Witam, postument znajduje się teraz w Białym Borze, pierwotnie pomnik stał w Gniewkowie. Odwiedzamy go po drodze do Kolobrzegu. Kiedyś szukalem info na jego temat i znalazłem ta stronkę http://www.szczecinek.machura.slupsk.pl/page3.html Pozdrawiam
-- 24 mar 2011 --
Zapomniałem dodacdlaczego zainteresowałem się tym postumentem widnieje tam moje nazwisko ale na szczęście , niestety, to nie mój przodek,a tak pomnik wyglądał w całej okazałości.
Niedaleko, na zboczu górki, na której znajduje się kościół, umiejscowiony jest jeszcze jeden ciekawy pomnik, choć zapewne nie jest to jego pierwotna lokalizacja. Otoczenie pomnika zagospodarowane jest pozostałościami z jakiegoś cmentarza lub kilku cmentarzy (fragmenty spotykane na cmentarzach ewangelickich, tablica nagrobna z Gwiazdą Dawida)
Dla zainteresowanych postument z 1 fotografi został kilkanaście lat temu wykopany w parku nieopodal swojego pierwotego ustawienia. Prawdopodobie zakopali go tam BUDOWNICZOWIE przewspaniałego pomnika ku czci Armi Radzieckiej. Mieszkańcy Białego Boru twierdza że posąg Kaisera też gdzieś tam jest
W Białym Borze mieszka połowa mojej rodzinki i z tego co wiem to jeszcze nie. Jeden z lokalnych pijaczków twierdzi że wie gdzie posąg jest zakopany. Ale ile w tym prawdy niewiadomo.