Forum Bydgoskiego Stowarzyszenia Miłośników Zabytków "BUNKIER"
UWAGA: W przypadku problemów technicznych z forum lub problemów z rejestracją prosimy o kontakt pod adresem: forum@bsmz.org lub prosimy pisać w dziale "POMOC" (dział ten nie wymaga rejestracji).
W zwirowni kolo Pradow mozna bylo znalesc duzo takich rzeczy. Jeszcze pod koniec XIX wykopywano tam kosci, rogi prehistorycznych zwierzat, haki, pierscienie...itp. Z tej zwirowni brano piasek do przebudowy Kanalu Bydgoskiego. Niestety za czasow PRL-u bylo w tym miejscu wysypisko smieci (pamietam tramwaj ktory tam stal ). Smieci wprawdzie usunieto ale raczej trudno bedzie tam jeszcze cos ciekawego wykopac.
Belemit (fragment) - popularne znalezisko, zwłaszcza jak ktoś lubił za dzieciaka bawić się w żwirze. Jak byłem mały, to zawsze myślałem, że to piorun, który uderzył w piasek
Belemit (fragment) - popularne znalezisko, zwłaszcza jak ktoś lubił za dzieciaka bawić się w żwirze. Jak byłem mały, to zawsze myślałem, że to piorun, który uderzył w piasek
Perunowe strzały Warto nosić przy sobie, bo podobno przynoszą szczęście
- Na, und du wirst jetzt nicht mehr weinen? - Nein. Nie mehr. Das Vaterland braucht wieder eiserne Menschen.
Jeszcze na temat perunowych strzał... Trafił mi się ostatnio ciekawy kawałek. Nie dość, że belemnit, to jeszcze z odciśniętym wzorem. Nie znam się, ale wygląda mi to na jakieś liście.
Załączniki
belemnit1.JPG (116.82 KiB) Przejrzano 20277 razy
belemnit2.JPG (96.52 KiB) Przejrzano 20293 razy
- Na, und du wirst jetzt nicht mehr weinen? - Nein. Nie mehr. Das Vaterland braucht wieder eiserne Menschen.
Brak odpowiedzi nie oznacza, braku zainteresowania. Raczej głównie to, że BUNKIER celuje w raczej inne tematy, bardziej skierowane na dawne militaria, oraz wiadomości i rzeczy z tym związane. Pojawiają się tu co jakiś czas nowi forumowicze, którzy również po swym pierwszym wpisie, nie widzą reakcji i być może się zrażają do forum, szybko znika ich aktywność. Nie idź tą ścieżką...