Zdjęcia zwykłe i mniej zwykłe
- BYDZIAK 1958
- brak
Re: Zdjęcia zwykłe i mniej zwykłe
Napotkałem w Parku Witosa, takie oto 'cudo'. Po przyjrzeniu się okazało się to 'przeglądarka zdjęć 3D'. Jest tam ze 5 fotek, różnotematycznych. ( Soczewki, są chyba źle dobrane, bo na obwodach kadru traci się ostrość. ) Są dwa stanowiska, z mało widocznym z boku przyciskiem do zmieniania zdjęć. Pomyślałem sobie, by dać 'im' na początek serię swoich (współczesnych) zdjęć 3D, z 'miastem z wysokości'. Ale jak dotąd, nie wiem do kogo się z tym zwrócić. Na miejscu nie ma opisu, czy tabliczki. Zapytałem o to na ssc i fb i nikt do tej pory nie odpowiedział. A może ktoś z Was wie, czyje 'to' jest?
- Załączniki
-
- 2 X 3D.JPG (96.62 KiB) Przejrzano 19991 razy
Fotoplastykony (tak w dokumentacji technicznej UM nazywane są te urządzenia) są własnością Miasta Bydgoszcz.BYDZIAK 1958 pisze:Ale jak dotąd, nie wiem do kogo się z tym zwrócić.
Dlatego, zwróciłbym się tutaj:
Wydział Gospodarki Komunalnej UM Bydgoszczy,
ul. Jezuicka 4a, pok. 9, 85-102 Bydgoszcz,
email: wgk@um.bydgoszcz.pl
Ponieważ materia urzędnicza wciąż często bywa niechętna wobec inicjatywy obywatelskiej, w rozmowie/korespondencji (wybrałbym tę drugą formę kontaktu) nie zapomniałbym wspomnieć o dotychczasowych publikacjach Twoich utworów, w tym o tych:
- https://bydgoszcz.wyborcza.pl/bydgoszcz ... 05387.html
- https://bydgoszcz.wyborcza.pl/bydgoszcz ... pasji.html
Twój brat łata - szesnasty
- BYDZIAK 1958
- brak
Dzięki ci Bracie, (bunkrowy, a nie 'łata'
) Jutro tam coś im napiszę i jak nawet pójdzie ok, to pewnie i tak, z powodu 'koronwira', nie pójdę tam osobiście. Możliwe że 'obrazki', również wyślę im 'pocztą'... 
- BYDZIAK 1958
- brak
^^^
Dziś wysłałem 'im' swoją propozycję, by na początek dać tam parę zdjęć 3D...
No i otrzymałem odpowiedź. Przyznam, że dla mnie enigmatyczną, typowo 'urzędniczą', czyli jak to rozumieć?
"Dzień dobry,
Przesyłam wg. kompetencji wiadomość otrzymaną w dniu dzisiejszym."
Odczytuję to tak, że pani która mi odpisała, przekaże dalej moją wiadomość, do właściwych osób... Tak to miało znaczyć?
Dziś wysłałem 'im' swoją propozycję, by na początek dać tam parę zdjęć 3D...
No i otrzymałem odpowiedź. Przyznam, że dla mnie enigmatyczną, typowo 'urzędniczą', czyli jak to rozumieć?
"Dzień dobry,
Przesyłam wg. kompetencji wiadomość otrzymaną w dniu dzisiejszym."
Odczytuję to tak, że pani która mi odpisała, przekaże dalej moją wiadomość, do właściwych osób... Tak to miało znaczyć?
- Ewing
- Admin

