Droga Emilianowska
-
adamrogucki
- brak
Re: droga Emilianowska
Niektóre z nich są zachowane bo wygląda na to że ktoś je sobie wynajął i prowadzi tam jakąś działalność. Ale pozostałe czeka to samo - buuuuuuum i po budynkach.
To, co niemożliwe wykonujemy natychmiast - cuda zajmują nam trochę więcej czasu.
zwiedzajmy oglądajmy póki czas 
Zrobił się mnie mętlik, w związku czym mam pytanko do forumowych speców w temacie: czy do Exploseum można dojechać swoim samochodem drogą emilianowską bez żadnych ograniczeń? Nie chodzi mi o zwiedzanie, tylko dojazd do obiektu. Z góry dziękuję za odpowiedź.
Situation Normal All F....... Up
Jak najbardziej można dojechać pod samo Exploseum. Tylko nie wiem jak z oznakowaniem trasy od NowoEmilianowskiej.
Dzięki za odpowiedź, strona www Exploseum niestety nie jest zbyt aktualna...
WDW pisze:Zrobił się mnie mętlik, w związku czym mam pytanko do forumowych speców w temacie: czy do Exploseum można dojechać swoim samochodem drogą emilianowską bez żadnych ograniczeń? Nie chodzi mi o zwiedzanie, tylko dojazd do obiektu. Z góry dziękuję za odpowiedź.
Proponuję aby używać nowych nazw ulic
http://www.bydgoszcz.pl/binary/bpp-mapka_tcm29-114032.jpg
ulicą Matuszewskiego trzeba na południe dojechać tam gdzieś jest Exploseum,
poza tym ostatnio dzwoniłem i pytałem też o dojazd i podobno oznakowanie
drogi do jest w toku
poza tym ostatnio dzwoniłem i pytałem też o dojazd i podobno oznakowanie
drogi do jest w toku
"nie szata zdobi człowieka"
ul. Matuszewskiego to dawna ul. Strzelecka, na NGL czyli Exploseum skręca się w lewo za ratownictwem chemicznym.
Podobno jutro mają jakąś uroczystość
Promocja tego miejsca działa 
Podobno jutro mają jakąś uroczystość
bunkier pisze:Podobno jutro mają jakąś uroczystośćPromocja tego miejsca działa
podobno
obawiam się co do przyszłości Explozeum
"Czekając na idealny moment, możesz nigdy nie rozpocząć dzieła. Zaczynaj już! Zaczynaj tam, gdzie jesteś i jako ten, kim jesteś" - H. Jackson Brown
Nie ma najmniejszego problemu z dojazdem do Exploseum, gdyż postawiono oznakowanie na terenie BPP. Zresztą teren parku już stanowi miejsce rekreacji rolkarzy, rowerzystów czy uprawiających nordic-walking.
Uroczystość w Exploseum jest 20 kwietnia, przynajmniej ta o której mi wiadomo.
Dziwi (?) mnie tylko brak jakiejkolwiek reklamy tej instytucji. Jadąc obwodnicą na wysokości wylotu nowej ulicy też powinna być informacja, że coś takiego się tam znajduje, że o oznakowaniu na Glinkach już nie wspomnę... Strona www też nie pomaga znaleźć obiektu.
Dalej ściśle tajne/poufne?
Dziwi (?) mnie tylko brak jakiejkolwiek reklamy tej instytucji. Jadąc obwodnicą na wysokości wylotu nowej ulicy też powinna być informacja, że coś takiego się tam znajduje, że o oznakowaniu na Glinkach już nie wspomnę... Strona www też nie pomaga znaleźć obiektu.
Dalej ściśle tajne/poufne?
To teraz wiadomo kiedy dokładnie jest ta uroczystość
Przy obwodnicy są strzałki informujące o Exploseum
Ale co to jest i czym się to je to nie wiadomo 
Przy obwodnicy są strzałki informujące o Exploseum
na Glinkach przed skrętem do Fabryki mebli też jest jakiś zwykły znak z napisem Exploseum
na moje powinno się wszędzie wokół znaleźć pełno plansz z wyjaśnieniem co to za miejsce
szczególnie na pobliskich osiedlach, na drodze koło lotniska gdziekolwiek gdzie by przykuło to uwagę
gdzieś ostatnio czytałem, że poczta nadała kod pocztowy ulicom z parku
może dlatego wstrzymywali się z stawianiem takich tablic, bo takowe może pojawią się z aktualnym adresem
na moje powinno się wszędzie wokół znaleźć pełno plansz z wyjaśnieniem co to za miejsce
szczególnie na pobliskich osiedlach, na drodze koło lotniska gdziekolwiek gdzie by przykuło to uwagę
gdzieś ostatnio czytałem, że poczta nadała kod pocztowy ulicom z parku
może dlatego wstrzymywali się z stawianiem takich tablic, bo takowe może pojawią się z aktualnym adresem
"nie szata zdobi człowieka"
A jak ktoś zjedzie z tej drogi może się natknąć na coś takiego

Budynki po głównym laboratorium D.A.G. Fabrik Bromberg. Jeszcze kawałek na południe i masz kulochwyt poligonu który współpracował z laboratorium. Niestety obiekty popadają w straszną ruinę.
Widziałem ale muszę tam wrócić i zwiedzić dokładnie niezłe klimaty tam są . Bunkier a co to za budynki za zbiornikiem p.poż też laboratorium ?
Do laborki należało 20 budynków, oraz charakterystyczne „psie budy” przy drodze dojazdowej do wartowni laboratorium. Zamieszczam fragment mapy mojego autorstwa opracowanej na podstawie badań terenowych potwierdzonych zdjęciem lotniczym z 1944 roku. Widoczne są budynki laborki oraz nieistniejące budynki przy poligonie. Nie będę się rozpisywał co i jak, gdyż jak widać temat D.A.G jest mało interesujący.

Ależ temat interesujący zwłaszcza że teren ogólnie dostępny się zrobił muszę to zwiedzić.
bunkier pisze:...gdyż jak widać temat D.A.G jest mało interesujący.
a ty znów swoje
Temat nie jest mało interesujący tylko mało rozpowszechniany. Teraz gdy dostęp do tych terenów jest lepszy więcej ludzi się może zainteresować tym miejscem, całym terenem D.A.G.
"Czekając na idealny moment, możesz nigdy nie rozpocząć dzieła. Zaczynaj już! Zaczynaj tam, gdzie jesteś i jako ten, kim jesteś" - H. Jackson Brown
GrapHite pisze:Teraz gdy dostęp do tych terenów jest lepszy więcej ludzi się może zainteresować tym miejscem, całym terenem D.A.G.
Dokładnie
Może jakaś piesza wycieczka po tych terenach z kimś kto ciekawie opowie co, gdzie i do czego służyło?
Patrząc na sukces wycieczek śladem obozów mogłaby być to kolejna fajna atrakcja.