Forum Bydgoskiego Stowarzyszenia Miłośników Zabytków "BUNKIER"
UWAGA: W przypadku problemów technicznych z forum lub problemów z rejestracją prosimy o kontakt pod adresem: forum@bsmz.org lub prosimy pisać w dziale "POMOC" (dział ten nie wymaga rejestracji).
^^^
Teraz widzę lepiej
Na 100% ta miniaturka która mi się pokazała, była zapewne tą fontanna z Drezna.
Bardzo lubię formę klasyczną, jeszcze bardziej ujętą w ruchu i odpowiednio wyeksponowaną. 'Nasze' Trzy Gracje świetnie są wkomponowane w tym miejscu nad rzeką i na swój sposób też są ładne.
'Nasze' Trzy Gracje świetnie są wkomponowane w tym miejscu nad rzeką i na swój sposób też są ładne.
Trochę od tematu ; Te 3 " Zawiane " postacie zwane dalej Gracjami , postawiono w miejscu , gdzie stał zabytkowy przybytek. Nikt nie pomyślał , by go uratować , bo przecież zabytków u nas pod dostatkiem . Niewiele ma to wspólnego oczywiście z fontanną "Potop" , chociaż W 1928 r. ten szalecik przetrzymał całkiem poważną powódź .
Załączniki
1375291_622433257843926_1814791013823117118_n.jpg (128.15 KiB) Przejrzano 8940 razy
^^^ No to ja też jeszcze coś dodam, 'nie na temat'. W latach 60-tych, często bywałem w tym rejonie. Przed wojna mieszkał tam, (Stary Port), mój ojciec, a ostatnia ciotka umarła w 1967r. No i zdarzało mi się bywać w 'tym obiekcie'. W środku były standarty czasów przed wojennych. Czyli 'pryskało się' na 'dużą ścianę', chyba żelazną, (żeliwną?), a to co po niej ściekało, odpływało kanalikiem 'od dziury'...
Zbudowany w czasach zaborów, być może głównie z myślą o potrzebach flisaków czy marynarzy, przetrwał do lat 70-tych XXw.