Claire Dux
Claire Dux
..." w ceglanym domu nad kanałem mieszkała słynna Claire Dux - wielka śpiewaczka operowa "
Kiedyś chyba Seth wspominał o tym fakcie. Coś znalazłem na ten temat w albumie bydgoskim.
-- 1 lis 2010 --
Po drugiej stronie ul. Grottgera podobno kwaterował sam Napoleon.
Czy w którymś z tych domów przeznaczonych do rozbiórki ?
Kiedyś chyba Seth wspominał o tym fakcie. Coś znalazłem na ten temat w albumie bydgoskim.
-- 1 lis 2010 --
Po drugiej stronie ul. Grottgera podobno kwaterował sam Napoleon.
Czy w którymś z tych domów przeznaczonych do rozbiórki ?
- Załączniki
-
- SDC17126.JPG (111.08 KiB) Przejrzano 10473 razy
-
- SDC17127.JPG (117.79 KiB) Przejrzano 10473 razy
-
- Ceglany dom przy ul. Grottgera 4, obecnie.
- SDC10423.JPG (91.29 KiB) Przejrzano 10478 razy
-
- SDC17128.JPG (101.99 KiB) Przejrzano 10468 razy
-
- SDC10420.JPG (71.27 KiB) Przejrzano 10471 razy
-
- SDC10421.JPG (79.37 KiB) Przejrzano 10467 razy
- krzysztof drozdowski
- brak
- Kontakt:
Re: Claire Dux
Pobyt Napoleona w Bydgoszczy to tylko miejska legenda
krzysztof drozdowski pisze:Pobyt Napoleona w Bydgoszczy to tylko miejska legenda
Ale jakże prawdopodobna. Żebym to wiedział, kto i gdzie o tym pisał
....Aero, dziękuję, browara stawiam przy tzw. okazji
Seth. Nie ma za co. Może kiedyś "spadnę" do Ciebie na to piwko.
O "podejrzeniach" co do chwilowego kwaterunku Napoleonie na ul. Grottgera, dowiedziałem się chyba również od Ciebie.
O "podejrzeniach" co do chwilowego kwaterunku Napoleonie na ul. Grottgera, dowiedziałem się chyba również od Ciebie.
troszkę zdjęć z tego rejonu na temat:
1.

2.

3. Panowie pewnie pokoje przejeli po Napoleonie

4.

5.

6.

7. kto znajdzie kota?

8.

9. troszkę dalej w stronę WSG

10.

11. dawny ogród pewnie pięknie wyglądał jesienią...

12.

1.

2.

3. Panowie pewnie pokoje przejeli po Napoleonie

4.

5.

6.

7. kto znajdzie kota?

8.

9. troszkę dalej w stronę WSG

10.

11. dawny ogród pewnie pięknie wyglądał jesienią...

12.

"Czekając na idealny moment, możesz nigdy nie rozpocząć dzieła. Zaczynaj już! Zaczynaj tam, gdzie jesteś i jako ten, kim jesteś" - H. Jackson Brown
- BYDZIAK 1958
- brak
GrapHite pisze:(...)
3. Panowie pewnie pokoje przejeli po Napoleonie![]()
Rozmawiałem z właścicielem tej dużej kamienicy w głębi. Mówił mi, że niedawno byli jacyś urzędnicy. Chodziło o wyburzenie tych dwóch domków z pierwszego planu. Ponoć w październiku nie będzie po nich śladu. Ale ciekawostką było to, co od nich usłyszał. Mianowicie mówili mu, że Napoleon był nie tylko w tym budynku (karczma, może nocleg) ale również w jeszcze jednym. Ponoć mówili, że jest to udokumentowane. Moja rozmowa z nim była szybka i krótka.
Umówiłem się z nim na szczegółową rozmowę, choć na razie terminu nie ustalaliśmy.
Zgadza się, ta ze spalonym dachem i następna idą na wyburzenie. No bo przecież jak będzie wyglądać taka ruina przy nowoczesnym badziewiu.
BYDZIAK 1958 pisze:
Rozmawiałem z właścicielem tej dużej kamienicy w głębi. Mówił mi, że niedawno byli jacyś urzędnicy. Chodziło o wyburzenie tych dwóch domków z pierwszego planu. Ponoć w październiku nie będzie po nich śladu. Ale ciekawostką było to, co od nich usłyszał. Mianowicie mówili mu, że Napoleon był nie tylko w tym budynku (karczma, może nocleg) ale również w jeszcze jednym. Ponoć mówili, że jest to udokumentowane. Moja rozmowa z nim była szybka i krótka.
Umówiłem się z nim na szczegółową rozmowę, choć na razie terminu nie ustalaliśmy.
Za bytnością Napoleona w Bydgoszczy przemawia jedna okoliczność. Kanał; dzieło króla Fryderyka II Wielkiego. A że Bonaparte był wielkim admiratorem Starego Fryca to jego obecność właśnie w tym, a nie innym miejscu jest prawdopodobna.
-
Robert Grochowski
- brak
Wiedza niektórych urzędników jest zaiste porażąjąca. Pierwszy z budynków (południowy) powstał w latach 1834 - 1854, zaś drugi (północny) w latach 1854 - 1876. Siłą rzeczy nie mógł w nich przebywać Napoleon. No, chyba że chodziło im o Napoleona III.
,,Powiedziałem im również, aby nie pracowali w firmach produkujących narzędzia mordu i żeby wyrażali pogardę dla ludzi, którzy myślą, że takie narzędzia są nam potrzebne" - Kurt Vonnegut, Rzeźnia numer pięć
Raczej rozmawiali z Brandy Napoleonem, stąd taki bełkot 
Robert Grochowski pisze:Wiedza niektórych urzędników jest zaiste porażąjąca. Pierwszy z budynków (południowy) powstał w latach 1834 - 1854, zaś drugi (północny) w latach 1854 - 1876. Siłą rzeczy nie mógł w nich przebywać Napoleon. No, chyba że chodziło im o Napoleona III.
O pobycie Napoleona w Bydgoszczy na pewno czytałem w którymś z Kalendarzy Bydgoskich. Na stronie;
http://firtelbydgoski.blogspot.com/2013 ... szczy.html
Znajdziemy taki wpis;
" Sam Napoleon miał być tak zafascynowany Kanałem i jego urządzeniami, że wynajął dom przy pierwszej śluzie (Schleuser-Strasse, dziś ulica Grottgera) by móc go jeszcze obserwować nocą."
Zatem być może dom który został wyburzony w ostatnim czasie, nie był TYM domem, jednak lokalizacja w rejonie ulicy Grottgera zdaje się możliwa.