Forum Bydgoskiego Stowarzyszenia Miłośników Zabytków "BUNKIER"
UWAGA: W przypadku problemów technicznych z forum lub problemów z rejestracją prosimy o kontakt pod adresem: forum@bsmz.org lub prosimy pisać w dziale "POMOC" (dział ten nie wymaga rejestracji).
W skład zachowanych umocnień Cypla Helskiego wchodzą: - 31 Bateria Artylerii Nadbrzeżnej im. H. Laskowskiego - 13 Bateria Artylerii Stałej - 27 Bateria Artylerii Stałej - Bateria Przeciwlotnicza 7 Dywizjonu Atr. PLot. MW
najlepiej by było gdyby wszystkie bunkry/schrony odkopali bo ludzie tam jeżdżą po to, żeby je zobaczyć a nie, żeby zobaczyć las.. gdyby zaadaptować większość bunkrów to można by było nawet ciekawe rekonstrukcje tam przeprowadzać... a tak to przysłowiowa dupa..
Myślę że jeszcze zobaczymy te fortyfikacje,mają zostać przekazane miastu Hel a te ma stworzyć tam ścieżkę dydaktyczną.A może jest ktoś chętny na spontaniczną wycieczkę aby zobaczyć jak to teraz wygląda?. Osobiście byłem tam w czerwcu na jeden dzień i zwiedziłem betony od cyplu do baterii duńskiej na więcej zabrakło czasu co niestety bardzo żałuję.
Może ktoś ma ochotę wybrać się 31.03.12 na półwysep helski odbędą się prace porządkowe na stanowiskach 22 baterii przeciwlotniczej. http://helmuzeum.pl/