Stare zdjęcia Bydgoszczy

To co jeszcze pozostało i to czego już nie ma. Nie tylko militarne
Awatar użytkownika
GrapHite
BSMZ Bunkier

Re: Stare zdjęcia Bydgoszczy

Post autor: GrapHite »

AERO pisze:Fragment bydgoskiego toru żużlowego . To okolica 2 łuku, przy bramie wyjazdowej z parkingu zawodników i przeciwległa prosta startu . Banda chyba jeszcze drewniana ale brakuje na tej fotografii , pewnego architektonicznego elementu krajobrazu okolicy :?: :idea: ;)

Na zdjęciu nie widać wieżowca.
"Czekając na idealny moment, możesz nigdy nie rozpocząć dzieła. Zaczynaj już! Zaczynaj tam, gdzie jesteś i jako ten, kim jesteś" - H. Jackson Brown
AERO
brak

Post autor: AERO »

Właśnie .
Na żadnym ze zdjęć, ujęć nie widać wieżowca .
Ciekawe w którym roku został wybudowany :?:
AERO
brak

GrapHite ...ale numer ?
Myślałem , że odpowiedziałeś w temacie Sułkowskiego a nie w temacie toru :)
...ale i tak we wszystkich tych zdjęciach brakuje wieżowców ;)
Na dawnej Sułkowskiego również :)
Awatar użytkownika
Maciej
brak

Post autor: Maciej »

AERO pisze:Fragment bydgoskiego toru żużlowego . To okolica 2 łuku, przy bramie wyjazdowej z parkingu zawodników i przeciwległa prosta startu . Banda chyba jeszcze drewniana ale brakuje na tej fotografii , pewnego architektonicznego elementu krajobrazu okolicy

Tak gwoli ścisłości, to chyba okolice 1 łuku ;)
AERO
brak

Tak wyglądał kiosk z lodami na ul. Gdańskiej ( dawne Al. 1 Maja) w okolicy skrzyżowania z ul. Leśną . Przy kiosku moja ok. 2 letnia kuzynka . Rok ok. 1970
Załączniki
P1011797.JPG
P1011797.JPG (35.76 KiB) Przejrzano 6905 razy
AERO
brak

..z tą numeracją łuków toru miałem problem . Obecnie faktycznie tor posiada 2 łuki w tym ten pierwszy jak słusznie zauważyłeś z wjazdem na parking zawodników.
W czasach (ok. 70-88) kiedy to ja wiernie kibicowałem z kumplami żużlowcom z Polonii a tor miał trochę inną geometrię , tor dzieliliśmy na ...4 łuki .
AERO
brak

Był taki czas, że L.P.K i W w Myślęcinku oferował Melexy na spacery po jego terenach.
Pamiętacie w jakich to było latach ? (80 ?) Nie trwało to zbyt długo .
Załączniki
P1011802.JPG
P1011802.JPG (46.89 KiB) Przejrzano 6897 razy
AERO
brak

Kolejna stara fotografia z rodzinnego albumu. Długo zastanawiałem się, gdzie została wykonana i w końcu ..EUREKA . Miejsce to znajduje się w centrum naszego miasta ale obecnie wygląda całkiem inaczej . Może ktoś odgadnie nazwę ul. na której fotografia została zrobiona ?
Załączniki
P1011772.JPG
P1011772.JPG (36.19 KiB) Przejrzano 6887 razy
AERO
brak

..W pobliżu miejsca wyk. poprzedniego zdjęcia istniało kino . W kabinie operatora filmowego wyglądało tak :
Załączniki
Przy okazji ...Jak się nazywało to kino ? Gdzie się znajdowało ?
Przy okazji ...Jak się nazywało to kino ? Gdzie się znajdowało ?
P1011781.JPG (41.46 KiB) Przejrzano 6886 razy
wichura
brak

Post autor: wichura »

AERO pisze:...ale i tak we wszystkich tych zdjęciach brakuje wieżowców ;)
Na dawnej Sułkowskiego również :)

Jesteś pewien, że nie ma hotelu POW-u w tle? Bo w takim razie, czym jest ten budynek za kobietą? Lokalizacja pasuje, więc bardziej zastanawiałbym się czy właśnie nie trwała jego budowa?

AERO pisze:Właśnie .
Na żadnym ze zdjęć, ujęć nie widać wieżowca .
Ciekawe w którym roku został wybudowany :?:

Pierwszym "wieżowcem" w mieście był ten przy Niemcewicza 1 -3. Zaś galeriowiec przy Powstańców Wlkp. i sąsiedni wieżowiec powstały na początku lat 70-tych. Ciekawostką tam jest dwupiętrowa piwnica. Natomiast najwyższy z obiektów szpitala Jurasza powstał znacznie później.
AERO
brak

Jesteś pewien, że nie ma hotelu POW-u w tle? Bo w takim razie, czym jest ten budynek za kobietą? Lokalizacja pasuje, więc bardziej zastanawiałbym się czy właśnie nie trwała jego budowa?

