To chyba pierwsza wersja, pierwszej płyty sztucznego lodowiska "Torbyd". Były 2 lodowiska. Pierwsza płyta mogła zostać oddana do użytku na początku lat 70.
Słusznie, bo chyba już w latach 60 mieliśmy w Bydgoszczy drużynę hokejową. Nie pamiętam, czy w tym czasie powstało również 2 lodowisko i hotel (z neonem ) i czy tafla była już sztucznie zamrażana. Zimy były wtedy srogie. Wydaje mi się, że latach 70 modernizowano Torbyd , dobudowując m\innymi zadaszenie.
Z tego co ja pamiętam, obie płyty były zamrażane. Kolega był bramkarzem w hokejowej drużynie "Polonii" to go przy okazji wypytam. Swoją drogą w piątek byłem w Toruniu i chciałem nawiązać podobny wątek. To smutne, że u nas ledwo kamień na kamieniu a u nich jakoś TorTor się trzyma. A kto pamięta koncerty z Torbydu?
"Cudze wiedzieć rzeczy ciekawość jest, a swoje potrzeba" Andrzej Maksymilian Fredro
Zimową porą ślizgawki urządzane były wszędzie tam gdzie coś zamarzło: na Brdzie, na kanale, na stawach w Parku Kazimierza, na gliniankach, w ogródkach kawiarnianych. Jeżeli chodzi o bardziej profesjonalne lodowisko, do gry w hokeja, to trochę nt. znajdziesz tutaj: http://bks1920.webd.pl/php/readarticle. ... icle_id=11
Ewing pisze:Trochę fotek z dzisiejszego dnia. (...)
^^^ Na wygląd, taka sobie, niby zwykła konstrukcja dachu... Ale zauważcie, że od czasów jej powstania, niejeden w kraju dach się zawalił, choćby pod ciężarem śniegu. I nawet teraz wiele dachów, odśnieża się 'na wszelki wypadek'... A ten znosi śniegi kolejnych zim. Dobrze wyliczona konstrukcja?