Browar Klasztorny Bernardynów

Miejsca, właściciele, historia
Awatar użytkownika
Hrab
brak

Browar Klasztorny Bernardynów

Post autor: Hrab »

Jeden z największych i najbardziej znanych browarów w dawnej przedprzemysłowej Bydgoszczy prowadzili mnisi Bernardyni. Z pewnością był to największy browar w mieście w XVI wieku.
Klasztor, osadzony w Bydgoszczy 5 grudnia 1480 roku, jako producent piwa został wymieniony po raz pierwszy w źródłach pisanych w roku 1515.
W 1608 roku do klasztoru Bernardynów, który znajdował się poza obszarem ówczesnego miasta, został doprowadzony wodociąg istniejący w mieście od 1523 roku.
Właśnie w 1608 roku zaszła konieczność wymiany rur wodociągowych. Na ten cel uchwalono specjalny podatek od wszystkich producentów piwa – świadczy to o sile finansowej tej branży, a zarazem widać tu pomysł odpowiadający idei dzisiejszego podatku akcyzowego.
W tym samym roku ustanowiono urząd dozorcy rur, tak zwanego rurmistrza.

29 sierpnia 1673 roku mieszczanie na zgromadzeniu publicznym uchwalili ponownie specjalne podatki na modernizacje wodociągów po ciężkich czasach kilku epidemii i Potopu Szwedzkiego:

„ …oprócz zwyczajnego wodnego, które dawnym zwyczajem i uchwałą robiący piwo, od każdego waru, wyjąwszy panów burmistrza i radnych, po groszy 27 płacili, płacą i płacić będą, aby przez ten zupełny rok od aktu obecnego, na każdy kwartał wszyscy in genere z domu po groszy 3 wydawali względem wód publicznych, a względem prywatnych wód w zalewniach i browarach w cugu publicznego posiadacze ich aby na każdy także kwartał na zawsze jeszcze płacili po złotych dwa. Którego wodnego od waru piwa i od tych prywatnych wód za egzaktora i dozorcę rur ordynowali i uprosili sławnego pana Gabriela Linkiewicza rajcę, a przerzeczoną pensyją po groszy 3 z domu na kwartał słudzy miejscy - chodzić i odbierać będą i do rąk przerzeczonego pana egzaktora oddawać.”

Wtedy też rurnik otrzymał działkę i drewno na dom przy Bramie Kujawskiej.

W II połowie XVIII wieku klasztor miał już własne ujęcie wody z akweduktem. Było to zapewne związane z degradacją starych, głównie drewnianych wodociągów, które służyły do czasu ich generalnej odbudowy i przebudowy w czasach maszyn parowych i elektryczności.
Należy dodać, że ścieki odprowadzano do rzeki krytym kanałem, przeprowadzonym przez ogród klasztorny. Ich wypływ następował w pobliżu miejsca, gdzie później odprowadzał ścieki Browar Bydgoski. Może niektórzy pamiętają widoczną z mostu łachę osadów organicznych na Brdzie, na której zawsze stado ptactwa oczekiwało na płukanie kadzi z resztek ziarna.

Jak wspomniano, browar klasztorny zajmował któryś z budynków bliżej Brdy. Zaznaczyłem kółkiem prawdopodobny obszar z kilkoma obiektami na mapce pokazującej stan terenu w dłuższym przekroju czasowym, z budynkami starego klasztoru przed pożarem w 1545 roku i nowego po odbudowie.

Obrazek

Wydaje mi się, że widziałem kiedyś też obraz olejny, na który są budynki widoczne od strony Brdy, ale nie znalazłem. Poniżej ilustracja z pewnej starej księgi pokazująca mnicha przy pracy w browarze – 1506 rok.

Obrazek

Wspomniałem, że widziałem kiedyś obraz olejny przedstawiający browar. I znalazłem ten obraz.
Namalował go w 1875 roku Paul Berthold Jaekel i przedstawia on browar bernardyński w 1810 roku.

Obrazek
Awatar użytkownika
Hrab
brak

Re: Browar Klasztorny Bernardynów

Post autor: Hrab »

3 załączniki z utraconych pokazują klasztor widoczny za kościołem św. Idziego i warzelanego mnicha z tamtych czasów. Browar był blisko Brdy.
Załączniki
1878 idzi.jpg
1878 idzi.jpg (87.4 KiB) Przejrzano 3195 razy
beb3cd4bd69f5782.jpg
beb3cd4bd69f5782.jpg (25.44 KiB) Przejrzano 3195 razy
Mendel 1506.jpg
Mendel 1506.jpg (84.44 KiB) Przejrzano 3195 razy
ODPOWIEDZ