ocalić i pokazywać

Masz problem rejestracją na forum lub masz inny problem z forum? Napisz na pewno pomożemy
AERO
brak

Re: ocalić i pokazywać

Post autor: AERO »

To mamy przynajmniej jasność , co do miejsca.
Temat dawno temu był omawiany i analizowany na forum. W tym jednak temacie zastanawia mnie jeszcze jedna sprawa ;
Domniemana hala miała być zlokalizowana pod stadionem Budowlanych ( na wys. Baraków L.O.K. ) Słyszałem o tym już w latach 70 , kiedy to jako chłopak uczęszczałam do Lokowskiej modelarni . O jej lokalizacji w tym miejscu miał świadczyć właśnie ten wlot do tunelu , odkopane zwłoki więźniów przy nieistniejącym już innym baraku i (podobno) wystające elementy wentylacji widoczne kiedyś na terenie stadionu .
Nie pamiętam , czy w tamtym wątku sprzed lat wspominaliśmy tę kwestię :?
..no i otwarta pozostaje jeszcze kwestia długości tego tunelu :?:
Awatar użytkownika
bunkier
brak
Kontakt:

Post autor: bunkier »

Co nie co, było tutaj:

viewtopic.php?f=97&t=2047&p=14544&hilit=schron+lok#p14544

Dwa pierwsze zdjęcia to właśnie schron za strzelnicą LOK.
Awatar użytkownika
bunkier
brak
Kontakt:

Gość pisze:Chodzi o skarpę za strzelnicą LOK. Tunel był kilkakrotnie penetrowany bardzo nieudolnie co spowodowało częściowe jego zasypanie.

Nie było żadnego zasypania. Tunel jest nie ukończony, a kurzawka zrobiła swoje.

Gość pisze:Sam tunel nie nosi znamion schronu no bo poco szyny i po kilkudziesięciu metrach zabezpieczenie z płaskowników żeliwnych do szybkiego zasypania? A na ścianach pod sufitem kilka rzędów mocowań kabli.

Nie nosi znamion schronu, bo jest w stanie z nieukończonej budowy.
Płaskowniki są stalowe i służyły za "ruchomy" szalunek. Otwory służą do przesuwania. Nie będę się tu rozpisywał o technologi budowy. Pod sufitem i na ścianach nie było żadnych mocowań kabli(zdjęcie).
Załączniki
Stalowy szalunek.
Stalowy szalunek.
Schron.jpg (103.67 KiB) Przejrzano 17454 razy
Schron1.jpg
Schron1.jpg (75.46 KiB) Przejrzano 17454 razy
Awatar użytkownika
GrapHite
BSMZ Bunkier

Post autor: GrapHite »

Aero: Jaka hala produkcyjna? To miał być schron , nie fabryka ani hala .
Zaraz "gość" przeczyta to co napisałeś i będzie to dla niego dowodem, że jest tam hala brodukcyjna.
"Czekając na idealny moment, możesz nigdy nie rozpocząć dzieła. Zaczynaj już! Zaczynaj tam, gdzie jesteś i jako ten, kim jesteś" - H. Jackson Brown
AERO
brak

GrapHite
Napisałem to, co sam kiedyś słyszałem i to co się kiedyś o tym miejscu mówiło jak o legendzie ;
Słyszałem o tym już w latach 70 , kiedy to jako chłopak uczęszczałam do Lokowskiej modelarni . O jej lokalizacji w tym miejscu miał świadczyć właśnie ten wlot do tunelu , odkopane zwłoki więźniów przy nieistniejącym już innym baraku i (podobno) wystające elementy wentylacji widoczne kiedyś na terenie stadionu .

