Wstawianie zdjęć na forum - załączniki

Masz problem rejestracją na forum lub masz inny problem z forum? Napisz na pewno pomożemy
jaras
BSMZ Bunkier

Re: Wstawianie zdjęć na forum - załączniki

Post autor: jaras »

GrapHite pisze:Marcinie: zmniejszając rozdzielczość zdjęcia do 800x600 przekracza ono 200kb, więc nie można dodać jako załącznik :( Czy wielkość pliku (nie rozdzielczość) można ustawić?

Ja jak tak mam to wpisuję np 750x550 i już nie przekracza 200kb,korzystam z image resizer.
Awatar użytkownika
GrapHite
BSMZ Bunkier

Post autor: GrapHite »

głównie chodzi mi o to, że zdjęcia na forum muszę osobno zmniejszać. Przyjąłem wszędzie standard na inne fora i strony 800x600, wyjątek to mój blog gdzie wrzucam 1000x800. Zdjęcia na nasze forum muszę zmniejszać też inaczej...
"Czekając na idealny moment, możesz nigdy nie rozpocząć dzieła. Zaczynaj już! Zaczynaj tam, gdzie jesteś i jako ten, kim jesteś" - H. Jackson Brown
Awatar użytkownika
Hrab
brak

Post autor: Hrab »

Ja od czasu jak zadałem pytanie i Krajan opisał program Irfanview, korzystam z tego i moje zdjęcia mają zawsze duży wymiar zgodny z limitem i zawsze około 199 kb i robi się to samo i seryjnie. A kiedyś były mniejsze i każde nieco innej wielkości. Polecam instrukcję Krajana z poprzedniej strony. Wcześniej używałem narzędzi systemowych Windowsa, co powodowało nadmierne zmniejszanie zdjęć, żeby zachować limit wielkości pliku i nie pozwalało na dostosowywanie zdjęć seriami. Pewnymi mankamentami jest brak funkcji "autokorekta" dla jakości zdjęć występującej w programie systemowym (może jest jakieś obejście, ale nie mam czasu analizować) i niewykorzystywanie przez Infraview opcji zapisywania w "ostatnio używane". Ale to dotyczy tylko uciążliwości obsługi, a nie efektu.
Polecam dokładne przeczytanie instrukcji Krajana.
Awatar użytkownika
Ewing
Admin
Admin
Kontakt:

Post autor: Ewing »

A ja korzystam chyba z najprostszego narzędzia windows - trzeba je tylko samemu ściągnąć i zainstalować (jest bezpłatne).
Chodzi mi o ImageResizer (for windows).
Jak już go zainstalujemy to obróbka zdjęć wygląda w następujący sposób:
- zdjęcia, które chcemy pomniejszyć po prostu zaznaczam w danym katalogu (jedno lub kilka-kilkanaście na raz)
- klikam na nich prawym klawiszem myszki i z rozwijanej listy (tam gdzie jest kopiuj, wklej itp) wybieram Resize pictures
- pojawia się okienko, w którym mam do wyboru cztery zdefiniowane wielkości zdjęcia oraz jedno, w którym sam wybieram wielkość fotki (osobiście korzystam właśnie z tego wpisując 800x600)
- wciskam przycisk resize i po sprawie

Wcześniej można również w tym samym okienku ustawić, czy chcemy aby zamieniło oryginalne zdjęcia, czy też nie. Jeśli wybierzemy, że nie, to w tej samej lokalizacji co oryginały fotek pojawią się też ich pomniejszone kopie z rozszerzoną nazwą o wielkość zdjęcia.
Ja korzystam z pierwszej opcji, przy czym wcześniej kopiuję fotki, które chcę pomniejszyć do nowego katalogu na pulpit - w ten sposób łatwiej mi potem wrzucić je na forum z jednej lokalizacji.
Awatar użytkownika
GrapHite
BSMZ Bunkier

Marcin: wiadomo jak to działa.
Może moje zdjęcia "ważą" więcej niż wasze :?

