Zdjęcia zwykłe i mniej zwykłe
- BYDZIAK 1958
- brak
Re: Zdjęcia zwykłe i mniej zwykłe
8 lat temu, w tym temacie, (na stronie 7), pokazałem domniemany widok rejonu śluzy II, (z około 1876r), z ówczesnym budynkiem 'pierwszego' domku śluzowego i młynem "Luisenmühle" w oddali. Pomógł dużo wtedy kolega MWS. (Nie wiem, czy jeszcze tutaj zagląda, jak dotąd nie miałem możliwości się z nim zapoznać, może jest na FB, a ja o tym nie wiem...) Dopiero po latach dostrzegłem, że na tamtym 'obrazku' zrobiłem parę błędów. Np. wtedy nie wiedziałem, że na narożniku budynku dywizjonera był wcześniej swoisty wykusz. Że 'ostatniego' domu 'obsługi śluzy', po lewej stronie, wtedy jeszcze nie było. Że bramy śluzy miały inną konstrukcję... Kończę to poprawiać i wkrótce tamten obrazek znów pokażę, może od razu w zestawie porównawczym...
Dzisiaj pokażę nowy, kolejny 'obrazek' tego samego miejsca, ale z widokiem, (domniemanym), od strony 'grobli'. W jego powstawaniu pomogła pewna, znana stara pocztówka.
Przed nami widzimy dawny most nad Brdą, (Młynówką), który znajdował się właśnie w tym miejscu. Przysłania częściowo widoczną po prawej stronie śluzę II. W oddali widzimy siedzibę rezydencji rejentów. Budynek sztabu 4 dywizji piechoty, (Dywizjonera), przysłania ówczesny 'dom śluzowego', (zaznaczony na mapie na czerwono). Dziś w jego miejscu jest południowa jezdnia ulicy Focha. Tak mogło wyglądać to miejsce, około roku 1876-go. To był czas, w którym planowano już wielką przebudowę tego rejonu i ta, wkrótce całkowicie go zmieniła...
Dzisiaj pokażę nowy, kolejny 'obrazek' tego samego miejsca, ale z widokiem, (domniemanym), od strony 'grobli'. W jego powstawaniu pomogła pewna, znana stara pocztówka.
Przed nami widzimy dawny most nad Brdą, (Młynówką), który znajdował się właśnie w tym miejscu. Przysłania częściowo widoczną po prawej stronie śluzę II. W oddali widzimy siedzibę rezydencji rejentów. Budynek sztabu 4 dywizji piechoty, (Dywizjonera), przysłania ówczesny 'dom śluzowego', (zaznaczony na mapie na czerwono). Dziś w jego miejscu jest południowa jezdnia ulicy Focha. Tak mogło wyglądać to miejsce, około roku 1876-go. To był czas, w którym planowano już wielką przebudowę tego rejonu i ta, wkrótce całkowicie go zmieniła...
- Załączniki
-
- Kanałowa B.jpg (145.19 KiB) Przejrzano 3767 razy
-
- 1876.jpg (69.68 KiB) Przejrzano 3767 razy
- BYDZIAK 1958
- brak
W połowie września, kolega pokazał mi parę efektów 'uruchomionych zdjęć' przez AI. Tak mi się to spodobało, że również zacząłem kombinować... Wielu z was widziało już kilka moich 'filmików', które pokazałem na FB. Szkoda, że nie mogę ich pokazywać i tutaj...
Posuwam się w tym dalej, (choć korzystam tylko z wersji darmowej programu, która pozwala mi zrobić trzy próby dziennie, - nie wiem dlaczego, ale do poniedziałku miałem tylko możliwość na dwie dziennie). Obecnie moje kombinacje polegają na tym, że powstały już również 'filmiki' z 'moich obrazków', jak np z tego widoku wyżej w poprzednim wpisie. I tu, przejdę do sedna.
Otóż AI, również 'kombinuje po swojemu' i często jej dzieła są z mojego punktu widzenia nie do pokazania, zmarnowane. Powiedział bym, że tworzy 'zdjęcia niezwykłe' i dlatego piszę o tym tutaj.
Np. w przypadku widoków z mostem Władysława IV-go i fragmentem gmachu technikum, dorabiała jego niewidoczną część, ładnie kończącą się, ale nieistniejącą ścianą szczytową...
Poniżej jest przykład dwóch 'niezwykłych widoków', (jednego zdjęcia), które wytworzyła sama z siebie i przez to, całość potem nie nadaje się do publikacji. To znane zdjęcie z Mostem Magazynowym, 'przesuwała' w lewo, tworząc nowe otoczenie... Ktoś kto się w tym nie orientuje, pewnie by to upublicznił, bo ładnie to wygląda. Ja nie, bo przecież wiemy, że przyczółek był tam inny. No i wtedy czekam do następnego dnia, na kolejne 3 szanse...
Posuwam się w tym dalej, (choć korzystam tylko z wersji darmowej programu, która pozwala mi zrobić trzy próby dziennie, - nie wiem dlaczego, ale do poniedziałku miałem tylko możliwość na dwie dziennie). Obecnie moje kombinacje polegają na tym, że powstały już również 'filmiki' z 'moich obrazków', jak np z tego widoku wyżej w poprzednim wpisie. I tu, przejdę do sedna.