Skoro miejsce to , jak wszystkie inne w naszej okolicy jest już DOKŁADNIE ZBADANE , to nie ma tematu.
"Gość" zapewne umie czytać ze zrozumieniem !
Awatar użytkownika
GrapHite
BSMZ Bunkier

Z tym dokładnie zbadane to bym poczekał ;-)

i co to za miasto bez takiej legendy :1
"Czekając na idealny moment, możesz nigdy nie rozpocząć dzieła. Zaczynaj już! Zaczynaj tam, gdzie jesteś i jako ten, kim jesteś" - H. Jackson Brown
Awatar użytkownika
BYDZIAK 1958
brak

Post autor: BYDZIAK 1958 »

GrapHite pisze:Z tym dokładnie zbadane to bym poczekał ;-)

i co to za miasto bez takiej legendy :1

^^^
Są firmy budowlane, które zamiast np rozkopywać ulicę, w celu ułożenia jakiegoś powiedzmy kabla, przepuszczają pod jezdnią 'kreta', który drąży mały tunel...
Taki 'kret', wpuszczony w 'zasypane części tunelu', pewnie pomógł by rozwiązać zagadkę. Z drugiej strony, gdyby udało się wypożyczyć takiego stwora, to pewnie większy kłopot sprawiło by uzyskanie pozwoleń na poszukiwanie. :shock:
Awatar użytkownika
GrapHite
BSMZ Bunkier

Taki kret nie nadaje sie do "badań".
AERO
brak

A ja będę drążył (tunel :) ) temat , bo akurat nie mam nic innego do roboty :)

Taki kret nie nadaje sie do "badań".

..a dlaczego NIE :?: Świetny pomysł ! Kret się wycofuje a zostaje rura w ziemi w którą można wprowadzić kamerkę. Pomysł b. dobry . O wiele lepszy i bezpieczniejszy niż łopata 30 lat temu na kurzawkę ;)

Wczoraj w ramach walki z nudą zrobiłem sobie wycieczkę na dawno nieodwiedzany stadion Budowlanych. Przyznam , że był to dla mnie "powrót do przeszłości ".
Byłem , bo przypomniałem sobie , że na terenie stadionu Budowlanych dawno temu widziałem faktycznie dziwne , betonowe nadbudówki, podobne do wystających wentylacji schronów na Os. Leśnym. Niestety nie ma już po nich śladu.
O ile pamiętam , sam stadion składał się z 2 boisk oddzielonych nasypem -skarpą dla widzów. Pierwsze boisko-stadion ma się dobrze a drugie, trawiasto-szlakowe boisko już nie istnieje . Pobudowano na nim blok mieszkalny a tuż obok (kiedyś nieużytek) , prawie na wprost wejścia do tunelu , czyli nad "domniemaną , mityczną halą" :| , rozpoczęto już kolejną budowę.

Jedna kwestia mnie jeszcze zastanawia ;

'' Gość " widział , co widział i podobno był w tunelu.
..."
Jest, bo osobiście byłem w tunelu prowadzącym do hali produkcyjnej.

Skoro był tam ok. 30 > lat temu , to jest to raczej osoba dojrzała , poważna i starsza od Bunkra ;)

Rodzi się pytanie ; jak daleko - głęboko był w tunelu On a jak daleko dotarł Bunkier ???
Czy Bunkier badał już częściowo zasypany tunel ?
Czy '' Gość" mógł być tam wcześniej, przez co był głębiej i widział więcej (kable , szyny ) :?:
Załączniki
Słup dawnej bramy 2 boiska.
Słup dawnej bramy 2 boiska.
p1012910.JPG (82.59 KiB) Przejrzano 17373 razy
p1012911.JPG
p1012911.JPG (78 KiB) Przejrzano 17373 razy
Pozostałość ogrodzenia boiska
Pozostałość ogrodzenia boiska
P1012913.JPG (89.91 KiB) Przejrzano 17373 razy
Ruszyła budowa na .."stropie hali"
Ruszyła budowa na .."stropie hali"
P1012914.JPG (79.76 KiB) Przejrzano 17373 razy
Awatar użytkownika
bunkier
brak
Kontakt:

AERO pisze:Pobudowano na nim blok mieszkalny a tuż obok (kiedyś nieużytek) , prawie na wprost wejścia do tunelu , czyli nad "domniemaną , mityczną halą" :| , rozpoczęto już kolejną budowę.

