Cmentarz ewangelicki - Borki (stary)

Awatar użytkownika
night prowler
brak
Kontakt:

Re: Cmentarz w m. Bruki Unisławskie.

Post autor: night prowler »

Nie wiem, czy ten cmentarz w ogóle podlega ewidencji gdyż w SUIZKP gminy Dąbrowa Chełmińska nie mogę go znaleźć. A jak nie podlega to być może celowo, bo nie ma pieniędzy w gminie na takie rzeczy.
Lewarek
brak

Post autor: Lewarek »

AERO pisze:Jak już pisałem , ktoś z miejscowych informował mnie, że cmentarz ten miał zostać oczyszczony z samosiejek i zabezpieczony. Podobno gmina wygospodarowała fundusze na ten cel. Czy tak się stało , nie wiem.
Obiecuję ,że przy najbliższej sposobności, sprawdzę to.
Dzięki również za tyle informacji dot. tego cmentarza .

night prowler.
Dzięki za ciekawe info. dot. innych cmentarzy, np. tego w Zbrachlinie .

Chyba chodzi raczej o ten cmentarz (w zeszłym roku szukałem go bez skutku, za to trafiłem na jeszcze inny cmentarz w miejscowości Błoto :))
http://www.pomorska.pl/apps/pbcs.dll/ar ... /892204105
Awatar użytkownika
night prowler
brak
Kontakt:

Okazało się, że ta stara stela leży na cmentarzu w Borkach. Wkrótce będą zdjęcia i opis.
Awatar użytkownika
Misia
Moderator
Moderator
Kontakt:

Re: Cmentarz ewangelicki stary w Borkach

Post autor: Misia »

Tak, zdecydowanie jest to stary cmentarz w Borkach.

Poniżej więcej zdjęć z tego cmentarza:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
AERO
brak

Post autor: AERO »

Misia.
Może zapodasz jakąś mapkę z naniesionymi miejscami cmentarzy w Borkach (Brukach U.) ?
Interesuje mnie, ile tych cmentarzy tam ostatecznie jest i jak są w stosunku do siebie rozlokowane. Który jest który ?
Myślę o takiej mapce jaką wkleił Marcin na pierwszej stronie tego tematu.
Awatar użytkownika
Misia
Moderator
Moderator
Kontakt:

W Borkach są dwa cmentarze bardzo blisko siebie. Dzieli je praktycznie odległość jednego domostwa.
Załączniki
Borki.jpg
Borki.jpg (81.64 KiB) Przejrzano 4681 razy
B2.jpg
B2.jpg (24.35 KiB) Przejrzano 4677 razy
AERO
brak

Coś się jednak nie zgadza. Zaznaczone cmentarze są po drugiej str. drogi.
Dlaczego ktoś z miejscowych wspominał o cmentarzu w Brukach U. ?
Awatar użytkownika
Misia
Moderator
Moderator
Kontakt:

Aero, że tak powiem wiem gdzie byliśmy i co widzieliśmy ;)
Cmentarze na mapie zaznaczone są prawidłowo.
Zobacz pierwsze zdjęcie wstawione przeze mnie. Droga idzie na wschód a cmentarz jest po jej prawej stronie.
Czyli jadąc z Czarża masz cmentarze po prawej.
Awatar użytkownika
night prowler
brak
Kontakt:

Informacje o cmentarzu ewangelickim starym w Borkach na podstawie karty cmentarnej z dnia 16.08.1985.

Miejsce: Borki (Borken)

Data założenia: XIX w.

Powierzchnia: 0.12 ha.

Kształt: zblizony do trapezu

Położenie:
Usytuowany w zachodniej części wsi, przy drodze Czarże - Bruki Unisławskie przebiegającej przez wieś z zachodu na wschód. Załozony na niewielkim, równym, nieznacznie wzniesionym nad powierzchnią otoczenia terenie. Od północy sąsiaduje z drogą, od południa i wschodu z polem uprawnym, od zachodu z zabudowaniami gospodarstwa.

Roślinność:
Nekropolia bogata w zieleń. Drzewostan reprezentowany kilkoma gatunkami drzew (akacja, bez, dąb, lipa). dawny układ zadrzewienia całkowicie zatarty wskutek zarośnięcia roślinnością. Brak pomników przyrody.

