Wieża ciśnień - Bydgoszcz Główna 1
Re: Wieża ciśnień - Bydgoszcz Główna 1
Ciekawe czy tę starszą wieżę też wyburzą ... a może zachowają dla potomnych 
Tomek pisze:... a może zachowają dla potomnych
oni nie znają takiego określenia
liczy się kasiora, zyski, kontrakty...
"Czekając na idealny moment, możesz nigdy nie rozpocząć dzieła. Zaczynaj już! Zaczynaj tam, gdzie jesteś i jako ten, kim jesteś" - H. Jackson Brown
Starsza wieża powinna być wyremontowana i zachowana dla potomnych. Niech coś zostanie z starej historycznej zabudowy dworca. Aż tak dużo miejsca nie zajmuje. Podobne wieże istnieją w Unisławiu Pomorskim i Wrockach.
- Załączniki
-
- IMG_0356.JPG (183.4 KiB) Przejrzano 20708 razy
- BYDZIAK 1958
- brak
Stanislaw pisze:Starsza wieża powinna być wyremontowana i zachowana dla potomnych.
^^^ Pesa, często ustami swojego Prezesa, chwali się długą tradycją, począwszy od pierwszych warsztatów powstałych tu w 1851r. ZNTK, miało swoją "Izbę tradycji". 'Chwalenie się' zobowiązuje, panowie Prezesi.
Każda wycieczka, która niemal co tydzień zwiedza zakład, na pewno chętnie obejrzała by i 'starocie'. 'Stara', mała wieża ciśnień, przy odrobinie dobrej woli władców zakładu, mogła by stać się 'Izbą tradycji' Pesy. To na pewno poprawiło by wizerunek zakładu.
Tomek pisze:Ciekawe czy tę starszą wieżę też wyburzą ... a może zachowają dla potomnych
Pozwolenie na rozbiórkę mają, więc

Przecież stara wieża nie ma żadnej wartości historycznej! Podobne są w Unisławiu, Szubinie i wielu innych miastach dawnego zaboru pruskiego, więc nasza jest niepotrzebna.
Mój ojciec pracuje w Pesie (biuro ma obok wieży i starej szopy wachlarzowej), od czasu kiedy zajmuje się kontaktami zagranicznymi, przyjeżdżają do niego znajomi z zagranicy, związani z koleją, przeważnie miłośnicy kolei, najbardziej w Bydgoszczy chcą obejrzeć naszą lokomotywownie, w tym tendrownie, dworzec główny, potem ewentualnie wyspę młyńską, no ale cóż, zarząd ma inne priorytety, a pracownikom nowej hali będzie się najlepiej pracować, gdy hala będzie stać konkretnie w tym miejscu!
Mój ojciec pracuje w Pesie (biuro ma obok wieży i starej szopy wachlarzowej), od czasu kiedy zajmuje się kontaktami zagranicznymi, przyjeżdżają do niego znajomi z zagranicy, związani z koleją, przeważnie miłośnicy kolei, najbardziej w Bydgoszczy chcą obejrzeć naszą lokomotywownie, w tym tendrownie, dworzec główny, potem ewentualnie wyspę młyńską, no ale cóż, zarząd ma inne priorytety, a pracownikom nowej hali będzie się najlepiej pracować, gdy hala będzie stać konkretnie w tym miejscu!
Stanislaw pisze:Starsza wieża powinna być wyremontowana i zachowana dla potomnych. Niech coś zostanie z starej historycznej zabudowy dworca.
Trzeba będzie zapolować na wersję kartonową tej wieży:
http://hobby-model.pl/swiat-modeli-29-w ... oszcz.html
Przepraszam za OT
To chyba ostatnie zdjęcie....
- Załączniki
-
- IMG_3573.JPG (193.67 KiB) Przejrzano 20629 razy
- BYDZIAK 1958
- brak
kurgan pisze:...
gdy hala będzie stać konkretnie w tym miejscu!