Na zdjęciu widać strop tej hali, a w samej hali będą parkingi i to na trzech poziomach :):)

AERO pisze:Skoro był tam ok. 30 > lat temu , to jest to raczej osoba dojrzała , poważna i starsza od Bunkra ;)

Wygląda na to że jestem niepoważny. Niepoważny jest ten, kto wierzy w mity o nie wiadomo jakich tunelach i halach produkcyjnych. Co niby tam mieli produkować, chyba tylko gwoździe, bo można je w kieszeni wynieść takim wąskim korytarzem(szer. ok. 140 cm).

AERO pisze:Rodzi się pytanie ; jak daleko - głęboko był w tunelu On a jak daleko dotarł Bunkier ???
Czy Bunkier badał już częściowo zasypany tunel ?
Czy '' Gość" mógł być tam wcześniej, przez co był głębiej i widział więcej (kable , szyny ) :?:

Byłem w tym korytarzu jeszcze długo przed modelarnią(Aero wie o co kaman). A było to 26 lat temu. Wtedy do przodka można było dojść na stojąco, wyraźnie tunel był nieukończony. Żadnych kabli czy szyn, o pociągach nie wspomnę :):) Nie zasypany. Dopiero dużo później "poszukiwacze" zabrali się za łopaty. Sporo piasku przewalili, co jest widoczne na moich zdjęciach.

Aero, przejdź się po parku, a znajdziesz coś ciekawego. Podpowiem, zobaczysz miejsce końca tunelu.
AERO
brak

Jak już byłem w tej okolicy , to i pofatygowałem się do parku . Fajnie się spacerowało ze wspomnieniami w tak pięknych okolicznościach przyrody.
Może już ostatni raz widziałem lokowskie baraczki i koniec tunelu chyba również . ;)
AERO
brak

No i stało się ...
Nie ma już schronu , wejścia do mitycznej hali , czy tunelu do lotniska a wg. co bardziej złośliwych nawet dalej, do samego ...Berlina !
Nie ma dawnego ośrodka (baraków ) LOK przy ul. Toruńskiej 30.
Koniec dywagacji , domniemań.
W jednym kol. halagan miał rację , że lada chwila powstanie w tym miejscu inwestycja.
Nawiasem mówiąc okazało się , że ów kolega jest dobrze znany i mi jak sądzę również Jarkowi B.
To dawny kier. Woj. Ośr. Modelarskiego LOK , który przez wiele lat był tam zatrudniony.
To tak w kwestii wyjaśnień , co do "powagi" w sprawie.

Co do samych baraków ;
Niestety nie pamiętam w jakim wątku i przy jakiej okazji była o nich mowa .
Załączniki
Miejsca po barku Zarządu  LOK i strzelnicy.
Miejsca po barku Zarządu LOK i strzelnicy.
P1014014.JPG (107.83 KiB) Przejrzano 16901 razy
P1014019.JPG
P1014019.JPG (102.79 KiB) Przejrzano 16901 razy
Orientacyjnie zaznaczona lokalizacja bunkra.
Orientacyjnie zaznaczona lokalizacja bunkra.
P1014020.JPG (102.89 KiB) Przejrzano 16901 razy
...a kiedyś  było tak ..<br />Przez ok. 3O lat  w ten , czy inny sposób byłem blisko związany z tym miejscem .
...a kiedyś było tak ..
Przez ok. 3O lat w ten , czy inny sposób byłem blisko związany z tym miejscem .
SDC10346.JPG (142.39 KiB) Przejrzano 16901 razy
Awatar użytkownika
bunkier
brak
Kontakt:

Ręce opadają :evil:

Z tego co widzę na zdjęciu, to do schronu się nie dobrali. Muszę tam wyskoczyć z fotopstrykiem.
ODPOWIEDZ