Ulica Wojska Polskiego
Re: Ulica Wojska Polskiego
Tak, ten barak był potem przeniesiony na Wyżyny. Teraz, podobno, stoi w Murowańcu.
A tak wyglądał kościół w środku.
- Załączniki
-
- 73.jpg (187.09 KiB) Przejrzano 5066 razy
- BYDZIAK 1958
- brak
W minioną niedzielę miałem okazję być w jednym z domów w pobliżu 'W.P.'
Pamiętałem o ubogaceniu portretu ulicy.
Widoki w kierunku wiaduktu i kładki.
Pamiętałem o ubogaceniu portretu ulicy.
Widoki w kierunku wiaduktu i kładki.
- Załączniki
-
- wp2.JPG (56.51 KiB) Przejrzano 5015 razy
-
- wp5.JPG (67.8 KiB) Przejrzano 5015 razy
W latach 1982-1983, wielokrotnie przechodziłem przez most na ul. (wtedY Ludowego Wojska Polskiego).
Idąc od strony Wzgórza Wolności, po prawej stronie mostu, w dolinie ulicy Niziny, od strony zachodniej, widziałem 1 domek jednorodzinny, raczej b.stary. Od strony ulicy Glinki, w kierunku ulicy Niziny też stał domek jednorodzinny. Te domki zostały rozebrane.
Idąc od strony Wzgórza Wolności, po prawej stronie mostu, w dolinie ulicy Niziny, od strony zachodniej, widziałem 1 domek jednorodzinny, raczej b.stary. Od strony ulicy Glinki, w kierunku ulicy Niziny też stał domek jednorodzinny. Te domki zostały rozebrane.
- BYDZIAK 1958
- brak
^^^ Bodaj w 1981 wiosną, rozlał się strumyk pod wiaduktem i zalał nieco ten domek.
- Załączniki
-
- Niziny - mała powódź.JPG (66.34 KiB) Przejrzano 4952 razy
zdjęcie z budowy WP

Kilka innych ciekawych zdjęć z osiedla Wyżyny http://nawyzynach.bydgoszcz.pl/?page_id=31 w tym taka perełka:

Samotna chatka – pozostałość dawnej wsi Małe Bartodzieje. Dziś w tym miejscu znajduje się boisko ZS4

Kilka innych ciekawych zdjęć z osiedla Wyżyny http://nawyzynach.bydgoszcz.pl/?page_id=31 w tym taka perełka:

Samotna chatka – pozostałość dawnej wsi Małe Bartodzieje. Dziś w tym miejscu znajduje się boisko ZS4
Demontaż ostatniego dźwigu przy na budowie "Zielonych Arkad" przy ul. Wojska Polskiego..
- Załączniki
-
- IMG_0026.JPG (162.35 KiB) Przejrzano 4567 razy
-
- IMG_0028.JPG (189.32 KiB) Przejrzano 4567 razy
Zaplecze techniczne "Zielonych Arkad" przy ul. Wojska Polskiego.
- Załączniki
-
- IMG_1480.JPG (170.73 KiB) Przejrzano 4007 razy
- BYDZIAK 1958
- brak
'30 lat' - z mojej perspektywy wydaje się mało... Wiadukt pamiętam od czasów gdy się rodził, gdy był budowy... Teraz zaczął się jego remont, a właściwie jego południowych przęseł. Ma być to wszystko zburzone i zastąpione konstrukcją żelazną. Bł czas, gdy zlikwidowano tam chodnik i w jego miejscu powstała jezdnia dla 'prawoskrętu', pod wiadukt... Potem z tego zrezygnowano, wygradzając z tej jezdni, barierkami, ponownie część chodnikową. Nie widziałem jeszcze planów nowej przeprawy. Możliwe, że tym razem pomyślano zarówno o miejscu na 'prawoskręt' i o chodniku.
(Kadry ze Zbliżeń.)
(Kadry ze Zbliżeń.)
- Załączniki
-
- kadr Z1.JPG (65.03 KiB) Przejrzano 3898 razy
-
- kadr Z2.JPG (46.49 KiB) Przejrzano 3898 razy
- BYDZIAK 1958
- brak
Dawno temu, przyglądając się budowie wiaduktu, pewnie uczestniczyłem w jakimś 'wydarzeniu historycznym'. Teraz, pojawiające się co jakiś czas, nie znane fotografie pokazujące jego powstawanie, budzą naturalną ciekawość. Przypuszczam, że za następne dziesiątki lat, zdjęcia dzisiejszego, 'zwykłego' burzenia wiaduktu, będą równie ciekawiły, jak te, z jego budowy.
Wczorajszy etap rozbiórki, widziany z okna tramwaju.
Wczorajszy etap rozbiórki, widziany z okna tramwaju.
- Załączniki
-
- w1.JPG (71.28 KiB) Przejrzano 3857 razy
-
- w2.JPG (76.21 KiB) Przejrzano 3857 razy
-
- w3.JPG (72.02 KiB) Przejrzano 3857 razy
-
- w4.JPG (96.16 KiB) Przejrzano 3857 razy
- BYDZIAK 1958
- brak
Wiadukt nie doczekał się swojego miejsca w dziale o "Mostach..." Może kiedyś te zdjęcia przydadzą się i będą tam przeniesione.
Zdjęcia ze szóstego grudnia. Nowa konstrukcja została już nasunięta w miejsce po starej.
Na drugim zdjęciu, przypadkowo został utrwalony moment tuż po kraksie 'dziewiątki' z samochodem, który wjechał jej na tory.
Zdjęcia ze szóstego grudnia. Nowa konstrukcja została już nasunięta w miejsce po starej.
Na drugim zdjęciu, przypadkowo został utrwalony moment tuż po kraksie 'dziewiątki' z samochodem, który wjechał jej na tory.
- Załączniki
-
- XII a.JPG (83.89 KiB) Przejrzano 3757 razy
-
- XII b.JPG (82.4 KiB) Przejrzano 3757 razy
-
- XII c.JPG (73.07 KiB) Przejrzano 3757 razy
-
- XII d.JPG (82.8 KiB) Przejrzano 3757 razy
Miał to być tylko remont (czy nawet jest), a mi to wygląda na budowę 
"Czekając na idealny moment, możesz nigdy nie rozpocząć dzieła. Zaczynaj już! Zaczynaj tam, gdzie jesteś i jako ten, kim jesteś" - H. Jackson Brown