Park na Wzgórzu Wolności - wycinka drzew?

Luźne rozmowy. Wszystko o wszystkim.
Awatar użytkownika
ari4
brak

Park na Wzgórzu Wolności - wycinka drzew?

Post autor: ari4 »

Witam,
czy ktoś coś wie na temat wycinki drzew w tym parku? Kilka miesięcy temu zostały wycięte największe drzewa (w pobliżu browaru).
Z miesiąc temu, idąc z psem zauważyłem, że wszystkie drzewa oraz krzaki są oznaczone farbą w sprayu. Z tego, co kojarzę, to w lasach tak się oznacza drzewa do wycinki.
Czy planowana jest jakaś wycinka (rewitalizacja/zniszczenie) parku na Wzgórzu Wolności?

Pozdrawiam.
jaras
BSMZ Bunkier

Re: Park na Wzgórzu Wolności - wycinka drzew?

Post autor: jaras »

Jest to planowana wycinka i jednocześnie rewitalizacja parku na Wzgórzu Wolności.
Awatar użytkownika
ari4
brak

Pytanie jaka będzie ingerencja. Średni mi się podoba wycinka wszystkich drzew. Wychowałem się na Wzgórzu. Zawsze podobał mi się ten park. Wg mnie wycinka wszystkich drzew nie wpłynie dobrze na wizerunek parku.
Wg mnie wystarczyłoby odświeżyć ścieżki, postawić nowe ławki, może jakieś oświetlenie i wyciąć niepotrzebne drzewa. Ale wszystkie drzewa?!
Pewnie zrobią z tego "betonowy park" - kostka brukowa, wszędzie trawa i 4 drzewa na krzyż...
jaras
BSMZ Bunkier

Post autor: jaras »

Chodzi o to żeby był widok na panoramę Bydgoszczy tak jak jest na starych fotografiach.
Awatar użytkownika
ari4
brak

Może i tak, ale nie znalazłem drzewa, które by nie było oznaczone. Z parku zostanie polana :cry:
Awatar użytkownika
szczepan522
brak

Post autor: szczepan522 »

Spokojnie nie będzie wycinki... Rewitalizacja owszem ale bez ingerencji w istniejący drzewostan.
ODPOWIEDZ