Kościół Garnizonowy

Dział rozpoznania. Tutaj również można zadawać pytania na tematy związane z tematyką forum.
Awatar użytkownika
Ewing
Admin
Admin
Kontakt:

Kościół Garnizonowy

Post autor: Ewing »

Wie ktoś może coś więcej na temat tych tablic z herbami?
Załączniki
IMG_0002.jpg
IMG_0002.jpg (175.02 KiB) Przejrzano 3021 razy
IMG_0003.jpg
IMG_0003.jpg (178.15 KiB) Przejrzano 3021 razy
AERO
brak

Re: Kościół Garnizonowy

Post autor: AERO »

Pamiętasz ? Podobną tablicę znaleźliśmy na murze kościoła w Dobrczu.
Może te tablice, to opieczętowane zamknięcia miejsc pochówku, kogoś znacznego, czy zasłużonego dla tych kościołów ?
Awatar użytkownika
Ewing
Admin
Admin
Kontakt:

Może tak być, mogą to być również formy cegiełek poświęconym darczyńcom kościoła.
Tutaj tablica z Dobrcza viewtopic.php?f=34&t=1689
Awatar użytkownika
seth
brak

Post autor: seth »

Niestety Panowie, prawda jest bardziej "przyziemna" :roll: Jest to płyta nagrobna , która leżała w nawie kościoła nim podniesiono posadzkę. Na szczęście ktoś wpadł na pomysł aby umieścić ową płytę na ścianie świątyni. Dzięki temu mamy pozostałość herbu i dokumentnie starty napis. Najprawdopodobniej był to jeden z darczyńców zakonu św. Bernarda.
slawek
brak

Post autor: slawek »

"na zachodniej, zewnętrznej ścianie kaplicy św. Anny: tablica nagrobna Zygmunta Doenhoffa, starosty bydgoskiego (1650-1655), z XVII w. a obok na południowej, zewnętrznej ścianie kościoła: tablica nagrobna z herbem Nałęcz (Raczyńskich?) z XVII w. (na obydwu tablicach pismo całkowicie zatarte)" Informator Bydgoszcz 1966 r. Teksty: Edward Szmańda
Awatar użytkownika
Ewing
Admin
Admin
Kontakt:

sławek - wielkie dzięki za info :)
adamostromecko
brak

Post autor: adamostromecko »

Znajome miejsce kiedy pełniłem zasadniczą służbę wojskową w 2004r byłem tam oddelegowany i przez kilka miesięcy mieszkałem na tamtejszej plebani i opiekowałem się kościołem,kosiłem trawniki itd. :-) a w wolnych chwilach studiowałem kronikę kościelną :-) Gdybyście mieli jakieś pytania to służę pomocą :-)
Awatar użytkownika
GrapHite
BSMZ Bunkier

Post autor: GrapHite »

adamostromecko pisze:Znajome miejsce kiedy pełniłem zasadniczą służbę wojskową w 2004r byłem tam oddelegowany i przez kilka miesięcy mieszkałem na tamtejszej plebani i opiekowałem się kościołem,kosiłem trawniki itd. :-) a w wolnych chwilach studiowałem kronikę kościelną :-) Gdybyście mieli jakieś pytania to służę pomocą :-)

to ty miałeś raj nie wojsko! :D
pewnie stałkę "na stałę" miałes... Ja byłem JW 1515 i tam mieliśmy takiego jednego 'ministranta" co był oddelegowany i co dzień na browar śmigał po mszy :twisted:
"Czekając na idealny moment, możesz nigdy nie rozpocząć dzieła. Zaczynaj już! Zaczynaj tam, gdzie jesteś i jako ten, kim jesteś" - H. Jackson Brown
adamostromecko
brak

Post autor: adamostromecko »

tak miałem stałkę "zerową" a piwko to na plebani sączyłem po każdej mszy :-) na przeciw kościoła był jeszcze firmowy sklep kujawiaka i raz w tygodniu śmigaliśmy po kratkę "Bradztwa Mocnego" :-)
A moja kompania to była na przeciw twojej 1190 . Do ciebie to na posiłki chodziliśmy czasem :-)
ODPOWIEDZ