Bydgoska Kolej Dojazdowa
- 
				lisiogonek
- brak
Re: Bydgoska Kolej Dojazdowa
No i jak widać problem kolejki parkowej mamy odbębniony -  i nawet nie potrzeba kłaść torowiska! Silnik z normami czystości spalin Euro4 ! Wjedzie taka ciuchcia wszędzie - a nie tylko po tym jednym smętnym i kosztownym torze w przód i do tyłu. Sukces proszę państwa - czysty sukces !
I tylko się zapytam - co to ma wspólnego z prawdziwą ciuchcią ?

I tylko się zapytam - co to ma wspólnego z prawdziwą ciuchcią ?
Bydgoski wynalazek: kolejka bez szyn. W 36 roku życia dowiedziałem się, że kolejki mogą swobodnie poruszać się po drogach publicznych   
   Śmiać się czy płakać?
 Śmiać się czy płakać?
Przecież takie pojazdy zawsze wyglądają jak discopolo, to masakra jakaś będzie.
W Koronowie radni ruszyli głową i w tegorocznym budżecie zarezerwowali 50.000 zł na umocnienie osuwiska pod mostem wąskotorówki. W Toruniu na remont czeka Oelka i Smka do ruchu na turystycznej trasie w regionie toruńskim, a w metropolitalnej ( ) Bydgoszczy kupuje się traktor z przyczepami przerobiony na "kolejkę". Bez komentarza.
 ) Bydgoszczy kupuje się traktor z przyczepami przerobiony na "kolejkę". Bez komentarza.

Śmiać się czy płakać?
 Śmiać się czy płakać?Przecież takie pojazdy zawsze wyglądają jak discopolo, to masakra jakaś będzie.
W Koronowie radni ruszyli głową i w tegorocznym budżecie zarezerwowali 50.000 zł na umocnienie osuwiska pod mostem wąskotorówki. W Toruniu na remont czeka Oelka i Smka do ruchu na turystycznej trasie w regionie toruńskim, a w metropolitalnej (
 ) Bydgoszczy kupuje się traktor z przyczepami przerobiony na "kolejkę". Bez komentarza.
 ) Bydgoszczy kupuje się traktor z przyczepami przerobiony na "kolejkę". Bez komentarza.Situation Normal All F....... Up

- BYDZIAK 1958
- brak
Ta wymieniona kwota z pewnością wystarczyła by na 'nową', torową lokomotywkę! Gdzieś czuć zapach niechęci do ciuchci 'normalnej'... A taka, jak opisana wyżej, na 'gumach', chyba jakiś czas temu, kiedyś w Myślu była... I na szczęście się nie przyjęła... Zniknęła bez pożaru...

- BYDZIAK 1958
- brak
Znalazłem 'stary folderek' o 'Myślu'.  Jest tam zdjęcie ciuchci bez torów...

Uploaded with ImageShack.us

Uploaded with ImageShack.us
Wstaw większe zdjęcia, bo nic nie widać  

Aktualny stan ciuchci z Myślęcinka.

BYDZIAK 1958 napisał ;
To już chyba jakieś fatum !

BYDZIAK 1958 napisał ;
Gdzieś czuć zapach niechęci do ciuchci 'normalnej'...
To już chyba jakieś fatum !
A tu mamy nasyp,słupek i przyczółki kolejki obok śluzy Okole w kierunku ul.Nad Torem gdzie biegły tory po likwidacji linii przez ul.Wiejską :

[/quote]
[/quote]
[img][IMG]http://images39.fotosik.pl/1327/33c62d20e89a9285m.jpg[/img][/img]
[img][IMG]http://images46.fotosik.pl/1339/7e8e861083430edfm.jpg[/img][/img]

[/quote]
[/quote][img][IMG]http://images39.fotosik.pl/1327/33c62d20e89a9285m.jpg[/img][/img]
[img][IMG]http://images46.fotosik.pl/1339/7e8e861083430edfm.jpg[/img][/img]
jaras pisze:A tu mamy nasyp,słupek i przyczółki kolejki obok śluzy Okole w kierunku ul.Nad Torem gdzie biegły tory po likwidacji linii przez ul.Wiejską :
To w końcu jak było? Na poprzedniej stronie mowa jest o innym umiejscowieniu przeprawy - tam gdzie są dzisiaj rury ciepłownicze, pomiędzy mostami nad Kanałem.
Wersja z poprzedniej strony jest właściwa.

Przepraszam za zamieszanie teraz widzę na mapce z 1939r że jakaś droga przechodziła z ul.Grunwaldzkiej pod torami w kierunku młyna potem mostkiem koło śluzy wprost prawie ul. Siedleckiej.

