Hmm... wydaje mi sie że to ta górka gdzie chodziłam z przedszkolakami oglądać parowozy i patrzeć jak semafor sie zamyka. Rosły tam jakieś sosny i dęby, ale coś ostatnio wycinali. Obok jest zjazd do przejazdu kolejowego,stroma górka, tam rozbiłam sie na rowerku... kolana dwa tygodnie mi sie goiły nie licząc nosa . Tak mi sie wydaje... chociaż dziwnie pusto w tym miejscu. Z drugiej strony widać wieże kościoła w Łęgnowie i to jest to ujecie...
To jest to miejsce Kościół znajduje się w Plątnowie. Podczas pieszych wycieczek "obozami pracy" podchodzimy na ten punkt widokowy. Zdjęcie zostało wykonane prawdopodobnie w 1940 roku. Widać w budowie system zasilania w wodę zakładu D.A.G Fabrik Bromberg. Wały z piasku to zbiorniki sedymentacyjne, a po prawej(nie widać) budynki stacji pomp, to tak dla orientacji.
No to na pisz może coś więcej o postaciach na zdjęciu. A swoją drogą niesamowite, że ta górka tak zarosła. Na zdjęciu trawki nie widać, a teraz tam jest busz, no chyba że znów wycieli.
bunkier pisze:Widoczny kościół jest w Plątnowie. Parafia Matki Bożej Królowej utworzona została w 1968 r.
To która Parafia powstała w 1968 ? Plątnowo czy Otorowo ? Łęgnowiacy, którzy się urodzili na początku lat 50-tych do której parafii należeli ? Pytam bo chcę pogmerać w zapisach Parafialnych ale dokładnie nie wiem od którego Kościoła zacząć...
To, co niemożliwe wykonujemy natychmiast - cuda zajmują nam trochę więcej czasu.
Z tego co się orientuję to w Otorowie nie było żadnej parafii. W 1968 roku powstaje parafia po przejętym zborze ewangelickim w Plątnowic(Plątnowo). Łęgnowiacy przed 1968 rokiem prawdopodobnie należeli do parafii Solec Kujawski.