Elementy cmentarza:
Dawny układ cmentarza jest całkowicie zatarty na skutek zarośnięcia zielenią wysoką i niską oraz dewastacji niemal wszystkich nagrobków i ścieżek. Groby i obejścia zachowane fragmentarycznie.
- obejścia: 13
- tumby: 35
- mogiły: 12
- płyty: 3
- krzyże nagrobne: 2
Najstarszy zachowany nagrobek pochodzi z 1901 r. - tumba w obejściu z tablicą J. Rentier'a

Istniejące zagrożenia:
Dewastacja nagrobków, zarastanie roślinności, śmietniska

Porównując informacje zapisane na karcie cmentarnej ze stanem dzisiejszym można stwierdzić:
    1. Brak tablicy inskrypcyjnej od najstarszego nagrobka
    2. Brak krzyży nagrobnych
    3. Nie wiemy czy obejść było 13 gdyż są zachowane w znikomym stopniu, choć ich liczba była największa ze znanych nam wszystkich do tej pory odwiedzonych cmentarzy. Podobno zlecono opracowanie dokumentacji metalowych obejść z tablicami insktypcyjnymi i krzyżami nagrobnymi. Niestety nie znależliśmy ani jednego krzyża ani fragmentu tablicy na obejściu.
    4. Jeżeli cmentarz założony był w XIX w. to co robi tam tablica z XVIII w.? Wieś Borki była założona przez olędrów w pierwszej połowie XVII w. Zatem:
    a) tablica jest jedyną pozostałością po mennonitach i ich cmentarzu. Potomkowie mennonitów, już ewangelicy używali tego samego cmentarza i wtedy mówimy o cmentarzu pomennonickim;
    b) tablica została sprowadzona. Za sprowadzeniem tablicy przemawia położenie jej na skraju cmentarza. Można nawet powiedzieć, że znajduje się poza terenem cmentarza. Zaraz obok niej znajduje się gruzowisko i pozostałości po jakimś budynku sąsiadującym ze wspomnianym gospodarstwem oraz niewymienienie jej w karcie cmentarnej. Nie wierzę, żeby przeprowadzający inwentaryzację tej nekropoli nie zauważyli steli, czyli mogła ona być przetransportowana w ciągu ostatnich 25 lat. Kwestią otwartą pozostają przyczyny, dla których ktoś zadaje sobie tyle trudu by tak ciężką tablicę zawieźć do Borek;

Odnośnie lokacji to tak jak Misia napisała, na mapie cmentarze zaznaczone są poprawnie. Dla pewności link tego miejsca w Geoportalu. Cmentarz stary - działka nr 27/1, cmentarz nowy - działka nr 23. Ktoś z miejscowych mówił o Brukach Unisławskich może dlatego, że tam też jest cmentarz ewangelicki.
AERO
brak

Historia tej płyty miast się wyjaśniać, komplikuje się.
Może był jeszcze w pobliżu inny , starszy cmentarz, z którego ją przeniesiono :?:
Czy istnieje możliwość ustalenia czegoś o zmarłych, którym była poświęcona ?
Myślę tu np. o księgach parafialnych , spisach ludności itp. ?
Może tędy droga ?
Awatar użytkownika
night prowler
brak
Kontakt:

Jak najbardziej księgi parafialne oraz archiwa są właściwą drogą. Ewangelicy z Borek należeli do parafii ewangelickiej w Kokocku, tj. od 1834 r., a wcześniej do parafii w Chełmnie. Po 1945 r. wszelkie księgi metrykalne kościołów ewangelickich jeśli nie zostały spalone to znajdują się w Evangelisches Zentralarchiv w Berlinie.

Jak już ustaliliśmy uprzednio Martin Bolt (1763 - 1767), jedno z dwojga dzieci, któremu poświęcona została stela, wywodzi się od pierwotnych kolonistów olęderskich. Z widocznej części napisu wynika, że w grobie znajdował się też jego brat oraz prawdopodobnie matka - obraz kobiety z dziećmi wpisany w wieniec laurowy. Resztę informacji o rodzinie i innych pochowanych tam trzeba szukać w archiwum.

Żadnych zmarłych via internet w tej miejscowości nie znalazłem, jedynie 3 osoby urodzone w Borkach. Są to:
Awatar użytkownika
night prowler
brak
Kontakt:

W książce Herberta Wiebe pt. Das Siedelungswerk niederländischer Mennoniten im Weichseltal zwischen Fordon und Weissenberg bis zum Ausgang des 18. Jahrhunderts (1952), natrafiłem na informację o tym, że w miejscowości Czarzeński Las (Czarzebusch) w XVIII w. zamieszkiwał niejaki Peter Bolt, mennonita, posiadający w dzierżawie 18 mórg ziemi w latach 1769 - 1799. Niewykluczone, że ta stela to grób jego żony z dziećmi lub kogoś z jego rodziny.

Oprócz niego odnotowano Heinricha Goertza (6 mórg) i mieszkającego kątem Michela Pankrasa. W owych czasach (XVIII w.) mennonitów w okolicach Czarża było coraz mniej ze względu na nietolerancję ze strony kościoła katolickiego. Przykładowo olędrom z nie tak odległego Borówna (gm. Chełmno) nie odnowiono kontraktu na powtórną dzierżawę ziemi w 1740 r. Więcej informacji w przytoczonej książce.
ODPOWIEDZ