Cmentarz ewangelicki - Zielonczyn i Kruszyniec

Awatar użytkownika
night prowler
brak
Kontakt:

Re: Zapomniany cmentarz w Zielonczynie

Post autor: night prowler »

hobo pisze:
bunkier pisze:Wiele jest takich cmentarzy, zapomnianych i zniszczonych. Można by zrobić osobny dział - Zapomniane cmentarze.

Popieram pomysł. Swego czasu miałem działkę w pobliżu miejscowości Kornelin nad jeziorami Bagno i Meszno. W okolicy w promieniu 2 km znalazłem 4 małe, opuszczone cmentarze. Z pewnością nie było to jakieś miejsce szczególne więc z gęstości występowania cmentarzy w tym miejscu można wnioskować, że w dalszej odległości można spodziewać się ich jeszcze więcej. Wydaje mi się, że taka obfitość występowania miejsc pochówku wynikała z tego, że niemieccy ewangielicy mieli zwyczaj tworzyć małe cmentarzyki w pobliżu wsi czy nawet zagród. Być może wniosek jest mylny więc może ktoś mający więcej wiadomości na ten temat mógłby nas nieco oświecić.

Z tego co się orientuję to właśnie jesteśmy w tym dziale, choć nie nazywa się on "Zapomniane cmentarze" :) Wg mnie przydałby się jakiś temat ogólny na o zapomnianych cmentarzach, gdyż póki co piszemy to w temacie "Zapomniany cmentarz w Zielonczynie".

Natomiast co do częstości występowania cmentarzy ewangelickich to na terenach wokół Noteci jest ich zdecydowanie więcej. We wspomnianym przez Ciebie rejonie tj. w obszarze ograniczonym przez Zamość, Szubin, Łabiszyn, Nowe Dąbie, Noteć znajduje się ok. 17 cmentarzy ewangelickich. Niewątpliwie masz rację, co do powodów obfitości miejsc pochówku. Cmentarze tworzono w bliskiej odległości od wsi, niejednokrotnie na skarpach.

W samym powiecie bydgoskim cmentarz ewangelickich jest nieco ponad 160 więc jest co zwiedzać i dokumentować :)
Awatar użytkownika
jesion
brak

Post autor: jesion »

No dobra Night a orientujesz sie moze w okolicach trzcinca czy cos jest? Kiedys wydawalo mi sie ze mijalem w oddali jakies stare mogily jadac rowerem w str ciela
Audentes fortuna iuvat decoratque corona !!!
Awatar użytkownika
night prowler
brak
Kontakt:

W Trzcińcu jest na 100% lecz nie wiem dokładnie gdzie, gdyż tam nie byłem. Na mapie WIGowskiej jakoś nie wypatrzyłem. W tych okolicach na pewno jest cmentarz ewangelicki w Cielu, Zielonce (może nawet dwa) i Prądkach.
Awatar użytkownika
Ewing
Admin
Admin
Kontakt:

Post autor: Ewing »

W Trzcińcu na pewno też jest cmentarz. Na goolge earth jest nawet fotka z niego.
domin
brak

Post autor: domin »

Poruszony temat starych cmentarzy, to są cmentarze kolonistów niemieckich.
W Kruszynie przy lesie po prawej stronie do Osówca, 100m od skrzyżowania z DKnr10, to, jedyny cmentarz w Gminie Sicienko zadbany przez prywatną osobę pana Andrzeja Demota oraz przeze mnie a nie przez pobliskich mieszkańców. powstał w 1909 -lokalizacja 1.
Lokalizacja 2. To cmentarz mieszkańców dawnej miejscowości Koloni Kruschin do roku 1909 chowano tam tez mieszkancow wsi Kruschdorf ( Kruszyn ) zniszczony i dewastowany przez napływową ludność polska oraz przez miejscowa społeczność wiekoszosc nagrobków została dewastowana ostatnio zostały wycięte tam krzewy.
Lokalizacja 3 – to cmentarz w Pawlowku z roku 1864 najstarszy datowany przeze mnie nagrobek.Na tych cmentarzach leża mieszkańcy tej miejscowości oraz byli właściciele wsi Pawlowek oraz trzej żołnierze Niemieccy, którzy zginęli w 1945 nad kanałem. Każda wieś gdzie byli wyznawcy wyznania protestanckiego
Posiadała cmentarz w swojej wiosce, dlatego możesz natrafić na takie cmentarze.
Mac
brak

Post autor: Mac »

Posiada moze ktos zdjecia tego cmentarza w Pawlowku?
Mac
brak

A ja znalazlem jeszcze jeden cmentarz w Kruszynie/Kruszyncu.

