Elektrowóz, Wąbrzeźno
Moderator: krajan
Elektrowóz, Wąbrzeźno
Gdzie kursował ten elektrowóz?
- Załączniki
-
- image001.jpg (119.45 KiB) Przejrzano 4154 razy
- BYDZIAK 1958
- brak
Re: Elektrowóz
Na żywo, takiego nie widziałem. Taki malutki, to może manewrowy? Ale gdzie? Pewnie gdzieś, gdzie jest 'tańszy' prąd... tereny jakiejś elektrowni? 
EU41 (E401) Wąbrzeska Kolejka Powiatowa. Zacząłem szukanie od DR E69, znalazłem to; http://www.locomotives.com.pl/Electric% ... s/EU41.htm
Fabryka kabli, widywałem podobny
"Czekając na idealny moment, możesz nigdy nie rozpocząć dzieła. Zaczynaj już! Zaczynaj tam, gdzie jesteś i jako ten, kim jesteś" - H. Jackson Brown
Zgadza się. Ten elektrowóż ciągnął składy osobowe i towarowe z stacji kolejowej Wąbrzeźno do Wąbrzeźna Miasta. Później jeździły spalinówki, a w ubiegłym roku tory rozebrano. Zdjecie wykonano w latach 1949 - 1955. Kolejarz po prawej stronie to mój Tata. Wąbrzeska kolej była I-szą kolejką elektryczną na naszxych terenach. Jest o niej sporo informacji w internecie.
Tory tuż przy peronie , po przeciwnej stronie stacji Wąbrzeźno. Już rozebrane...
- Załączniki
-
- IMG_0011.JPG (182.22 KiB) Przejrzano 4064 razy
- BYDZIAK 1958
- brak
^^^ Ciekawy, nie znany mi kawałek historii. Jaki był długi ten zelektryfikowany odcinek miejski? Inwestor miał chyba sporo funduszy i wizji na przyszłość, bo w przeciwnym razie połączył by dworzec z miastem np linią tramwajową, lub kolejką wąskotorową. Nie znam Wąbrzeźna, wiec nawet nie wiem, w jakim terenie miała przebieg ta linia. Ten piękny kawałek historii swego miasta, Wąbrzeźno powinno jakoś wyeksponować i chwalić się tym. Temat jest ciekawy i może warto by go ze zagadek przenieść do działu 'ZICO Polska'.
Istnieje obszerny opis "Wąbrzeskiej Koleji Powiatowej" zawarty w książce autorstwa Roberta Prusakowskiego. Przystanek istniał naprzeciw stacji kolejowej Wąbrzeźno, natomiast w Wąbrzeźnie istniał przystanek kolejowy. Budynek jeszcze istnieje. Kolej biegła wzdłuż drogi z Wabrzeźna - dworzec do miasta.
- Załączniki
-
- IMG_0010.JPG (188.64 KiB) Przejrzano 4012 razy
-
- IMG_0012.JPG (176.81 KiB) Przejrzano 4012 razy