Jaz wodny na Noteci, Dębinek / Władysławowo
Moderator: krajan
Jaz wodny na Noteci, Dębinek / Władysławowo
To nie powinno naspożyć większych trudności, więc... Cóż to za obiekt i gdzie jest on zlokalizowany? Proszę o podanie nazwy akwenu wodnego oraz lokalizację ewentualnie nazwę obiektu
- Załączniki
-
- zagadka.jpg (106.61 KiB) Przejrzano 5319 razy
Re: Na wodzie
Jaz wodny na Noteci, Dębinek / Władysławowo.
No i mamy zwycięzcę
Dodatkowym utrudnieniem był fakt, że obok przepływa też Kanał Górnonotecki i tam tez są śluzy...
- Maciej Kulesza
- brak
Aby nie tworzyć nowego wątku wklejam moją zagadkę.
Gdzie jest owe skrzyżowanie?

Gdzie jest owe skrzyżowanie?

- Maciej Kulesza
- brak
salamon pisze:tam, gdzie staniki spadywują
A te staniki!
Zagadka powinna brzmieć czyj to stanik?

- Załączniki
-
- Stanik i aparaty.jpg (137.74 KiB) Przejrzano 5146 razy
Najlepsze było to, że wystawka "wszystko po 5 zł" a nikogo aparaty i telefony nie interesowały 
- Maciej Kulesza
- brak
Się działo
A to nie wszystkie zdjęcia.
A wracając do zagadki. Jest to zjawisko rzadko spotykane w skali kraju.
Podpowiem. Jest to (...) wody ...nie mogę napisać bo będzie wiadomo co to jest i gdzie.
Zdjęcie wykonane w kierunku północnym (prawidłowo w północno-zachodnim). Ciekawostka. Woda płynąca z prawej strony kadru od wschodu, dzieli wodę i płynie w dwóch kierunkach: zachodnim i północnym. Wodna płynąca od dołu kadru w kierunku północnym również dzieli wodę na dwa kierunki: zachodni i północny.
Ta woda która płynie na zachód, płynie obok ministra...
A wracając do zagadki. Jest to zjawisko rzadko spotykane w skali kraju.
Podpowiem. Jest to (...) wody ...nie mogę napisać bo będzie wiadomo co to jest i gdzie.
Zdjęcie wykonane w kierunku północnym (prawidłowo w północno-zachodnim). Ciekawostka. Woda płynąca z prawej strony kadru od wschodu, dzieli wodę i płynie w dwóch kierunkach: zachodnim i północnym. Wodna płynąca od dołu kadru w kierunku północnym również dzieli wodę na dwa kierunki: zachodni i północny.
Ta woda która płynie na zachód, płynie obok ministra...
Maciej Kulesza pisze: Jest to zjawisko rzadko spotykane w skali kraju.
Podpowiem. Jest to (...) wody
Miałeś na myśli to niewymowne słowo "Bi" ?
A fe
Z harcerskim pozdrowieniem
SALAMON
SALAMON
Czy to jest punkt o współrzędnych: 53.033580, 17.900881 ?
- Maciej Kulesza
- brak
Wszystko się zgadza
https://mapy.google.pl/?ll=53.033407,17 ... 6&t=h&z=16
W Dębinku następuje rozrząd wody do Kanału Górnonoteckiego w ilości 1,5 m3/s na zasilanie Kanału Bydgoskiego, reszta odpływa Starą Notecią Rynarzewską do Dolnej Skanalizowanej Noteci, krzyżując się pod kątem prostym z Kanałem Górnonoteckim na jednym poziomie.
Jest to zjawisko rzadko spotykane w skali kraju.
https://mapy.google.pl/?ll=53.033407,17 ... 6&t=h&z=16
W Dębinku następuje rozrząd wody do Kanału Górnonoteckiego w ilości 1,5 m3/s na zasilanie Kanału Bydgoskiego, reszta odpływa Starą Notecią Rynarzewską do Dolnej Skanalizowanej Noteci, krzyżując się pod kątem prostym z Kanałem Górnonoteckim na jednym poziomie.
Jest to zjawisko rzadko spotykane w skali kraju.
Ciekawe zjawisko. A czy jest fizycznie zauważalne na miejscu?
Podobne skrzyżowanie jest niedaleko Wągrowca. Jest to skrzyżowanie 2 rowów melioracyjnych.
- Maciej Kulesza
- brak
Niestety z wysokości trawy (brzegu) jest niezauważalne. Ot skrzyżowanie. Jeśli płynie się kajakiem widać jeszcze mniej. To zdjęcie zrobione zostało z dachu sterówki i dlatego widać więcej.
Przyznaję że rowów melioracyjnych jest pewnie więcej. Tutaj mamy skrzyżowanie rzeki z kanałem. To stąd fizycznie płynie woda z Noteci przez kanał aby zasilić Kanał Bydgoski. Niemcy to sprytnie zaprojektowali.
Polecam pojechać do śluzy Dębinek. Można zobaczyć dwie śluzy obok siebie. Śluzę Dębinek Północ i Południe. Łatwy dojazd samochodem od strony Zielonki.
Przyznaję że rowów melioracyjnych jest pewnie więcej. Tutaj mamy skrzyżowanie rzeki z kanałem. To stąd fizycznie płynie woda z Noteci przez kanał aby zasilić Kanał Bydgoski. Niemcy to sprytnie zaprojektowali.
Polecam pojechać do śluzy Dębinek. Można zobaczyć dwie śluzy obok siebie. Śluzę Dębinek Północ i Południe. Łatwy dojazd samochodem od strony Zielonki.
Maciej Kulesza pisze:Zagadka powinna brzmieć czyj to stanik?
Macieju, zaraz będzie jak w bajce o Kopciuszku. Jako książę objedziesz całe królestwo przymierzając zgubiony trzewiczek wszystkim pannom
- Maciej Kulesza
- brak
Dobre! 

Dla tych, którzy nie mieli okazji być na tym miejscu, a ich zainteresowało ono - to zapraszam: viewtopic.php?f=28&t=6484