- 
				lisiogonek
- brak
Z przebiegiem ciuchci w Bydgoszczy zamieszanie jest niemałe - a ja tu wyskakuję z ciut inną inicjatywą  Zima ma się ku końcowi i to jest najwłaściwsza pora na prace na szlaku. W związku z tym przypominam się - organizuję wyjazd  do Białośliwia. Przewiduję wycinkę krzaków w skrajni, poprawę przepustu wody w okolicach 4,2 km, po pracy ognisko  w leśnej bazie turystycznej. Ponadto może będzie mała niespodzianka - ale o tym to na priva ;D
 Zima ma się ku końcowi i to jest najwłaściwsza pora na prace na szlaku. W związku z tym przypominam się - organizuję wyjazd  do Białośliwia. Przewiduję wycinkę krzaków w skrajni, poprawę przepustu wody w okolicach 4,2 km, po pracy ognisko  w leśnej bazie turystycznej. Ponadto może będzie mała niespodzianka - ale o tym to na priva ;D

Zima ma się ku końcowi i to jest najwłaściwsza pora na prace na szlaku. W związku z tym przypominam się - organizuję wyjazd  do Białośliwia. Przewiduję wycinkę krzaków w skrajni, poprawę przepustu wody w okolicach 4,2 km, po pracy ognisko  w leśnej bazie turystycznej. Ponadto może będzie mała niespodzianka - ale o tym to na priva ;D
 Zima ma się ku końcowi i to jest najwłaściwsza pora na prace na szlaku. W związku z tym przypominam się - organizuję wyjazd  do Białośliwia. Przewiduję wycinkę krzaków w skrajni, poprawę przepustu wody w okolicach 4,2 km, po pracy ognisko  w leśnej bazie turystycznej. Ponadto może będzie mała niespodzianka - ale o tym to na priva ;DRe: Bydgoska Kolej Dojazdowa
Jakie zamieszanie   
   Wszystko ładnie wyrysowane i napisane

Kiedy akcja na szlaku

Kiedy akcja na szlaku

- 
				lisiogonek
- brak
A może zróbmy tak: najbliższe weekendy to 25,26 lutego , potem 3,4 marca . Najbliższy weekend raczej odpuszczam, dopadła mnie taka grypa, jakiej już dawno nie pamiętam brr...Ale 3-4 marca wygląda na realny termin 

lisiogonek pisze:A może zróbmy tak: najbliższe weekendy to 25,26 lutego , potem 3,4 marca . Najbliższy weekend raczej odpuszczam, dopadła mnie taka grypa, jakiej już dawno nie pamiętam brr...Ale 3-4 marca wygląda na realny termin
Taki układ mi pasuje

- 
				lisiogonek
- brak
To postaramy się w pierwszy weekend marca  Dodam tylko że nasza ekipa działać będzie w ramach przygotowań do II Zlotu Miłośników 600mm Wąskotorówek w Białośliwiu który odbędzie się w dniach 7-11 czerwca 2012r. Dla zainteresowanych wyjazdem na sobotę niedzielę mogę załatwić nocleg w pokoju na stacji - ja sam też tam nocuję
  Dodam tylko że nasza ekipa działać będzie w ramach przygotowań do II Zlotu Miłośników 600mm Wąskotorówek w Białośliwiu który odbędzie się w dniach 7-11 czerwca 2012r. Dla zainteresowanych wyjazdem na sobotę niedzielę mogę załatwić nocleg w pokoju na stacji - ja sam też tam nocuję 
Już się doczekać nie mogę kiedy ujrzę taki widok

Dodam tylko że nasza ekipa działać będzie w ramach przygotowań do II Zlotu Miłośników 600mm Wąskotorówek w Białośliwiu który odbędzie się w dniach 7-11 czerwca 2012r. Dla zainteresowanych wyjazdem na sobotę niedzielę mogę załatwić nocleg w pokoju na stacji - ja sam też tam nocuję
Już się doczekać nie mogę kiedy ujrzę taki widok

2-3 marca... za około 2 dni będę wiedział czy mogę. Jestem bardzo "podjarany" tego typu akcjami   o noclegu w doborowym noclegu nie wspomnę
 o noclegu w doborowym noclegu nie wspomnę  

"Czekając na idealny moment, możesz nigdy nie rozpocząć dzieła. Zaczynaj już! Zaczynaj tam, gdzie jesteś i jako ten, kim jesteś" - H. Jackson Brown

- 
				lisiogonek
- brak
Takie wyjazdy będę organizował tak często jak się da - organizowanie zlotu zobowiązuje wolontariuszy Towarzystwa do czynnej pomocy  Poza pracami na szlaku mamy w remoncie dwie śliczne węglarki dwuosiowe. Sporo prac przy nich jest już wykonanych - jeśli udałoby się znaleźć chętnych znających się na stolarce i ślusarce ( w tym na obsłudze maszyn stolarskich) to jest spora szansa że te wagony wrócą do służby jeszcze przed zlotem
 Poza pracami na szlaku mamy w remoncie dwie śliczne węglarki dwuosiowe. Sporo prac przy nich jest już wykonanych - jeśli udałoby się znaleźć chętnych znających się na stolarce i ślusarce ( w tym na obsłudze maszyn stolarskich) to jest spora szansa że te wagony wrócą do służby jeszcze przed zlotem  

Poza pracami na szlaku mamy w remoncie dwie śliczne węglarki dwuosiowe. Sporo prac przy nich jest już wykonanych - jeśli udałoby się znaleźć chętnych znających się na stolarce i ślusarce ( w tym na obsłudze maszyn stolarskich) to jest spora szansa że te wagony wrócą do służby jeszcze przed zlotem
- BYDZIAK 1958
- brak
A jeśli udało by mi się przyjechać np w niedzielę... To o której wstajecie? Albo np. ok. południa będziecie w trasie, czy gdzieś na stacji?