Oznaczenia w przyziemiu bydgoskich kamienic
- BYDZIAK 1958
- brak
Re: Oznaczenia w przyziemiu bydgoskich kamienic
Wychodzi na to, że nasz kolega wichura, jeszcze nie zobaczył tego tematu. Jeśli dobrze pamiętam, to on w tej 'wodociągowej' branży pracuje. A więc pewnie może mieć dostęp do 'wykazu oznaczeń', stosowanych przez MWiK. Bunkier, gratulacje za 'dobre oko'. 
No Bunkier... Na to bym nie wpadł
gratulacje!
Zostaje nam jeszcze tylko okres stosowania, co najmniej lata 30.
Zostaje nam jeszcze tylko okres stosowania, co najmniej lata 30.
Ale numer!
A ja tu podejrzewałam grzejniki, gaz, hydranty, zawory, stropy, cuda niewidy...
Próbowałam metody "znajdź wspólny mianownik w tych kamienicach" - ale na to w życiu bym nie wpadła...
Gratulacje! Lżej mi jakoś, (bo już się bałam że się nie dowiemy).
)))
A ja tu podejrzewałam grzejniki, gaz, hydranty, zawory, stropy, cuda niewidy...
Próbowałam metody "znajdź wspólny mianownik w tych kamienicach" - ale na to w życiu bym nie wpadła...
Gratulacje! Lżej mi jakoś, (bo już się bałam że się nie dowiemy).
Zostało nam ustalić okres użytkowania. Znaki występują na kamienicach z lat 30, natomiast nie widziałem ich na powojennej zabudowie. Natomiast @sladami_starych_napisow z IG dotarli do podobnych oznaczeń w Zabrzu, występujących na zabudowie powojennej. Od nich również wiem, że MWiK nic na ten temat nam nie powie, bo nie zawiadywali spływem burzowym do 2018 roku. Ewentualnej odpowiedzi aktualnie szukam w ZDMiKP, bo to w ich zarządzie był spływ burzowy.
Dziękuję za gratki
Pomogły stare notatki z czasów, kiedy ten temat drążyłem. Trochę to trwało zanim się do nich dokopałem
Co do datowania, to wydaje mi się, że to lata 70-te. Jeden znak jest na słupie, na którym widnieje data 1968. Może to jest trop i warto poszukać informacji kiedy rozpoczęto produkcję tego typu słupów.
PS
Potwierdzam, w innych miastach też występowały takie oznaczenia.
Co do datowania, to wydaje mi się, że to lata 70-te. Jeden znak jest na słupie, na którym widnieje data 1968. Może to jest trop i warto poszukać informacji kiedy rozpoczęto produkcję tego typu słupów.
PS
Potwierdzam, w innych miastach też występowały takie oznaczenia.
- Załączniki
-
- Słup.jpg (54.3 KiB) Przejrzano 7079 razy
Jeszcze taka jedna moja obserwacja. Jeśli znak występuje jeden nad drugim, to na jezdni są dwie kraty spływowe, po obu stronach jezdni, w jednej linii (jeden kolektor), tyle, że po drugiej stronie względem symbolu nie ma trwałej budowli (budynku/słupa; ogrodzenie, nawet murowane widać nie było uważane za wystarczająco trwałe).
Zgadza się, taki podwójny znak był na Nakielskiej 13, nie wiem czy jeszcze jest.
Na Chłopickiego i Pola, były znaki na kamienicach, naprzeciw siebie. Tam kratki kolektora burzowego są po obu stronach jezdni.
Na Chłopickiego i Pola, były znaki na kamienicach, naprzeciw siebie. Tam kratki kolektora burzowego są po obu stronach jezdni.
Jest jeszcze na Hetmańskiej 22, Dolina 30