Otóż AI, również 'kombinuje po swojemu' i często jej dzieła są z mojego punktu widzenia nie do pokazania, zmarnowane. Powiedział bym, że tworzy 'zdjęcia niezwykłe' i dlatego piszę o tym tutaj.
Np. w przypadku widoków z mostem Władysława IV-go i fragmentem gmachu technikum, dorabiała jego niewidoczną część, ładnie kończącą się, ale nieistniejącą ścianą szczytową...
Poniżej jest przykład dwóch 'niezwykłych widoków', (jednego zdjęcia), które wytworzyła sama z siebie i przez to, całość potem nie nadaje się do publikacji. To znane zdjęcie z Mostem Magazynowym, 'przesuwała' w lewo, tworząc nowe otoczenie... Ktoś kto się w tym nie orientuje, pewnie by to upublicznił, bo ładnie to wygląda. Ja nie, bo przecież wiemy, że przyczółek był tam inny. No i wtedy czekam do następnego dnia, na kolejne 3 szanse...
- Załączniki
-
- twórczość AI 1.jpg (127.53 KiB) Przejrzano 57 razy
- Ewing
- Admin

- Kontakt:
I to jest cały problem AI (SI). Niestety sporo ludzi nie ma takich skrupułów jak Ty i wstawia bezkrytycznie wszystko co zostanie wygenerowane. Za kilka lat będziemy zastanawiać się co jest prawdziwe i faktycznie tak kiedyś wyglądało, a co zostało wymyślone. Dla mnie wszystkie zdjęcia wygenerowane przez AI (w tym "poprawiane" w sposób przez Ciebie opisany) przy publikacji w internecie powinny być odpowiednio oznaczone - w opisie, w metadanych itp. Takie platformy jak FB powinny z automatu oznaczać wszystkie zdjęcia i posty, w których zastosowano AI.
- BYDZIAK 1958
- brak
^^^ Doprecyzuję tylko, na czym polega moje 'poprawianie'. Wkrótce pokażę coś nowego, tam na FB i być może zacznę wrzucać na YT, żeby i tu dać link tym, co chcieli by to zobaczyć, (jeśli tacy tu są i tu dadzą znać). Będą to dwa ujęcia z mostem Viktorii, ( zbudowanym i rozebranym, jeszcze przed tym, zanim jego wciąż istniejący następca, stał się mostem Królowej Jadwigi). Pierwsze ujęcie ze znanego zdjęcia 'poprawiłem' w ten sposób, że dla ostatecznego efektu, było jak dla mnie za dużo tratew przy brzegu. Małą część z nich usunąłem i w to miejsce zatrzymał się na chwilę człowiek na łódce. Myślę, że właśnie tego typu 'poprawianie', jest dopuszczalne. W drugim ujęciu wykorzystałem, cały mój 'obrazek', (który jest tu na str 14). Nie wiem, w którym roku, otoczono drewnianym płotem teren gmachu dyrekcji, ale na pewno później, niż został zbudowany most. Dlatego na tym 'obrazku', przestrzeń pierwszego planu jest 'otwarta'. Więc widok, choć powstał 'sztucznie', moją ręką, jest moim zdaniem dość prawdopodobny. Podobnie jest z 'obrazkiem' na samej górze tej strony. Myślę, że też jest prawdopodobny. Most nad Młynówką tam był, choć niestety, nie wiemy jak wyglądał stojący kiedyś z boku budynek...
Poniżej pokażę to, o czym wczoraj wspomniałem. Wygenerowany 'szczyt' gmachu technikum, 'nową Wojewódzką' i inny zjazd z mostu... (Widok po lewej stronie czerwonej linii).
Poniżej pokażę to, o czym wczoraj wspomniałem. Wygenerowany 'szczyt' gmachu technikum, 'nową Wojewódzką' i inny zjazd z mostu... (Widok po lewej stronie czerwonej linii).
- Załączniki
-
- q9Ch_oz.jpg (86.88 KiB) Przejrzano 50 razy
- BYDZIAK 1958
- brak
Pomyślałem sobie, że warto pokazywać tu pewne rzeczy wytworzone przez AI, na które 'nie są prawdziwe'. Żeby 'uczulić na to', ewentualne, zaglądające tu osoby, które też zechcą podobne stare zdjęcia 'uruchamiać'. Poniżej jest kolejny przykład na to, co może ona zrobić 'nie tak'.
Dałem jej do zrobienia to zdjęcie z 'pożegnania ciuchci'... Wyszło fajnie. Pociąg pomału odjeżdżał. Ale jak dla nas, 'ludzi z Bunkra', ten widok jest nie do zaakceptowania. Chodzi oczywiście o parowóz, który stał się czymś z 'dzikiego zachodu'... Ten zgarniacz, te zderzaki... Porażka. Ale mam pewien pomysł i przy kolejnej próbie go wykorzystam. Jak się uda, to o tym napiszę.
Dałem jej do zrobienia to zdjęcie z 'pożegnania ciuchci'... Wyszło fajnie. Pociąg pomału odjeżdżał. Ale jak dla nas, 'ludzi z Bunkra', ten widok jest nie do zaakceptowania. Chodzi oczywiście o parowóz, który stał się czymś z 'dzikiego zachodu'... Ten zgarniacz, te zderzaki... Porażka. Ale mam pewien pomysł i przy kolejnej próbie go wykorzystam. Jak się uda, to o tym napiszę.
- Załączniki
-
- ciuchcia .jpg (156.94 KiB) Przejrzano 33 razy