- Kontakt:
Na to wychodzi.
- BYDZIAK 1958
- brak
^^^
A może się łudzę, że to 'pani' odpowiedziała... (było imię i nazwisko)
Może to po prostu 'automat', do automatycznych odpowiedzi...
Dziś nie było od 'nich' żadnej wiadomości.
A może się łudzę, że to 'pani' odpowiedziała... (było imię i nazwisko)
Może to po prostu 'automat', do automatycznych odpowiedzi...
Dziś nie było od 'nich' żadnej wiadomości.
Cierpliwości, odezwą się.
Prawdopodobnie muszą przeanalizować możliwości prawne i techniczne.
Prawdopodobnie muszą przeanalizować możliwości prawne i techniczne.
- BYDZIAK 1958
- brak
^^^
Na razie, przynajmniej do wczoraj, nie nadeszła żadna wiadomość. Może przez 'wirusa C19', a może im się nie chce...
Na razie, przynajmniej do wczoraj, nie nadeszła żadna wiadomość. Może przez 'wirusa C19', a może im się nie chce...
- Ewing
- Admin

- Kontakt:
Na stornie https://www.myheritage.pl/incolor
jeszcze przez 4 dni dostępne jest narzędzie, które w kilka sekund koloruje stare fotografie.
Tu dla przykładu fotka z holownikiem, którą ostatnio wstawiłem.
Najlepiej wychodzą wyraźne zdjęcia z ludźmi.
Dla przykładu moja fotka z dzieciństwa
Znaki wodne są oczywiście z automatu.
jeszcze przez 4 dni dostępne jest narzędzie, które w kilka sekund koloruje stare fotografie.
Tu dla przykładu fotka z holownikiem, którą ostatnio wstawiłem.
Najlepiej wychodzą wyraźne zdjęcia z ludźmi.
Dla przykładu moja fotka z dzieciństwa
Znaki wodne są oczywiście z automatu.
- Załączniki
-
- Holownik łańcuchowy w kolorze.jpg (125.93 KiB) Przejrzano 19792 razy
-
- kolor11.jpg (87.13 KiB) Przejrzano 19792 razy
- Ewing
- Admin

- Kontakt:
I jeszcze dla porównania dwa zdjęcia
- Załączniki
-
- śluza Brda.jpg (88.22 KiB) Przejrzano 19791 razy
-
- śluza.jpg (107.71 KiB) Przejrzano 19791 razy
- BYDZIAK 1958
- brak
^^^
A to ciekawostka
Ale mi nie wyszło, bo wychodzi na to że trzeba się tam zarejestrować... Ty się rejestrowałeś? A może można jakoś inaczej? Co to jest to 'premium'?
A to ciekawostka
Ale mi nie wyszło, bo wychodzi na to że trzeba się tam zarejestrować... Ty się rejestrowałeś? A może można jakoś inaczej? Co to jest to 'premium'?
- Załączniki
-
- o co chodzi.JPG (51.29 KiB) Przejrzano 19774 razy
- Ewing
- Admin

- Kontakt:
Możliwe, że faktycznie trzeba się zarejestrować, bo ja tam mam profil i swoje drzewo genealogiczne.
Nie korzystam jednak z premium, bo liczą sobie kosmiczne kwoty. Korzystam z darmowego (ograniczonego) dostępu.
Nie korzystam jednak z premium, bo liczą sobie kosmiczne kwoty. Korzystam z darmowego (ograniczonego) dostępu.
- BYDZIAK 1958
- brak
^^^
Ostatecznie nie rejestrowałem się, skoro to kwestia tylko kilku dni. Ale w ramach eksperymentu, wysłałem Ci jedną moją 'kombinację', bo jestem bardzo ciekawy jak to wyjdzie. Oczywiście, jeśli będziesz miała czas i ochotę w to się pobawić. Pozdrawiam
Ostatecznie nie rejestrowałem się, skoro to kwestia tylko kilku dni. Ale w ramach eksperymentu, wysłałem Ci jedną moją 'kombinację', bo jestem bardzo ciekawy jak to wyjdzie. Oczywiście, jeśli będziesz miała czas i ochotę w to się pobawić. Pozdrawiam
- Ewing
- Admin

