Bydgoski Wilanów

Czy do końca jest tak jak powinno być ?
Awatar użytkownika
bunkier
brak
Kontakt:

Bydgoski Wilanów

Post autor: bunkier »

Niezły fantasta to wymyślił :):)
Załączniki
Bydgoski.jpg
Bydgoski.jpg (99.07 KiB) Przejrzano 11568 razy
Awatar użytkownika
Maciej Kulesza
brak

Re: Bydgoski Wilanów

Post autor: Maciej Kulesza »

Widziałem ten bilbord na ul. Fordońskiej przed mostem na Wiśle po prawej stronie. Całe szczęście, że to jeden taki bilbord w mieście. Chyba jeden.
Awatar użytkownika
Maciej Kulesza
brak

Post autor: Maciej Kulesza »

Rozumiem intencje pomysłodawców. Jednak porównanie jest wyjątkowo nieszczęśliwe. Rozumiem również że niewielu Bydgoszczan widziało Pałac w Wilanowie i trudno im porównać oryginał z "oryginałem". Pomijam fakt, że kadr z bilbordu jest słaby.

Jest jedna podstawowa różnica. W Wilanowie jak Prezydent Miasta Warszawy nie zapłaci za bilet za wejście do parku, - jest afera - mówią o tym wszystkie media w kraju. Nasz Prezydent Miasta Bydgoszczy nie musi płacić za wejście do parku w Ostromecku i nikt z tego powodu nie zrobi afery. :)

A tak na poważnie to oceńcie sami. Tak się składa, że ostatnio byłem w Wilanowie. Pałac i park został poddany rewitalizacji. Wygląda imponująco.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
bunkier
brak
Kontakt:

Jak widać pomysłodawca tej "reklamy" nie zna również granic administracyjnych Bydgoszczy :):)
Wilanów z zewnątrz jest okazalszym obiektem, nie wspominając o wnętrzach.
Stanislaw
brak

Post autor: Stanislaw »

A Wilhelm II w Wilanowie był????
Załączniki
IMG_3274.JPG
IMG_3274.JPG (178.24 KiB) Przejrzano 10567 razy
Awatar użytkownika
bunkier
brak
Kontakt:

Na bezrybiu i rak ryba :D
Stanislaw
brak

Między Wilanowem a Ostromeckiem jest zasadnicza różnica. W Wilanowie jest tylko JEDEN pałac. Natomiast Ostromecko posiada aż DWA pałace....
Awatar użytkownika
seth
brak

Post autor: seth »

Porównanie rezydencji królewskiej do jednego z 15 pałaców które były własnością rodu von Alvensleben jest niefortunne. Jednak zamiar jest jak najbardziej dobry. Mało który z Bydgoszczan widział Wilanów, a ilu widziało Ostromecko ??? :):)
Awatar użytkownika
bunkier
brak
Kontakt:

Stanislaw pisze:Między Wilanowem a Ostromeckiem jest zasadnicza różnica. W Wilanowie jest tylko JEDEN pałac. Natomiast Ostromecko posiada aż DWA pałace....

Nawet jak by miało Ostromecko pięć pałaców to jak to się ma do hasła: "Bydgoski Wilanów" :?:
Czy Ostromecko leży w granicach administracyjnych Bydgoszczy. O Wilanowie nie będę wspominał.
Stanislaw
brak

Ostromecko nie leży w granicach administracyjnych Bydgoszczy!! I nigdy tak nie było!!. Do reformy gierkowskiej z 1975-go roku Ostromecko należało do powiatu chełmińskiego. w Chełmnie otrzymałem I-szy dowód osobisty, w Chełmnie stanąłem na komisji wojskowej, tam też otrzymałem tzw. wkładkę paszportową. Z zewnątrz "to-to" było podobne do paszportu, kolor granatowy. To był wyrób "paszportopodobny", uprawniał do wyjazdu do krajów "demoludu", ale z wizą. Później, prawobrzeżna część Wisły należała do województwa toruńskiego, oprócz Ostromecka. podejrzewam, że ze względu na pałace (wtedy zakład dla dzieci głuchoniemych) i wodę Ostromecko. Obecnie Ostromecko ponownie należy do województwa kujawsko - pomorskiego, gmina Dąbrowa Chełmińska.
Awatar użytkownika
bunkier
brak
Kontakt:

Stanislaw pisze:Ostromecko nie leży w granicach administracyjnych Bydgoszczy!! I nigdy tak nie było!!.

Moje pytanie było retoryczne.
Stanislaw
brak

I niech Ostromecko pozostanie, tam gdzie jest. Zresztą, przy zmniejszającej się liczbie mieszkańców Bydgoszczy raczej nie ma perspektyw rozszerzania Bydgoszczy.
Awatar użytkownika
BYDZIAK 1958
brak

Post autor: BYDZIAK 1958 »

seth pisze:...
a ilu widziało Ostromecko ??? :):)

Pierwszy raz byłem tam na początku lat osiemdziesiątych XXw. Mam nawet 'trójwymiarowy slajd' z tamtej wyprawy. Jak technologia 3D będzie na tyle powszechna, że będzie można wstawiać takie zdjęcia, to tu wstawię :D
( W tamtym czasie byłem też 'u Czartoryskich' w Puławach. Ale w Wilanowie nie.)
ODPOWIEDZ