Marcin: ograniczenie 200kb jest stałe czy można zmienić?
"Czekając na idealny moment, możesz nigdy nie rozpocząć dzieła. Zaczynaj już! Zaczynaj tam, gdzie jesteś i jako ten, kim jesteś" - H. Jackson Brown
Awatar użytkownika
Ewing
Admin
Admin
Kontakt:

Można zmienić ale tak jak pisałem nie chcemy tego robić.
Dziki_Koziol
brak

Post autor: Dziki_Koziol »

Może ktoś napisać jak szybko zmniejszyć zdjęcie do 800x800 i 200 KB z akceptowalną jakością i w rozsądnym czasie, za pomocą darmowego, ogólnodostępnego programu?
Awatar użytkownika
GrapHite
BSMZ Bunkier

Dziki_Koziol pisze:Może ktoś napisać jak szybko zmniejszyć zdjęcie do 800x800 i 200 KB z akceptowalną jakością i w rozsądnym czasie, za pomocą darmowego, ogólnodostępnego programu?

Jeden ze sposobów:
A ja korzystam chyba z najprostszego narzędzia windows - trzeba je tylko samemu ściągnąć i zainstalować (jest bezpłatne).
Chodzi mi o ImageResizer (for windows).
Jak już go zainstalujemy to obróbka zdjęć wygląda w następujący sposób:
- zdjęcia, które chcemy pomniejszyć po prostu zaznaczam w danym katalogu (jedno lub kilka-kilkanaście na raz)
- klikam na nich prawym klawiszem myszki i z rozwijanej listy (tam gdzie jest kopiuj, wklej itp) wybieram Resize pictures
- pojawia się okienko, w którym mam do wyboru cztery zdefiniowane wielkości zdjęcia oraz jedno, w którym sam wybieram wielkość fotki (osobiście korzystam właśnie z tego wpisując 800x600)
- wciskam przycisk resize i po sprawie

Wcześniej można również w tym samym okienku ustawić, czy chcemy aby zamieniło oryginalne zdjęcia, czy też nie. Jeśli wybierzemy, że nie, to w tej samej lokalizacji co oryginały fotek pojawią się też ich pomniejszone kopie z rozszerzoną nazwą o wielkość zdjęcia.
Ja korzystam z pierwszej opcji, przy czym wcześniej kopiuję fotki, które chcę pomniejszyć do nowego katalogu na pulpit - w ten sposób łatwiej mi potem wrzucić je na forum z jednej lokalizacji.
Awatar użytkownika
BYDZIAK 1958
brak

Post autor: BYDZIAK 1958 »

Dziki_Koziol pisze:Może ktoś napisać jak szybko zmniejszyć zdjęcie do 800x800 i 200 KB z akceptowalną jakością i w rozsądnym czasie, za pomocą darmowego, ogólnodostępnego programu?

^^^
Dla tych, którzy do tej pory nie za bardzo wiedzą jak to szybko zrobić, przygotowałem taką 'instrukcję'.

(Krok pierwszy)
Oglądane właśnie zdjęcie na kompie, należy zmniejszyć klikając w miejscu '1', a potem 'na oko', przesuwając ramkę w pokazanym, (albo podobnym), miejscu, zmniejszyć go do oczekiwanego rozmiaru. Potem nadusić klawisz 'print screen', otworzyć 'Painta" i pozycją 'Edytuj' wrzucić do niego obraz.

(Krok drugi)
1. Zaraz gdy w pancie pojawi się 'zrzut', złapać kursorem ten narożnik i przeciągnąć go do narożnika okna painta.
2. Najechać kursorem na przeciwległy narożnik i zobaczyć pokazywany rozmiar. Jeśli nie jest taki jakiego oczekiwaliśmy, należy powtórzyć czynność zmiany rozmiaru 'na oko' (z pierwszego kroku)
3,4. Po uzyskaniu oczekiwanego rozmiaru, klikamy na 'Obraz', potem 'Atrybuty' i wpisujemy wymiar który utworzyliśmy, (pamiętając by był w 'pikslach')
5,6. Potem już tylko należy obraz zapisać, nadając mu 'nazwę' i rodzaj (JPEG)

Jest to bardzo szybki sposób. Opis tego zajął mi trzy krotnie więcej czasu, od zrobienia 'obrazków instrukcji'. Paint również 'wyszczupla', - 'ważą' one po 91kB. Rozmiar dałem 730x545, choć kursor pokazywał 732 x 547. 'Przycinamy' jak nam pasuje. :D
Załączniki
ZM3.JPG
ZM3.JPG (84.6 KiB) Przejrzano 15795 razy
ZM4.JPG
ZM4.JPG (91.36 KiB) Przejrzano 15795 razy
Dziki_Koziol
brak

Post autor: Dziki_Koziol »

