Brzeźnica Kolonia
Moderator: krajan
Brzeźnica Kolonia
Gdzież to w północnej Polsce znajdziemy takie oto bunkry wykonane (co najmniej częściowo ) z cegły dziurawki ?
- Załączniki
-
- a.JPG (196.63 KiB) Przejrzano 10214 razy
Re: Ceglany bunkier
brak jakiejkolwiek odpowiedzi świadczy o trudności zadania...
Odpowiedź jest taka: Bunkry te, to zapewne szczytowe osiągnięcie radzieckiej myśli technicznej w zakresie fortyfikacji. Takie ceglane bunkry broniły jeszcze niedawno "obiektu 3002" czyli ruskiej bazy atomowej w Brzeźnicy - Koloni. czyli raczej słabo broniły...Oczywiście nie była to jedyna forma ochrony.
Odpowiedź jest taka: Bunkry te, to zapewne szczytowe osiągnięcie radzieckiej myśli technicznej w zakresie fortyfikacji. Takie ceglane bunkry broniły jeszcze niedawno "obiektu 3002" czyli ruskiej bazy atomowej w Brzeźnicy - Koloni. czyli raczej słabo broniły...Oczywiście nie była to jedyna forma ochrony.
-
giantboulder
- brak
Brzeźnica Kolonia. Bunkier znajduje się na terenie bazy gdzie przechowywano ładunki nuklearne. 
No trochę się spóźniłeś z odpowiedzią...
- Maciej Kulesza
- brak
Byłem w czterech miejscach w Polsce gdzie w Rosjanie trzymali broń nuklearną w Polsce
Tutaj poczytaj
viewtopic.php?f=59&t=1203&hilit=brze%C5%BAnica+kolonia
Tutaj poczytaj
viewtopic.php?f=59&t=1203&hilit=brze%C5%BAnica+kolonia
widok z wewnątrz
- Załączniki
-
- P8150060.JPG (165.24 KiB) Przejrzano 10001 razy
"Wypadek to dziwna rzecz. Nigdy go nie ma, dopóki się nie wydarzy" - Kubuś Puchatek
machtel pisze:Takie ceglane bunkry broniły jeszcze niedawno "obiektu 3002" czyli ruskiej bazy atomowej w Brzeźnicy - Koloni. czyli raczej słabo broniły...Oczywiście nie była to jedyna forma ochrony.
To nie jest "bunkier" do obrony obiektu tylko schron obserwacyjny dla wartownika. W terenie są jeszcze widoczne transzeje do bezpiecznego przemieszczania się między wartownią a tym schronem.
A wartownik nie służył do ochrony obiektu ? Oczywiście, że służył i raczej powinien mieć do osłony solidny bunkier betonowy, a nie ceglany. Porównaj to z niemieckimi "ołówkami". Na dodatek zbrojenie stropu było wykonane z rurek wziętych chyba ze szpitalnego łóżka...
Suma, sumarum tandeta!
Suma, sumarum tandeta!
machtel pisze:A wartownik nie służył do ochrony obiektu ? Oczywiście, że służył i raczej powinien mieć do osłony solidny bunkier betonowy, a nie ceglany.
Do ochrony a nie do obrony.
machtel pisze:Porównaj to z niemieckimi "ołówkami".
Uważasz ze z "ołówków" można było prowadzić ogień? Dowiedz się najpierw do czego służyły "ołówki", a później możemy podyskutować.
- Misia
- Moderator

- Kontakt:
machtel Ty Jarka o ołówkach nie ucz

Oj, chyba naruszyłem jakieś świętości. Zapewniam, że uczyniłem to całkowicie nieświadomie i w ogóle przepraszam, że się ośmieliłem się tu odezwać, wszak pod względem znajomości rzeczy nawet do ołówka Wam nie dorastam, a chodziło mi zwyczajnie o pokazanie różnicy w jakości obydwu konstrukcji, a nie w przeznaczeniu. Wiem dobrze jakie ono jest…
Tutaj nie ma żadnych świętości
To jest forum wiarygodnych informacji a nie taniej sensacji.
To jest forum wiarygodnych informacji a nie taniej sensacji.