Chaty i chatynki
Re: Chaty i chatynki
Wałdowo Królewskie.
Biedna chatynka usytuowana nad sporym strumieniem.
Kiedyś prawdopodobnie był to mały, wiejski młyn wodny .
Biedna chatynka usytuowana nad sporym strumieniem.
Kiedyś prawdopodobnie był to mały, wiejski młyn wodny .
- Załączniki
-
- SDC16306.JPG (184.19 KiB) Przejrzano 17068 razy
-
- SDC16307.JPG (154.41 KiB) Przejrzano 17068 razy
-
- SDC16308.JPG (153.9 KiB) Przejrzano 17068 razy
-
- SDC16309.JPG (189 KiB) Przejrzano 17068 razy
Okolice wsi Borki k\ Czarże.
Ponad 250 letnia chata menonicka.
Obecnie zamieszkana i remontowana .
Ponad 250 letnia chata menonicka.
Obecnie zamieszkana i remontowana .
- Załączniki
-
- Szkoda, że remont tego obiektu prawdopodobnie nie jest nadzorowany przez konserwatora zabytków !
- SDC11822.JPG (136.86 KiB) Przejrzano 17020 razy
-
- SDC11824.JPG (89.18 KiB) Przejrzano 17020 razy
c.d.
- Załączniki
-
- Podgórzyn k\ Żnina . Ciekawa i wiekowa już chatka lub spichlerz .
Widoczne częściowo ładne drzwi wejściowe , oraz otwory wentylacyjne na poziomie fundamentów. - SDC16208.JPG (82.99 KiB) Przejrzano 16828 razy
-
- Olbrzymia stodoła we wsi Godawy k\ Żnina.
- SDC16204.JPG (82.96 KiB) Przejrzano 16828 razy
-
- Trzeciewiec .
Ok. 100 letni , opuszczony , drewniany dom . - SDC16198.JPG (187.54 KiB) Przejrzano 16828 razy
Ewing pisze:Dom mennonick w Łęgnowie
W ten dom około miesiąc temu uderzył piorun. Cała instalacja elektryczna została wypalona, jest do położenia cała od nowa. Zerwany dach. Właściciel odebrał pozwolenie na remont po kilkutygodniowych staraniach... Przykra sprawa.
Najwyższa już pora przerwać ciszę panującej od jakiegoś czasu w tym wątku
Na początek lepsze zdjęcie prezentowanego już kiedyś, starego domu w Solcu kujawskim.
Ten dom bardzo sobie upodobałem, szczególnie , że dzięki kol. Pancho można obejrzeć go na starej fotografii .
Na początek lepsze zdjęcie prezentowanego już kiedyś, starego domu w Solcu kujawskim.
Ten dom bardzo sobie upodobałem, szczególnie , że dzięki kol. Pancho można obejrzeć go na starej fotografii .
- Załączniki
-
- P1010015.JPG (72.61 KiB) Przejrzano 16340 razy
Aero, ta wielka stodoła obok figury Matki Boskiej to stodoła mojego chrzestnego. Nie żyje on, nie żyją jego rodzice. Pochowani sa w pięknej kapliczce na cmentarzu w Wenecji.
Ogromne gospodarstwo rolne, które cudem udało sie uchronić przed reforma rolną. Kiedyś jeździłam tam na wakacje i właziłam w rożne zakątki domu i zabudowań. W tym domu czuć było echo dawnych lat. Zakamarki, dziwne przejścia, strych, weranda, wielki piec w kuchni. To nie była zwykła chałupa, zwykłych chłopów. W tym gospodarstwie mieszało sie bogactwo, nowoczesność i historia. Wtedy (lata 70te) bardziej zachwycał mnie osobisty wujka kombajn i automatyczne pojniki i dojarki dla krów niż różne starodawne sprzęty, których było pełno po strychach.
Wiem, że w tym domu w czasie wojny mieszkał jakiś Niemiec, wojskowy. Gdy wyjeżdżał zostawił wszystko co posiadał wujostwu. Poprosił jedynie aby przechować mu wyjątkowych rozmiarów poroże jelenia. Po latach zgłosiła się po te poroże rodzina Niemca i dostali je bo ciotka i wujek byli bardzo zacnymi ludźmi i u nich słowo droższe od pieniędzy...Takich ludzi coraz mniej..
Ogromne gospodarstwo rolne, które cudem udało sie uchronić przed reforma rolną. Kiedyś jeździłam tam na wakacje i właziłam w rożne zakątki domu i zabudowań. W tym domu czuć było echo dawnych lat. Zakamarki, dziwne przejścia, strych, weranda, wielki piec w kuchni. To nie była zwykła chałupa, zwykłych chłopów. W tym gospodarstwie mieszało sie bogactwo, nowoczesność i historia. Wtedy (lata 70te) bardziej zachwycał mnie osobisty wujka kombajn i automatyczne pojniki i dojarki dla krów niż różne starodawne sprzęty, których było pełno po strychach.
Wiem, że w tym domu w czasie wojny mieszkał jakiś Niemiec, wojskowy. Gdy wyjeżdżał zostawił wszystko co posiadał wujostwu. Poprosił jedynie aby przechować mu wyjątkowych rozmiarów poroże jelenia. Po latach zgłosiła się po te poroże rodzina Niemca i dostali je bo ciotka i wujek byli bardzo zacnymi ludźmi i u nich słowo droższe od pieniędzy...Takich ludzi coraz mniej..