Mój Paint w Win10 wygląda inaczej. Nie mam czasu obecnie żeby skonfigurować wygląd menu. Ten programik, którego używam jest jeszcze szybszy. Wadą jest, że 100 kb to jakość lipa. :(
Załączniki
paint.jpg
paint.jpg (22.53 KiB) Przejrzano 15735 razy
Awatar użytkownika
Ewing
Admin
Admin
Kontakt:

Tak jak pisałem wcześniej najprostszy i najszybszy sposób to Image Resizer for Windows.
Program jest darmowy i dostępny na wszystkie wersje windows.
Po zainstalowaniu:

1. Odszukuję na swoim komputerze (pulpit lub dowolny katalog) interesujące mnie zdjęcia
2. zaznaczam zdjęcie lub zdjęcia, które chcę zmniejszyć
3. Klikam na zaznaczonych fotkach prawym klawiszem (Przykład 1) i wybieram Resize Pictures - tak samo jakbym chciał je np. skopiować
4. Pojawia się okienko, w którym mogę między innymi (Przykład 2):
- wybrać cztery z góry zdefiniowane rozmiary lub określić własny interesujący mnie rozmiar (ja dla potrzeb forum mam wpisane 800x800 - tym samym zawsze nie
zależnie od tego czy zdjęcie jest w poziomie, czy w pionie jego dłuższa krawędź zmniejszona jest do wymaganego rozmiaru)
- zaznaczyć (okienko w przykładzie na niebiesko), czy ma być zmienione oryginalne zdjęcie, czy utworzona zmniejszona kopia. W przykładzie 3 widać utworzone kopie - nie zaznaczyłem tego okienka.

Cała operacja trwała kilka sekund. Przy większej ilości zdjęć - powiedzmy 100 może trwać do kilku minut.
W mojej ocenie zdjęcia nie tracą na jakości.
Załączniki
Przykład1.jpg
Przykład1.jpg (110.25 KiB) Przejrzano 15726 razy
Przykład 2.jpg
Przykład 2.jpg (65.41 KiB) Przejrzano 15726 razy
Przykład 3.jpg
Przykład 3.jpg (83.63 KiB) Przejrzano 15726 razy
Awatar użytkownika
BYDZIAK 1958
brak

Dziki_Koziol pisze:Mój Paint w Win10 wygląda inaczej. Nie mam czasu obecnie żeby skonfigurować wygląd menu. Ten programik, którego używam jest jeszcze szybszy. Wadą jest, że 100 kb to jakość lipa. :(

^^^ W 'laptoku' mam chyba tego samego painta. Będę musiał się go nauczyć. Właśnie znalazłem sposób na zamianę wymiaru obrazu. (Może robi się to w prostszy sposób) Na wklejonym, całym screenie, zaznaczam ramką konkretny obraz i przenoszę go do drugiego, nowo otwartego painta. Tam pojawi się wybrane zdjęcie,(lub jego zaznaczony obszar), bez dodatków czy ramki. To tyle na początek. ;)
Awatar użytkownika
BYDZIAK 1958
brak

^^^ Doszedłem już do tego, jak tam 'zmniejszać' zdjęcia. Poniżej jest opis. Wyświetlane na ekranie zdjęcie, można doprowadzić do przypuszczalnie oczekiwanego rozmiaru, 'hebelkiem', który pokarze się po najechaniu na znak powiększania - strzałka czerwona. Potem robimy 'printscreena' i wklejamy do tego 'nieszczęsnego' painta. Gruba strzałka zielona pokazuje następny krok, czyli zmianę rozmiaru obrazu (całości). Pokarze się tabelka, w której wpiszemy żądany wymiar (musimy zaznaczyć piksle - druga zielona strzałka), np 800X...- pionowy pokarze się automatycznie. Żeby zmienić rozmiar samego zdjęcia, najeżdżamy na żółty prostokąt i wybieramy 'zaznaczenia prostokątne'. Niebieska przerywana linia pokazuje zaznaczenie 'obwodu' zdjęcia. Potem juz tylko klikamy w 'przytnij' i w tym momencie zostanie samo zdjęcie. Pozostanie tylko zapisać je. Pamiętać trzeba o zaznaczeniu 'jpeg'
Załączniki
przycinanie.jpg
przycinanie.jpg (154.92 KiB) Przejrzano 14649 razy
ODPOWIEDZ