Jakoś trudno mi jest wyobrazić sobie, że ta nowa hala będzie tak blisko peronu piątego i zajmie teren i wieży ciśnień i okrąglaka. Jeśli rzeczywiście tam stanie, to z trudnością, ale pogodzę się z tymi wyburzeniami. Wiem, że ta mała wieża nie ma oficjalnie wartości historycznej. Ale jest, chyba już ostatnim w tym rejonie wyrazistym symbolem starych, dobrych kolejowych czasów. Nie wierzę, że w jej miejscu też będzie nowa hala.
Dzisiejszy etap...
- Załączniki
-
- coraz mniej.JPG (49.97 KiB) Przejrzano 20620 razy
No też się zastanawiam nad bliskością tej hali. Ogólnie teren dworca kończy się za drugim torem peronu 5 (za tym odstawczym dla składów arrivy).
Jutro muszę z rańca się wybrać na dworzec, może jakiś film uda mi się nagrać. Po weekendzie z wieży może zostać już tylko gruzowisko..
Jutro muszę z rańca się wybrać na dworzec, może jakiś film uda mi się nagrać. Po weekendzie z wieży może zostać już tylko gruzowisko..
- BYDZIAK 1958
- brak
kurgan pisze:No też się zastanawiam nad bliskością tej hali. Ogólnie teren dworca kończy się za drugim torem peronu 5 (za tym odstawczym dla składów arrivy).
^^^ Mi też dane było być tam z rana (7.30) Widok dla niechętnych nam podróżnych jest pokrzepiający. "Bydgoszcz popada w ruinę"
- Załączniki
-
- z p. piątego 1.jpg (136.41 KiB) Przejrzano 20570 razy
Ja byłem o 8.30
Akurat chwilę po mnie na dworzec wpadł Husarz ze składem do Berlina. Arriva próbowała trochę zasłonić gruzowisko swoimi SZT, więc musiałem się trochę nagimnastykować.
Proszę o ewentualne scalenie postów.
Coś z innej perspektywy:
Coś z innej perspektywy:
- Załączniki
-
- _MG_7175.jpg (96.43 KiB) Przejrzano 20528 razy
- BYDZIAK 1958
- brak
^^^ Dzisiaj w tej perspektywie,wieży chyba już nie będzie.
Założyli liny na widoczne filary, i 'coś' ma to wszystko pociągnąć i zwalić, albo i już zwaliło...
Założyli liny na widoczne filary, i 'coś' ma to wszystko pociągnąć i zwalić, albo i już zwaliło...
- Załączniki
-
- liny.JPG (47.02 KiB) Przejrzano 20475 razy
Z mojego punkt widzenia już nie ma "widzenia" wieży.... Teraz jest "widzenie" na komin i budynek przemysłowy.
- Załączniki
-
- IMG_3580.JPG (179.3 KiB) Przejrzano 20460 razy
- BYDZIAK 1958
- brak
^^^ W odsłoniętym widoku po wieży, z lewej strony komina widać ściankę treningową strażaków, a z prawej wieżyczkę ich strażnicy.
Na razie tyle pozostało po solidnej wieży ciśnień:
Na razie tyle pozostało po solidnej wieży ciśnień:
- Załączniki
-
- coraz niżej.JPG (71.66 KiB) Przejrzano 20457 razy
- BYDZIAK 1958
- brak
Dotarły do mnie zdjęcia widoku, po zwaleniu dna zbiornika.
- Załączniki
-
- dno zb 1.JPG (52.6 KiB) Przejrzano 20408 razy
-
- dno zb 2.JPG (59.45 KiB) Przejrzano 20408 razy
-
- dno zb 3.JPG (80.99 KiB) Przejrzano 20408 razy
- BYDZIAK 1958
- brak
Dzisiejsze kruszenie dna zbiornika.
- Załączniki
-
- kruszenie.JPG (52.6 KiB) Przejrzano 20361 razy
Stara parowozownia będzie rozebrana i zrekonstruowana przy Exploseum. Może stara wieża nie zmieni otoczenia...
Kurde, dopiero w środę będę mógł wyjść z aparatem... Czas pokaże, co ze starą wieżą zrobią, mam nadzieję, że chociaz ona zostanie...