Cmentarz ewangelicki - Lisi Ogon (ul. Słoneczna)
- night prowler
- brak
- Kontakt:
Cmentarz ewangelicki - Lisi Ogon (ul. Słoneczna)
Idąc leśnym przedłużeniem ul. Pocztowej dochodzimy od skrzyżowania tegoż traktu z ul. Słoneczną i ul.Gajową gdzie napotykamy cmentarz ewangelicki. Nie uchowała się żadna tablica. Widoczny fragment bramy cmentarnej.
Na podstawie Słownika geograficznego Królestwa Polskiego i innych krajów słowiańskich, tom V:
Lisiogon , niem. Fuchsschwanz, wieś, powiat bydgoski; 3 dmmy, 29 mieszkańców; wszyscy ewangelicy, 5 analfabetów, stacja kolei żelaznej i poczta w Bydgoszczy o 10 kilometrów i 1 kilometr od kanału bydgoskiego.
Na podstawie Słownika geograficznego Królestwa Polskiego i innych krajów słowiańskich, tom V:
Lisiogon , niem. Fuchsschwanz, wieś, powiat bydgoski; 3 dmmy, 29 mieszkańców; wszyscy ewangelicy, 5 analfabetów, stacja kolei żelaznej i poczta w Bydgoszczy o 10 kilometrów i 1 kilometr od kanału bydgoskiego.
Re: Cmentarz ewangelicki Lisi Ogon, ul. Słoneczna/ ul. Gajowa
Bylem tam rok temu i nieznalazlem tego cmentarza. Dzieki za zdjecia.
Fuchsschwanz powstal z polaczenia Lisiego Ogona (okolice tego cmentarza), Nowej Erekcji, Karolewa, folwarku Czersko (Gronów, Grünau) i folwarku Chwala Bogu (Lubawa, Löbau). 23.10.1911 nazwe zmieniono na Steinholz, w 1920 na Lisi Ogon.
Fuchsschwanz powstal z polaczenia Lisiego Ogona (okolice tego cmentarza), Nowej Erekcji, Karolewa, folwarku Czersko (Gronów, Grünau) i folwarku Chwala Bogu (Lubawa, Löbau). 23.10.1911 nazwe zmieniono na Steinholz, w 1920 na Lisi Ogon.
- Misia
- Moderator

- Kontakt:
Cmentarz nie jest trudny do odnalezienia, jak się dobrze przyjrzysz to groby są widoczne z ulicy.
Dorzucę kilka zdjęć:

Dorzucę kilka zdjęć:
- Załączniki
-
- Lokalizacja cmentarza
- lo.JPG (21.52 KiB) Przejrzano 10913 razy
- night prowler
- brak
- Kontakt:
Mac, czy wiesz może w jakich latach Lisi Ogon funkcjonował pod nazwą Czersk Krajeński?
Nie wiem, ale przypuszczam ze przed zaborem pruskim. Na mapie z 1774 (?) widnieje tam jeszcze inna nazwa niemiecka, ale niestety nie moge jej rozszyfrowac..Töfler/Töflerd/Tofler??

Poszperalem w internecie i zdaje mi sie ze wiem jak to bylo z nazwa Czersk Krajenski. Lisi Ogon nie nosil nigdy tej nazwy, to po prostu wymysl/pomylka.
Mozna kupic dom na Lisim Ogonie na dzielnicy Czersko Krajenskie....w okolicy gdzie znajdowal sie folwark Czersko:
http://otodom.pl/280-3000mkw-lisi-ogon- ... 98754.html
Zdaje mi sie ze ktos ta nazwe zle zintepretowal i z "Czersko Krajenskie" (folwark Czersko) zrobil "Czersk Krajenski" dla calej wsi.
Mozna kupic dom na Lisim Ogonie na dzielnicy Czersko Krajenskie....w okolicy gdzie znajdowal sie folwark Czersko:
http://otodom.pl/280-3000mkw-lisi-ogon- ... 98754.html
Zdaje mi sie ze ktos ta nazwe zle zintepretowal i z "Czersko Krajenskie" (folwark Czersko) zrobil "Czersk Krajenski" dla calej wsi.
- night prowler
- brak
- Kontakt:
Dziekuję za sprostowanie. Informację o takiej nazwie Lisiego Ogona znalazłem na stronie lisiogon.republika.pl
Re: Cmentarz ewangelicki Lisi Ogon, ul. Słoneczna/ ul. Gajo
night prowler pisze:Mac, czy wiesz może w jakich latach Lisi Ogon funkcjonował pod nazwą Czersk Krajeński?
Na geoprtalu widnieje faktycznie nazwa Czersko Krajenskie....chociaż na mapach z lat 30tych jest nazwa Folwark Czersko.
Podobnie jest chyba z Kruszynem kolo Pawlowka.....w latach 50tych nazywal się Kruszyn Krajenski...a ten na dol Kruszyn Krainski.
https://pl.wikipedia.org/wiki/Gromada_K ... t_bydgoski)