Czerwony budynek 3
Czerwony budynek 3
Obiekt ten mieści się przy ul. Grudziądzkiej , w głębi skweru. Z nim związane jest moje dzieciństwo. Chodziło się z chłopakami do "koszar" bawić się w wojsko.
Jego styl i sylweta przypomina obiekt wojskowy. Został wybudowany w 1884r. Obecnie zamieszkały.
Może ktoś , coś ........o nim ?
Jego styl i sylweta przypomina obiekt wojskowy. Został wybudowany w 1884r. Obecnie zamieszkały.
Może ktoś , coś ........o nim ?
- Załączniki
-
- SDC11596.JPG (109.65 KiB) Przejrzano 8759 razy
-
- SDC11604.JPG (32.06 KiB) Przejrzano 8750 razy
-
- SDC11605.JPG (64.71 KiB) Przejrzano 8759 razy
-
- SDC11599.JPG (99.01 KiB) Przejrzano 8763 razy
-
- SDC11600.JPG (80.68 KiB) Przejrzano 8759 razy
Re: Czerwony budynek 3
Wiem, że w latach międzywojennych mieścił się w nim dom starców. Na przełomie lat 50. i 60. pod numerem 18 mieszkali w nim moi dziadkowie i ojciec, więc prawdopodobnie mogłeś ich znać.
Butler pisze:Wiem, że w latach międzywojennych mieścił się w nim dom starców. Na przełomie lat 50. i 60. pod numerem 18 mieszkali w nim moi dziadkowie i ojciec, więc prawdopodobnie mogłeś ich znać.
O pozwolę się z kolegą nie zgodzić
- Załączniki
-
- Dom Starców.JPG (76.73 KiB) Przejrzano 8682 razy
Ostatnio zmieniony wtorek, 20 kwie 2010, 20:38 przez seth, łącznie zmieniany 1 raz.
Przepraszam bardzo, jednak zdjęcia nie widzę 
Hah, bo musiałem je znaleźć w swoim archiwum. Fotka jest mojego autorstwa.
A co było w budynku gdzie dzisiaj jest WKU ?
Czy jest możliwe żeby w pobliżu były dwa domy starców ?
bunkier pisze:A co było w budynku gdzie dzisiaj jest WKU ?
Mała szansa. W.g informacji zawartej w " Polska Bydgoszcz 1920-1930" z 1930. Wcześniej obowiązywał system niemiecki, czyli bezdomnych staruszków gromadzono w nocy na policyjnym odwachu. Istniał prowizoryczny dom starców na ulicy Dworcowej. Był to budynek bez sanitariatów, więc warunki higieniczne były uwłaczające. W związku z tym faktem władze miasta podjęły decyzję o budowie nowoczesnego gmachu przy ulicy Grudziądzkiej. Budowę rozpoczęto jesienią 1927 roku. Uroczystego otwarcia dokonał sam prezydent Mościcki w dniu 29 lipca 1929.
- krzysztof drozdowski
- brak
- Kontakt:
bunkier pisze:A co było w budynku gdzie dzisiaj jest WKU ?
Tu był Dom dla samotnej matki.