Forum Bydgoskiego Stowarzyszenia Miłośników Zabytków "BUNKIER"
UWAGA: W przypadku problemów technicznych z forum lub problemów z rejestracją prosimy o kontakt pod adresem: forum@bsmz.org lub prosimy pisać w dziale "POMOC" (dział ten nie wymaga rejestracji).
Tymi otworami dostarczano zwalcowane(ujednolicone) ciasto prochowe do wyciskarek(pras)
salamon pisze:
świetlik
Otwór przez który miały "wyjść" płomienie poza budynek w razie zapłonu masy prochowej podczas wyciskania na prasie. Nad otworem była drewniana nadbudówka bez szyb.
salamon pisze:
parter - zaplecze pras
Tutaj znajdowały się pompy hydrauliczne do napędu pras(wyciskarek)
wymądrzaj się, śmiało, wielu z nas na to właśnie liczy, bo dzięki Twoim wymądrzaniom się jesteśmy mądrzejsi taka jest prawda, więc wybaczamy Ci każde wymądrzanie się (prawie każde )
"Czekając na idealny moment, możesz nigdy nie rozpocząć dzieła. Zaczynaj już! Zaczynaj tam, gdzie jesteś i jako ten, kim jesteś" - H. Jackson Brown
I właśnie na to liczyłem Moje opisy bywają błędne, gdyż moja znajomość tematu jest zerowa. Jarek ma materiał w "małym palcu" i może na temat widocznych budowli wiele powiedzieć. Więc wymądrzaj się ile tylko możesz
To zamurowane przejście do tajnej komnaty, gdziem młodzieńcem będąc, różne bezeceństwa poczynał, a teraz truchło mej lubej, która na suchoty zeszła w 17 wiośnie swego żywota, na marmurowym katafalku spoczywa po wsze czasy ;-(