Stare napisy
-
lisiogonek
- brak
Re: Stare napisy .
W "Eurogazie" miałem praktyki w Technikum Chemicznym bodaj w 1992/3 roku. Przez te rurociągi szło się na skróty z pominięciem portierni. Pamiętam że kiedy raz spóźniony spieszyłem się na swoją halę przechodziłem pod ścianą w której była rura spustowa ze zbiornika wysokiego ciśnienia (chyba ze 200atm
) akurat gdy przechodziłem wypuścili powietrze...drzewa w lesie się ugięły, taki huragan to był. Wiele nie brakło żebym zemdlał z wrażenia 
Do dziś mam w pamięci ten huk wypuszczanego powietrza
Pewnego razu ćwiczyliśmy ”wspinaczkę” w pobliżu tego budynku na konstrukcjach podtrzymujących rury. Takie ogólne techniki wiązania, wspinanie się na linie na przyrządach, zjazdy itp. A tu nagle świst, gwizd, i drzewa w pół się kłaniają
Pierwszy odruch – ucieczka
ale po chwili stukanie się po głowie i myśl, to tylko powietrze
Trochę strachu było ale potem ile śmiechu 
- szczypawka
- brak
Na Pomorskiej w podwórzu ( niedaleko ul. Świętojańskiej ) jest napis niemiecki nad drzwiami, jak ktoś dotrze pierwszy to niech wrzuci fotkę.
- szczypawka
- brak
Pomorska 58

Inne metalowe tabliczki z napisami , montowane kiedyś na elewacjach starych budynków ;
ul. A. Cieszkowskiego 7

ul. Księdza A. Kordeckiego 18-19

Ul. Fordońska nr. ok. 340

ul. A. Cieszkowskiego 7

ul. Księdza A. Kordeckiego 18-19

Ul. Fordońska nr. ok. 340

AERO pisze:Kamienica przy ul. Świętej Trójcy .
Świetny wątek! Oglądam, czytam, podziwiam.
Też już kiedyś zastanawiałam się nad tym napisem (viewtopic.php?f=9&t=1071#p10768), nawet go obfotografowałam
Niestety, nie udało mi się go odczytać. Co przedstawia?
O.
Sporo z przedstawionych napisów nie daje się już odczytać . Wiele z nich zakryto warstwą ociepleń i nowych tynków.
Chyba zbyt późno zaczęliśmy je dokumentować a te które pozostały, zaciera upływający czas.
Inny ciekawy bardzo przykład dawnego numerowania kamienic ;
Metalowe , numerowe plakietki :

W tym przypadku , ciekawe jest to, że nr. ten nie jest numerem kolejnej kamienicy na danej ulicy ( bo jest zbyt krótka ), tylko kolejnym numerem budynku w ....mieście !
P.S.
Po tylu sezonach pobytu na Forum, stale mam " moralnego" przed ujawnianiem dokładnych lokalizacji przedstawianych artefaktów.
Pisaliśmy już kiedyś o tym dość szczegółowo i obszernie , ale ja... mam tak dalej !
Chyba zbyt późno zaczęliśmy je dokumentować a te które pozostały, zaciera upływający czas.
Inny ciekawy bardzo przykład dawnego numerowania kamienic ;
Metalowe , numerowe plakietki :

W tym przypadku , ciekawe jest to, że nr. ten nie jest numerem kolejnej kamienicy na danej ulicy ( bo jest zbyt krótka ), tylko kolejnym numerem budynku w ....mieście !
P.S.
Po tylu sezonach pobytu na Forum, stale mam " moralnego" przed ujawnianiem dokładnych lokalizacji przedstawianych artefaktów.
Pisaliśmy już kiedyś o tym dość szczegółowo i obszernie , ale ja... mam tak dalej !
Niestety tą emaliowaną plakietę już ktoś ukradł

Te napisy są dość wysoko, ale nie aż tak żeby im zdjęcia nie zrobić

Te napisy są dość wysoko, ale nie aż tak żeby im zdjęcia nie zrobić

Napisy ryte są oczywiście znacznie trwalsze.
Przykładowy taki napis w kamieniu podwalinowym ;
Inicjały budowniczego (?) i data budowy.

Fotka wyk. w Mroczy.
Nie spotkałem takiego przykładu napisu w Bydgoszczy.
Zaznaczyłem również reper i wystający kamień .
Te wystające kamienie miały istotne znaczenie.
Zabezpieczały narożniki i wjazdy do posesji przed uszkodzeniami , spowodowanymi kołami powozów .
Ciekawe czy miały jakąś fachową nazwę ?
Przykładowy taki napis w kamieniu podwalinowym ;
Inicjały budowniczego (?) i data budowy.

Fotka wyk. w Mroczy.
Nie spotkałem takiego przykładu napisu w Bydgoszczy.
Zaznaczyłem również reper i wystający kamień .
Te wystające kamienie miały istotne znaczenie.
Zabezpieczały narożniki i wjazdy do posesji przed uszkodzeniami , spowodowanymi kołami powozów .
Ciekawe czy miały jakąś fachową nazwę ?
przeglądam od godziny ten wątek i nie widziałem, a może przeoczyłem.... to tak dla przypomnienia
Ul. Dworcowa v/v prawie nr43 HARTWIG

Ojciec mieszkał obok i kiedyś - czyli lata 50-60te ludzie używali określenia Hartwig, jako określenia lokalizacji na Dworcowej. Tak jak ja za czasów liceum spotykałem się na "skałkach", tak oni kiedyś mieli też swoją miejscówkę
Ul. Dworcowa v/v prawie nr43 HARTWIG

Ojciec mieszkał obok i kiedyś - czyli lata 50-60te ludzie używali określenia Hartwig, jako określenia lokalizacji na Dworcowej. Tak jak ja za czasów liceum spotykałem się na "skałkach", tak oni kiedyś mieli też swoją miejscówkę
Tego napisu chyba nie było .
Fajne znalezisko
Fajne znalezisko
Napis był, pamiętam go jeszcze jak historia mnie nie interesowała, możliwe że przysłonięty był jakąś tablicą z reklamą...ale cieszę się, że trafiłem z czymś nowym:)
Ulica Urocza już była
na pierwszej stronie tego wątku.
HARTWIG , super !
Ul. Długosza 10.
Przy okazji remontu , wyszło na jaw , co kryje się pod współczesnym tynkiem ;

Przy okazji remontu , wyszło na jaw , co kryje się pod współczesnym tynkiem ;

A ja trochę z innej beczki - jechałam ostatnio samochodem rozmyślając o tym wątku. I nagle zobaczyłam to:

To niedawno wykonane napisy. Jakie fajne i klimatyczne
Mała rzecz a cieszy!

To niedawno wykonane napisy. Jakie fajne i klimatyczne