Ulepszenie forum

Wasze pomysły na ulepszenie forum
Awatar użytkownika
Drzewol
brak

Re: Ulepszenie forum

Post autor: Drzewol »

Proponuję, aby w dziale POMNIKI I CMENTARZE moderator przykleił na górze post z powiększanym na bieżąco wykazem miejscowości (ew. z dodatkową informacją dotyczącą nazwy ulicy, np. w przypadku Bydgoszczy), które jednocześnie będą odnośnikami przenoszącymi po kliknięciu do konkretnego tematu. Stron w dziale jest już 9, wątków odpowiednio więcej, a taka lista ułatwiłaby przeglądanie tego działu. No i dublowanie tematu nie będzie się zdarzać. :)
Awatar użytkownika
Ewing
Admin
Admin
Kontakt:

Post autor: Ewing »

Takie coś jest już na stronie http://www.bsmz.org/articles.php?article_id=33
Lista jest trochę nieaktualna ale jakoś nie miałem ostatnio czasu żeby się za nią zabrać :)
Dodałem link na górze działu.
krajan
BSMZ Bunkier
Kontakt:

Post autor: krajan »

Widzę, że zmagacie się ze spam robotami. Może warto by rozejrzeć się za wtyczką utrudniającą życie botom? Według mnie najlepsza by była taka, która 'blokuje' posty dopóki nie osiągnie się np. 3 postów. Minusem rozwiązania jest dodatkowa praca dla moderatorów - plusem zanik widocznych postów spam robotów.

http://www.google.pl/#sclient=psy-ab&hl ... 40&bih=756

http://www.phpbb.pl/mods/antyspam

pozdrawiam
krajan
BSMZ Bunkier
Kontakt:

Ktoś w ogóle czytał mój post?
Awatar użytkownika
GrapHite
BSMZ Bunkier

Post autor: GrapHite »

krajan pisze:Ktoś w ogóle czytał mój post?

zapewniam, że osoby które miały przeczytać przeczytały
"Czekając na idealny moment, możesz nigdy nie rozpocząć dzieła. Zaczynaj już! Zaczynaj tam, gdzie jesteś i jako ten, kim jesteś" - H. Jackson Brown
Awatar użytkownika
Ewing
Admin
Admin
Kontakt:

Blokowanie postów nic nie daje, bo tak, czy inaczej wiszą do moderacji. Pracy z tym jest więcej, niż usunięcie za jednym kliknięciem użytkownika i wszystkich postów, które napisał.
krajan
BSMZ Bunkier
Kontakt:

To dajcie mi moderatora, a będę akceptował/odrzucał posty/tematy. Macie wybór, albo więcej roboty dla administratorów, albo 10 tematów spambota w dziale, jak to miało miejsce ostatnio.
Awatar użytkownika
bunkier
brak
Kontakt:

Post autor: bunkier »

Nie każdy ma czas siedzieć cały dzień na forum. Wystarczy godzina nieobecności admina czy moderatora i mamy 10 spambotów które zasypują postami. Drugie tyle loguje się z różnymi adresami stron. Kasowane są na bieżąco. Tej plagi nie wypleni się. Oczywiście IP są blokowane ale i tak jest sposób na obejście tego. Spamboty atakują dział gdzie jest najwięcej postów.
Awatar użytkownika
paschendaele
brak

Post autor: paschendaele »

a może po prostu zmienić ustawienia dotyczące tworzenia nowych kont? tzn konto zostanie utworzone po uprzedniej akceptacji któregoś z moderatorów/admina
Awatar użytkownika
Ewing
Admin
Admin
Kontakt:

Tak też można, tylko pytanie jak rozpoznać, czy to bot, czy rzeczywisty użytkownik. Dziś nicki są tak wymyślne, że ja po nich na pewno nie dojdę kto jest kto.
Awatar użytkownika
paschendaele
brak

Post autor: paschendaele »

a te całe zabezpieczenia antybootowe nie działają? mam na myśli to wpisywanie literek czy cyferek z obrazka (że czasami nieźle można się uśmiać z tych "przypadkowych" liter)
Awatar użytkownika
bunkier
brak
Kontakt:

Nawet jak zaszumisz cały obrazek to i tak spamboty piksel po pikselu rozszyfrują jego treść. Walka z wiatrakami.
krajan
BSMZ Bunkier
Kontakt:

No dobra, a co z metodą akceptacji postów? Przykładowo ktoś się rejestruje, pisze posta - nie widać go dopóki ktoś z administratorów nie zaakceptuje. I powiedzmy po napisaniu 3 postów (zweryfikowanych przez administrację) kolejne posty są dodawane normalnie.
Awatar użytkownika
Ewing
Admin
Admin
Kontakt:

krajan pisze:No dobra, a co z metodą akceptacji postów?

To zadziała tylko na spamerów, a wbrew pozorom nie jest ich aż tak dużo. Większy problem mamy z wykorzystywaniem forum do pozycjonowania stron poprzez umieszczanie ich w podpisach, adresach mailowych rejestrujących się botów.
Awatar użytkownika
salamon
brak

Post autor: salamon »

bunkier pisze:Nawet jak zaszumisz cały obrazek to i tak spamboty piksel po pikselu rozszyfrują jego treść. Walka z wiatrakami.

Na którymś z forów spotkałem się z inną metodą. Zamiast obrazka jest pytanie (ja miałem: Nazwisko Adama, autora Dziadów)
Może to zadziała?
Z harcerskim pozdrowieniem
SALAMON
Awatar użytkownika
bunkier
brak
Kontakt:

Teraz powinno być lepiej, zauważyłem że zbanowane IP nie było zapisywane, więc spambooty atakowały ponownie. Od dwóch dni banuję ręcznie i jest poprawa. Codziennie aktualizuję paczkę złośliwych IP. Zobaczymy jak długo wytrzymam :)
Awatar użytkownika
Hrab
brak

Post autor: Hrab »

Pomysł nie tyle z dziedziny ulepszania Forum, lecz popularyzacji.
Na Facebooku Bunkier ma bezpośrednio pod czołówką strony obrazkowe dwa linki: do wydarzeń i zdjęć. Mógłby tam być też link do forum.
Awatar użytkownika
GrapHite
BSMZ Bunkier

Post autor: GrapHite »

Hrab pisze:Pomysł nie tyle z dziedziny ulepszania Forum, lecz popularyzacji.
Na Facebooku Bunkier ma bezpośrednio pod czołówką strony obrazkowe dwa linki: do wydarzeń i zdjęć. Mógłby tam być też link do forum.

dzięki za radę
"Czekając na idealny moment, możesz nigdy nie rozpocząć dzieła. Zaczynaj już! Zaczynaj tam, gdzie jesteś i jako ten, kim jesteś" - H. Jackson Brown
Awatar użytkownika
Hrab
brak

Post autor: Hrab »

Zauważyłem, że kolumna po prawej "ostatni post", jak nie jestem zalogowany, zawiera dokładne godziny poszczególnych wpisów. Natomiast jak się zaloguję to tych godzin nie ma. Znikają.
Czy w tym jest jakaś idea?
Awatar użytkownika
Ewing
Admin
Admin
Kontakt:

Nie mam pojęcia, ja widzę godzinę jak jestem zalogowany.
ODPOWIEDZ