Osówiec, fundamenty
Osówiec, fundamenty
Za twitterem:
Na 4 odcinku #droga #S5 w okolicy #Osówiec kopali i znaleźli ... fundamenty bunkra lub schronu z czasów II wojny. Temat dziś badają #archeolodzy
Na 4 odcinku #droga #S5 w okolicy #Osówiec kopali i znaleźli ... fundamenty bunkra lub schronu z czasów II wojny. Temat dziś badają #archeolodzy
- Załączniki
-
- https://twitter.com/TomOkonski/status/938667833797554177
- osowiec fundamenty small.jpg (118.59 KiB) Przejrzano 9823 razy
Re: Osówiec, fundamenty
Wygląda na schron jedno strzelnicowy. W którym miejscu się on znajduje, blisko trasy naszych wycieczek ?
Pewnie to kawałek dalej za tym ostatnim dostępnym fundamentem.
- Ewing
- Admin

- Kontakt:
Tak właśnie to wygląda. Na skanie powierzchniowym można pokusić się nawet o jego lokalizację. Wydaje mi się, że znajdował się on zaraz przy widocznej linii okopów. Jedno miejsce jest dość charakterytyczne. Ciekawe ile jeszcze podobnych niespodzianek jest na Przednościu 
Ciekawe co z nim zrobią.
"Czekając na idealny moment, możesz nigdy nie rozpocząć dzieła. Zaczynaj już! Zaczynaj tam, gdzie jesteś i jako ten, kim jesteś" - H. Jackson Brown
- Ewing
- Admin

- Kontakt:
Po zrobieniu dokumentacji ma być podobno wyburzony.
Czekamy na decyzję Wojewódzkiego Konserwatora Zabytków, ale najprawdopodobniej będą one zutylizowane, czyli zgruzowane - informuje Jarosław Gołębiewski, dyrektor bydgoskiego oddziału GDDKiA.
"Czekając na idealny moment, możesz nigdy nie rozpocząć dzieła. Zaczynaj już! Zaczynaj tam, gdzie jesteś i jako ten, kim jesteś" - H. Jackson Brown
- Ewing
- Admin

- Kontakt:
To znaczy, że znaleźli więcej niż jeden fundament?
Na zdjęciach z SC jest lokalizacja,chociaż upierałbym się że jest on trochę głębiej.
http://www.skyscrapercity.com/showthrea ... 4&page=270
http://www.skyscrapercity.com/showthrea ... 4&page=270
- Ewing
- Admin

- Kontakt:
Według mnie miejsce mniej więcej na wysokości tego zaznaczonego, tylko bardziej na środek. Wygląda na to, że fundament jest już wspomnieniem.
Wysłałem do WKZ prośbę o udostępnienie dokładnej lokalizacji oraz dokumentacji technicznej i zdjęciowej.
Wysłałem do WKZ prośbę o udostępnienie dokładnej lokalizacji oraz dokumentacji technicznej i zdjęciowej.
Zjechałem dzisiaj spontanicznie z innej drogi aby zobaczyć, zdjęcie z komórki na żółto zaznaczony fundament.
- Załączniki
-
- Zdjęcie0003.jpg (124.49 KiB) Przejrzano 9455 razy
Czy fundament w w Osówcu został już zniszczony?
Wiem, że w trakcie budowy natrafiono również na wylewkę pod fundament - czy ona również została/zostanie rozebrana?
Wiem, że w trakcie budowy natrafiono również na wylewkę pod fundament - czy ona również została/zostanie rozebrana?