poszukiwator pisze:to ja swoje 3 gr dodam...
w latach osiemdziesiatych most który na wspolczesnym zdjeciu jest drogowym byl kolejowy ( byc moze to ten ocalaly na zdjeciu wojennym?) tzn w latach 80-tych elektryfikowano linie kolejowa do PIly i trakcja elektr. "nie miescila" sie w swietle mostu - most byl za niski, wiec kolejowy "przełozono" na ciag  ul. Minskiej a kolejowy zbudowano nowy, po wojnie do lat 80-tych  nie bylo przejazdu ul.minska do bronikowskiego zrodlo z ktorego mam ta informacje jest pewne na 90%:)
^^^ Ja też pamiętam to 'przenoszenie' mostu, w związku z elektryfikacją trasy kolejowej, w stronę Nakła. I też nie pamiętam, by do tego czasu był tam jakiś choćby 'tymczasowy' most drogowy. Potwierdza to też plan miasta, (poniżej fragment), sprzed tego okresu.

seth pisze:(...)
Ulica Mińska straciła bezpowrotnie jeszcze jeden most. W 1939 roku wysadzono most na kanale, między Mińską a Spacerową ( na przeciw Kruszyńskiej i Mińskiej). Tu doszło do wymiany ognia. Jeszcze w latach 70 -tych wykopaliśmy po stronie ul. Spacerowej dziesiątki polskich łusek.
Zdjęcie z 1941-go pokazuje, że chyba aż tak bardzo ten most nie oberwał. Być może położona tam była jakaś kładka, choćby dla pieszych. Może myślano o jego odbudowie? Jego całkowite zniszczenie, lub rozbiórka, musiało się odbyć później.