa. Zachowało się pół nagrobka...

Re: Cmentarz ewangelicki - Osówiec
Na starych mapach wyglada na dosyc spory. Szkoda ze wiecej sie nie zachowalo.
Czy macie na myśli cmentarz, który pokazałem na mapkach? Chcę się upewnić, bo on nie jest przy drodze z Osówca do Wojnowa, jak mogłoby wynikać z opisu, lecz przy drodze do Kruszyna.
- Załączniki
-
- Osówiec.jpg (194.59 KiB) Przejrzano 5046 razy
-
- Osówiec Google.jpg (196.38 KiB) Przejrzano 5046 razy
Byłem dzisiaj w tym rejonie rowerem i zrobiłem zdjęcie nagrobka, który leży nieopodal czerwonego szlaku. Nie szukałem cmentarza i nie miałem żadnej mapki. Jednak po powrocie do domu i spojrzeniu na mapę nie jestem pewien, czy ten nagrobek jest akurat dokładnie na tym cmentarzu. Na pewno jest on gdzieś w pobliżu miejsca gdzie był cmentarz. Kiedyś sprawdzę to dokładniej. Moje podejrzenie wynika z tego, że nagrobek wygląda na przywleczony tu skądś, bo leży na powierzchni mchu.
W każdym razie jest to przy leśnej szosie Kruszyn - Osówiec.
W każdym razie jest to przy leśnej szosie Kruszyn - Osówiec.
- Załączniki
-
- 20140330535.jpg (197.19 KiB) Przejrzano 4915 razy
Odwiedziłem ten cmentarz zeszłej zimy. W zasadzie przylega on do szosy Osówiec - Kruszyn. Natomiast bez mapy i wiedzy o jego istnieniu trudno się go dopatrzyć. Jeśli się wie o nim, to da się zauważyć charakterystyczne nierówności po grobach i zapadliska. Jedyny pozostały nagrobek znajduje się na zachodnim skraju cmentarza.
- Załączniki
-
- 6.JPG (159.44 KiB) Przejrzano 4141 razy
-
- 5.JPG (165.17 KiB) Przejrzano 4141 razy
-
- 4.JPG (151 KiB) Przejrzano 4141 razy
-
- 3.JPG (161.85 KiB) Przejrzano 4141 razy
-
- 1.JPG (161.89 KiB) Przejrzano 4141 razy
-
- 2.JPG (169.69 KiB) Przejrzano 4141 razy
W wykazie zabytków gminy Sicienko znajduje się cmentarz ewangelicki i katolicki.
Możliwe, że ewangelicki to ten, a zabytkowy katolicki w Osówcu gdzie?
http://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q=& ... GGpj3YBoRA
Ponadto cmentarz będący przedmiotem wątku też ma wydzieloną działkę - mimo tego administracja lasów tego nie zauważyła.
Możliwe, że ewangelicki to ten, a zabytkowy katolicki w Osówcu gdzie?
http://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q=& ... GGpj3YBoRA
Ponadto cmentarz będący przedmiotem wątku też ma wydzieloną działkę - mimo tego administracja lasów tego nie zauważyła.
- Załączniki
-
- Osówiec.PNG (120.53 KiB) Przejrzano 4140 razy