Czy nie ma , a raczej nie widać na tym zdjęciu w tle hotelu POW będę pewien jak BYDZIAK 1958 zrobi zdjęcie porównawcze , lub jak wypowie się GrapHite, autochton tej dzielnicy naszego miasta :)

Na moje jednak rozeznanie , ten obiekt(y) widoczny(e) za postacią mojej cioteczki, to "regularny" blok przy- wzdłuż ul. Sułkowskiego w pobliżu skrzyżowania z ul. Czerkaską . Wystarczy porównać z linią prawej str. zabudowy blokowej , sięgającej również tego skrzyżowania.

Może i hotel właśnie się buduje , ale moim zdaniem jeszcze tego nie widać a jeśli już , to dzieje się to znacznie dalej na horyzoncie.

Trochę zamieszania w ocenie odległości i w usytuowaniu obiektów w tym miejscu powoduje widoczny , obszerny klomb , który istniał do czasu przebudowy i poszerzenia ul. w tym miejscu. ;)
Załączniki
Chodzi o to zdjęcie
Chodzi o to zdjęcie
P1011768.JPG (38.94 KiB) Przejrzano 6877 razy
Awatar użytkownika
GrapHite
BSMZ Bunkier

Jesli blok był to i tak nie widoczny. Zasłoniłby go ten blok za Panią.
Po lewej stronie jeszcze widać młode topole. Szybko urosły, a parę lat temu na osiedlu powycinali te drzewa, niezbyt urodziwe i "przyjazne".
"Czekając na idealny moment, możesz nigdy nie rozpocząć dzieła. Zaczynaj już! Zaczynaj tam, gdzie jesteś i jako ten, kim jesteś" - H. Jackson Brown
AERO
brak

A mnie się wydaje, że gdyby hotel POW już istniał, byłby widoczny w oddali , mimo wszystko.
To z resztą chyba można dość łatwo sprawdzić . ;)
wichura
brak

POW ma 10 pięter, a pozostała zabudowa 3 piętra (plus parter), więc wieżowiec jest znacznie wyższy i gdyby był ukończony byłby doskonale widoczny. Zresztą - na SV też widać różnicę - mimo rozbujałem czerwcowej zieleni ;)

https://www.google.pl/maps/@53.1366675, ... 312!8i6656

Pierwszym wysokościowcem na Leśnym był zaś blok przy Sułkowskiego 34 (na prawo od kadru). Co prawda ma ledwie 6 pięter, ale jako pierwszy na osiedlu posiadał windę.
Awatar użytkownika
GrapHite
BSMZ Bunkier

Wichura : Nie przekonałeś mnie, a na linku jest inne miejsce i inna ogniskowa.
Dziś jestem nie dyspozycyjny, zobaczę co mi lekarz zaleci, bo mam awarię. Jak nie dostanę szlabanu to sprawdzę jak to widać.
AERO
brak

.. i kolejne ;
Lewe zdjęcie zrobiono na terenie P.O.D. " Dolina " w ok. 1972 r. Gdzie były te ogrody ? ;)
Prawe, na os. Leśnym w ok. 1976 r. ...a gdzie dokładnie ? ;)
Załączniki
P1011804.JPG
P1011804.JPG (49.43 KiB) Przejrzano 6847 razy
wichura
brak

AERO pisze:a gdzie dokładnie ? ;)

Już prawie zapomniałem jak na Gdańskiej szeroki chodnik był gdy tylko jeden tor tramwajowy był położony :mrgreen:
Awatar użytkownika
GrapHite
BSMZ Bunkier

wichura pisze:
AERO pisze:a gdzie dokładnie ? ;)

Już prawie zapomniałem jak na Gdańskiej szeroki chodnik był gdy tylko jeden tor tramwajowy był położony :mrgreen:

"Deptak" na bartodzieje :1
Stanislaw
brak

Post autor: Stanislaw »

P.O.D "Dolina" istniała na terenie marketu "Auchan", przy Kruszwickiej.
Awatar użytkownika
BYDZIAK 1958
brak

Post autor: BYDZIAK 1958 »

AERO pisze:Kolejna stara fotografia z rodzinnego albumu. Długo zastanawiałem się, gdzie została wykonana i w końcu ..EUREKA . Miejsce to znajduje się w centrum naszego miasta ale obecnie wygląda całkiem inaczej . Może ktoś odgadnie nazwę ul. na której fotografia została zrobiona ?

^^^ Stanisław już podpowiedział, a ja dodam, że z lewej strony za kadrem, była śluza III. A może, głębiej w albumie, masz zdjęcie również przy niej zrobione?
ODPOWIEDZ