Obrazek
Awatar użytkownika
night prowler
brak
Kontakt:

Rzeczywiście :) Nie znaliśmy tego cmentarza, a to dlatego, że jest on umieszczony na mapie z 1899 r. W tym rejonie bazujemy na mapie z 1940 r., na której nie jest już zaznaczony. To cmentarz w Kruszynie. Kruszyniec mieści się tam gdzie pisze Kol. Kruschin. Być może rodowy?
Awatar użytkownika
Hrab
brak

Post autor: Hrab »

Cmentarz z lokalizacji 2 na mapce Marcina nie jest pochłonięty przez żwirownię. Jest oznaczony i oczyszczony z krzaków. Poniżej zdjęcia. Natomiast cmentarz z lokalizacji 3 - Pawłówek jest na zdjęciach w osobnym temacie wątku.
Załączniki
Kruszyniec 4.JPG
Kruszyniec 4.JPG (210.32 KiB) Przejrzano 9175 razy
Kruszyniec 3.JPG
Kruszyniec 3.JPG (175.74 KiB) Przejrzano 9205 razy
Kruszyniec 2.JPG
Kruszyniec 2.JPG (174.35 KiB) Przejrzano 9178 razy
Kruszyniec 1.JPG
Kruszyniec 1.JPG (172.28 KiB) Przejrzano 9174 razy
Awatar użytkownika
night prowler
brak
Kontakt:

Podobną tabliczkę ma też cmentarz ewangelicki w Łochowicach.
Aha, cmentarz, który sfotografowałeś to właśnie cmentazr w Kruszyńcu. Piszę dla formalności nazwa wątku tyczy się cmentarza w Zielonczynie.
Awatar użytkownika
Misia
Moderator
Moderator
Kontakt:

Post autor: Misia »

W Łochowicach wiedzieli z jakim rodzajem 'starego cmentarza' mają do czynienia ;)
Awatar użytkownika
Misia
Moderator
Moderator
Kontakt:

Re: Cmentarz ewangelicki - Zielonczyn i Kruszyniec

Aktualne zdjęcia cmentarza w Kruszyńcu. Raczej nic nie ubyło, pojawiło się za to ogrodzenie.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Mac
brak

Na mapie z 1890 jest tez ten cmentarz w Kruszynie, bylem tam ostatnio dwa razy ale nie znalazlem nawet najmniejszego sladu :)

Obrazek
Awatar użytkownika
Hrab
brak

Wydaje mi się, że to jest ten cmentarz z tablicą "stary cmentarz" ze zdjęć z wątku.
Mac
brak

Nie, ten na mapie lezy przy tej drodze z kamieni ktora prowadzi przez las do torow kolejowych.
Awatar użytkownika
Hrab
brak

Na mapie pokazałeś ten znany ogrodzony cmentarz w Kruszyńcu i po lewej ten drugi, ale nie zaznaczyłeś go więc nie zauważyłem. Rozejrzę się przy okazji.
Załączniki
CM Kru.JPG
CM Kru.JPG (84.89 KiB) Przejrzano 6526 razy
Mac
brak

Ten cmentarz byl tu:

Obrazek
Awatar użytkownika
Misia
Moderator
Moderator
Kontakt:

Nie wiem, czy gdzieś tu pisałam, ale też próbowałam znaleźć ten cmentarz, bez powodzenia...
Mac
brak

Na nowszych mapach juz go nie ma. Mysle ze to byl rodowy cmentarz. W 1905 wdowa Boltz przekazala posiadlosc Kruszyn, Pruskiej Komisji Kolonizacyjnej, ktora zaczela tu osiedlac kolonistow niemieckich. Chyba od tej pory cmentarz przestal byc uzywany i popadl w zapomnienie.
Mac
brak

W Zielonczynie były 2 cmentarze. Chociaz nie ma tego drugiego na mapach. Byłem tam wczoraj i rozmawiałem z ludzmi. To był ewangelicki cmentarz. W latach 80tych były tam jeszcze nagrobki. Podobno sa jeszcze 2 nagrobki w krzakach po prawej.

https://www.google.pl/maps/@53.1540179, ... 6656?hl=pl
ODPOWIEDZ