Miło, że na tym zdjęciu odnalazłaś znane Tobie miejsce.
Dla Ciebie jeszcze jedna fotka
Dla Ciebie jeszcze jedna fotka
- Załączniki
-
- SDC16206.JPG (95.49 KiB) Przejrzano 16313 razy
Mąkowarsko , Pruszcz , Gostycyn czyli Bory Tucholskie.
Sporo tam jeszcze takich domostw.
Sporo tam jeszcze takich domostw.
- Załączniki
-
- Mąkowarsko
- SDC16029.JPG (114.9 KiB) Przejrzano 16293 razy
-
- Mąkowarsko.
- SDC16030.JPG (123.89 KiB) Przejrzano 16293 razy
-
- SDC16032.JPG (164.27 KiB) Przejrzano 16293 razy
-
- Pruszcz.
- SDC16033.JPG (109.03 KiB) Przejrzano 16293 razy
-
- Gostycyn
- SDC16095.JPG (117.82 KiB) Przejrzano 16293 razy
Gostycyn
SDC16095.JPG (117.82 KiB)
Stara szkoła dekarstwa. Kryty blachą,na zakładkę.... Gdyby blacha była k-o,niezniszczalne...
Niestety,blacha to tylko blacha,nawet cynkowana,bądż dekarz papudrok,spieszący się,by kolejne zlecenie przyjąć... Stąd papa na powierzchni... U mnie po 27 latach,trzyma,bez problemów,2 razy czyszczony i miniowany. Pozdrawiam wujka Janka z Koronowa...(dekarza...) I polecam,jeśliś z okolic...
SDC16095.JPG (117.82 KiB)
Stara szkoła dekarstwa. Kryty blachą,na zakładkę.... Gdyby blacha była k-o,niezniszczalne...
Niestety,blacha to tylko blacha,nawet cynkowana,bądż dekarz papudrok,spieszący się,by kolejne zlecenie przyjąć... Stąd papa na powierzchni... U mnie po 27 latach,trzyma,bez problemów,2 razy czyszczony i miniowany. Pozdrawiam wujka Janka z Koronowa...(dekarza...) I polecam,jeśliś z okolic...
Pozdrawiam,Borys:-)
Okolice Trzeciewca ;
Stary, drewniany dom w trakcie wyk. docieplenia ścian.
Stary, drewniany dom w trakcie wyk. docieplenia ścian.
- Załączniki
-
- SDC16194.JPG (84.5 KiB) Przejrzano 16074 razy
-
- SDC16195.JPG (64.42 KiB) Przejrzano 16074 razy
Nakło n\N.nie jest gorsze !
Nie mogłem sobie odmówić przedstawienia kilku , ciekawych "pruskich murów" z tego miasta.
Biały obiekt , to muzeum.
Nie mogłem sobie odmówić przedstawienia kilku , ciekawych "pruskich murów" z tego miasta.
Biały obiekt , to muzeum.
- Załączniki
-
- SDC10574.JPG (65.74 KiB) Przejrzano 16063 razy
-
- SDC10573.JPG (73.12 KiB) Przejrzano 16063 razy
-
- SDC10582.JPG (87.79 KiB) Przejrzano 16063 razy
Znalazłem ostatnio ciekawą pocztówkę Pińska woj. poleskie w II Rzeczpospolitej.
Obecnie w granicach Białorusi.
Pochodzi z 1934 lub 39 r. i przedstawia ówczesną, drewnianą zabudowę peryferyjnych części miasta.
Obecnie w granicach Białorusi.
Pochodzi z 1934 lub 39 r. i przedstawia ówczesną, drewnianą zabudowę peryferyjnych części miasta.
- Załączniki
-
- SDC16568.JPG (41.97 KiB) Przejrzano 15885 razy
Zamieszkany , stary drewniany dom w ok. wsi Grabówko k\ Topolna.
- Załączniki
-
- SDC15969.JPG (86.39 KiB) Przejrzano 15867 razy
Ciekawy dobór materiałów... 
- Załączniki
-
- DSC_1194.jpg (177.58 KiB) Przejrzano 15839 razy
-
- DSC_1194_.jpg (181.44 KiB) Przejrzano 15839 razy
Perełka! Brakuje tylko plastikowych okien. Ciekawe jakie jest przeznaczenie tej chatki i jak będzie wyglądał odbiór.
Odbioru nigdy nie będzie
Te widoczne , ciemne okrąglaczki wkomponowane w kamienie , to chyba pocięte na odcinki drewniane pnie
No cóż !
Każdy orze, jak może
Te widoczne , ciemne okrąglaczki wkomponowane w kamienie , to chyba pocięte na odcinki drewniane pnie
No cóż !
Każdy orze, jak może
Kaszuby.
Współczesna "chata".
Współczesna "chata".
- Załączniki
-
- SDC12598.JPG (78.59 KiB) Przejrzano 15813 razy
Nieuchronnie zbliżam się do finału mojego udziału w tym wątku . Mam nadzieję, że będzie ciekawy.
- Załączniki
-
- Topolno.
Ok. 150 letni obiekt gospodarczy. - SDC12701.JPG (86.11 KiB) Przejrzano 15723 razy
Drewniany dom przy Plonowej na Flisach.
- Załączniki
-
- Chatka.JPG (169.97 KiB) Przejrzano 15668 razy