Prom na Zalewie Koronowskim - sprzeciwiamy się likwidacji
Prom na Zalewie Koronowskim - sprzeciwiamy się likwidacji
Dziś na promie na Zalewie Koronowskim była prowadzona ankieta na temat sensu jego funkcjonowania. Inicjatorem ankiety była Gmina Lubiewo. Jak dowiedziałem się, ankietowanie wynika z inicjatywy Starostwa Bydgoskiego zmierzającej do likwidacji promu. W tym roku przez oszczędności godziny i dni funkcjonowania promu są już ograniczone. Po sezonie wypada termin remontu (taki proceder opisywałem w wątku Zalewu Koronowskiego). Starostwo chce pójść po linii najmniejszego oporu i zlikwidować przeprawę. Do funkcjonowania promu dokłada się Gmina Koronowo, Lubiewo i Starostwo Tucholskie. Administratorem jest jednak Starosta Bydgoski. Wszyscy wiemy jaką wartość praktyczną dla ruchu lokalnego i turystycznego ma Prom Koronowo i jaką wielką jest atrakcją turystyczną. Bez promu Zalew Koronowski starci swoją rangę.
Likwidacja promu ośmieszyłaby województwo kujawsko - pomorskie przed całą Polską. W szczególności po wtopieniu przez starostwo wielu milionów w wybudowanie i oddanie do użytku nieczynnego promu w Solcu Kujawskim.
Wątek na Koronowo.org: https://koronowo.org/prom-na-zalewie-ko ... -tym-roku/ trochę stary materiał, ale mówi coś o stronie finansowej.
Likwidacja promu ośmieszyłaby województwo kujawsko - pomorskie przed całą Polską. W szczególności po wtopieniu przez starostwo wielu milionów w wybudowanie i oddanie do użytku nieczynnego promu w Solcu Kujawskim.
Wątek na Koronowo.org: https://koronowo.org/prom-na-zalewie-ko ... -tym-roku/ trochę stary materiał, ale mówi coś o stronie finansowej.
- Załączniki
-
- 2.jpg (154.24 KiB) Przejrzano 15484 razy
- BYDZIAK 1958
- brak
Re: Prom na Zalewie Koronowskim - sprzeciwiamy się likwidacj
Myślałem, że uda mi się być tam w tym roku, w sierpniu, ale niestety nie dotarłem. Przeczytałem na stronie o promie, że we wrześniu kursuje we wybrane dni i oczywiście w konkretnych godzinach. Ale nie znalazłem informacji o częstotliwości kursów. Czy wiadomo Ci, ile czasu trwa jedna przeprawa, od wejścia na prom do zejścia, z jednego brzegu do drugiego? Czy po dobiciu do brzegu i wypuszczeniu samochodów, jest jakaś 'przerwa', jeśli na brzegu nikt nie oczekuje? A może są tam kolejki i trzeba sporo czekać...?
Zgadzam się, że prom na pewno ma wielkie znaczenie, przynajmniej turystyczne i oczywiście jestem jak najbardziej za pozostawieniem jego w tamtym miejscu.
Zgadzam się, że prom na pewno ma wielkie znaczenie, przynajmniej turystyczne i oczywiście jestem jak najbardziej za pozostawieniem jego w tamtym miejscu.
Z promem jest taki problem ze konczy mu sie przegląd w 2023 r. Stan jego niestety jest taki ze wymaga remontu w którym musialyby parcytypowac ościenne gminy które również z niego korzystaja. Decyzja wiec zalezy od tego czy znajdzie sie kasa. Gminy Koronowo nie stac na samodzielny remont.Zobaczymy czy wszyscy sie dorzucą.
- BYDZIAK 1958
- brak
Gdyby wybory samorządowe były tuż, tuż, to pewnie Całbecki dorzucił by z kasy województwa, oczywiście z rozgłosem... Bo rzeczywistość jest taka, że on jest 'daleko' i za dużo 'nie widzi', co się dzieje na zachód od Wisły. A może powinno się uderzyć o pomoc najpierw do Ostrowskiego? On, jak się wydaje, chce być postrzegany za działającego dla tej, 'zachodniej' części regionu...
To są urzędnicze wymysły, że remont byłby taki drogi. Urzędnicy wszystko są w stanie zrobić drożej 10 x niż to realnie kosztuje. Wiem jak wygląda taki remont i wstawiałem zdjęcia w wątku zalewu. Ale oni na siłę starają się żeby to kosztowało klika razy więcej. Tak jest ze wszystkim. Opisywałem to też w wątku Mostu Wędkarskiego. Jakby rybacy morscy mieli takie podejście jak urzędnicy powiatowi, to już żaden kuter nie pływałby po Bałtyku. A pływają w słonej wodzie. Trzeba prom wyciągnąć, wypiaskować i pomalować. Ewentualnie jakaś wstawka w miejscu tarcia podczas dobijania. Może to zrobić ekipa prowadząca przeprawę. A oni zaczynają od filozofowania na temat pieniędzy, których nie próbowali policzyć w wersji oszczędnej, rozpoławiania promu, wywożenia do stoczni itp. Nie mają o tym pojęcia. Niestety taka spuścizna po komunie. Wciąż działaczami są zwykle ludzie, którzy nie prowadzili żadnej działalności na własny rachunek i nie działali w szeroko pojętej przedsiębiorczości. Żyją w świecie wizji.Violator pisze:Z promem jest taki problem ze konczy mu sie przegląd w 2023 r. Stan jego niestety jest taki ze wymaga remontu w którym musialyby parcytypowac ościenne gminy które również z niego korzystaja. Decyzja wiec zalezy od tego czy znajdzie sie kasa. Gminy Koronowo nie stac na samodzielny remont.Zobaczymy czy wszyscy sie dorzucą.
https://www.forum.bsmz.org/viewtopic.ph ... =60#p66464
Sprawy promu poszły w dobrą stronę. Powiat Tucholski dołożył 40 tys. i urzędnicy Powiatu Bydgoskiego zrewidowali przyjęty na początku abstrakcyjny szacunek kosztów konserwacji. Rozpoczęły się wstępne prace remontowe. Prom będzie pływał !!! Oby w nieco dłuższym wymiarze czasowym. No i po remoncie nie powinno już być ograniczenia ilości pojazdów poniżej normatywnej ładowności. Dziękujemy wszystkim, którzy swoimi działaniami i nagłaśnianiem zagrożenia dla istnienia przeprawy przyczynili się do tej decyzji.
Artykuł w Gazecie Pomorskiej omawia nieco szczegółów działań dla sfinansowania konserwacji promu:
https://pomorska.pl/prom-na-zalewie-kor ... 1-17277449
Artykuł w Gazecie Pomorskiej omawia nieco szczegółów działań dla sfinansowania konserwacji promu:
https://pomorska.pl/prom-na-zalewie-kor ... 1-17277449