- Kontakt:
Masz na mailu
A tu jeszcze jedna przeróbka
A tu jeszcze jedna przeróbka
- Załączniki
-
- Bromberg Am Kai 1943 (Niestandardowy).jpg (113.04 KiB) Przejrzano 19745 razy
-
- Bromberg Am Kai 1943 kolor (Niestandardowy).jpg (119.41 KiB) Przejrzano 19745 razy
- BYDZIAK 1958
- brak
^^^
Już obejrzałem i odpisałem, dzięki.
A może byś 'pokolorował' jeden z wielu widoków śluzy trapezowej?
Poniżej 'pierwsze lepsze', cztery propozycje.
Już obejrzałem i odpisałem, dzięki.
A może byś 'pokolorował' jeden z wielu widoków śluzy trapezowej?
Poniżej 'pierwsze lepsze', cztery propozycje.
- Załączniki
-
- kolor automat.JPG (84.4 KiB) Przejrzano 19736 razy
- Ewing
- Admin

- Kontakt:
proszę
- Załączniki
-
- kolor automat2.jpg (94.27 KiB) Przejrzano 19734 razy
- BYDZIAK 1958
- brak
^^^
Wyszło obiecująco. Myślałem że masz je w swoich zbiorach i porobisz je jako duże i osobno. Ale może ich nie masz... Moje też nie są za duże, więc wyślę Ci wersje takie, jakie mam.
Wyszło obiecująco. Myślałem że masz je w swoich zbiorach i porobisz je jako duże i osobno. Ale może ich nie masz... Moje też nie są za duże, więc wyślę Ci wersje takie, jakie mam.
- Ewing
- Admin

- Kontakt:
jeszcze jedna przeróbka
- Załączniki
-
- s-l1600.jpg (137 KiB) Przejrzano 19720 razy
-
- s-l1600 kolor.jpg (159.31 KiB) Przejrzano 19720 razy
- BYDZIAK 1958
- brak
^^^
Przyglądając się tym różnym przykładom, zastanawiałem się, czy programowi łatwiej jest 'pomalować' zdjęcia konkretnie czarno białe, od tych np w sepii. I wychodzi na to, że specjalnych różnic nie ma... Czy 'mniejsze zdjęcia' tez Ci pomniejsza, czy tylko te większe? Przykładowo jedno z tych co Tobie wysłałem, miało wymiar 1585x1160, a po pokolorowaniu miało 960x703. Oczywiście, jeszcze raz dziękuję za to.
Pisałeś, że ten program działać będzie przez 4 dni, czyli dziś jeszcze też, czy już nie? Bo jeszcze jeden eksperyment mi chodzi po głowie i nie wiem czy ci wysłać...
Przyglądając się tym różnym przykładom, zastanawiałem się, czy programowi łatwiej jest 'pomalować' zdjęcia konkretnie czarno białe, od tych np w sepii. I wychodzi na to, że specjalnych różnic nie ma... Czy 'mniejsze zdjęcia' tez Ci pomniejsza, czy tylko te większe? Przykładowo jedno z tych co Tobie wysłałem, miało wymiar 1585x1160, a po pokolorowaniu miało 960x703. Oczywiście, jeszcze raz dziękuję za to.
Pisałeś, że ten program działać będzie przez 4 dni, czyli dziś jeszcze też, czy już nie? Bo jeszcze jeden eksperyment mi chodzi po głowie i nie wiem czy ci wysłać...
- BYDZIAK 1958
- brak
Co jakiś czas, szczególnie wtedy, gdy natrafię na jakieś ciekawe, (z mojego konkretnego punktu widzenia), zdjęcia, przychodzi wena i budzi różne pomysły. Przez ostatni rok, dotyczyły one tematu 3D. Jednak nie dawno, dwie znane pocztówki z widokami o różnych wielkościach i innych perspektywach, kątach, itp, zainspirowały mnie do utworzenia jednego, większego widoku. Ci, co je znają, zobaczą tu, co musiałem dla niego, nieco odpowiednio poustawiać, a i dorobić...
Dziś jest dzień premiery. Szerszy widok na siedzibę naszej przedwojennej siedziby loży masońskiej 'Janus', przy Pod Blankami 12.
Dziś jest dzień premiery. Szerszy widok na siedzibę naszej przedwojennej siedziby loży masońskiej 'Janus', przy Pod Blankami 12.
- Załączniki
-
- loża Janus nowa B.jpg (174.34 KiB) Przejrzano 18993 razy