Był , nie był ... Miał być a nie został... To już bez większego znaczenia. Nikt w tym mieście nie chroni takich obiektów. Tyle ICH ostatnio " pada " , że serce boli .
Kilka m-cy temu byłem obecny przy rozbiórce tzw." Pastorówki " przy ul. Poznańskiej. Robotnik [wymoderowano] stwierdził, że takich ruder dawno nigdzie nie widział i że kiedyś podobne rozbierał w Łodzi .
Dla tego osobnika to rudera(y) ! Dla mnie to pejzaż miasta , historia i sentyment ! Cóż jednak się dziwić obcym ! Mamy na miejscu własnych, podobnie OBCYCH !
Przykład kolejnego ( bo jak to nazwać) wandalizmu ; Obiekt towarzyszący i wybudowany w stylu dworca Bydg. Wsch. przestał istnieć !
Załączniki
Fotka z 2012 r. Ktoś próbował go wyremontować i tym samym uratować.
SDC10845.JPG (103.67 KiB) Przejrzano 7881 razy
Stan obecny .
SDC19199.JPG (90.44 KiB) Przejrzano 7881 razy
Jeszcze trochę i podobnie jak widoczny szyld, przez poronione inwestycje , padnie i sam dworzec !
Również kilka dni temu tam wędrowałem i mam kilka podobnych ujęć. Ale robiłem je bardziej dla 'portretowania' tej części Kujawskiej, odchodzącej do historii. Te dwa zdjęcia poniżej, właściwie mogą uzupełniać i ten temat.
Tydzień temu 'domek' jeszcze tam stał. Widziałem ludzi kręcących się po dachu... Dzisiaj, w jego miejscu była kupa gruzu. Stary budynek przy Nowym Rynku, wyglądający na dawny magazynowy, przeszedł do historii. (Zdjęcia z 'sv')
Załączniki
czerwony domek.JPG (66.15 KiB) Przejrzano 7065 razy
czerwony domek 2.JPG (49.97 KiB) Przejrzano 7065 razy
W zastraszającym tempie ginie STARA BYDGOSZCZ ! Prym wiedzie Szwederowo ale nie tylko tam trwają "masowe" rozbiórki. Dla jednych były to tylko " rudery " dla innych zaniedbywane przez lata ( czasami celowo, czasami z powodów polityki komunalnej, ale do uratowania) wiekowe, urokliwe kamieniczki . Zatraca się dawny klimat miasta ku uciesze tych, dla których bardziej liczy się prostota nowoczesnego budownictwa , blichtr ledowych świecidełek na Starym Mieście i spędzanie wolnego czasu pod dachami kolejnych supermarketów .
Załączniki
Ten sam obiekt z wiosny b.r.
P1010144.JPG (84.05 KiB) Przejrzano 7048 razy
Wyburzony dom z ul. Toruńska. Kilka innych budynków na tej ulicy również oczekuje w kolejce na unicestwienie.
AERO pisze:Wyburzony dom z ul. Toruńska. Kilka innych budynków na tej ulicy również oczekuje w kolejce na unicestwienie. P1010050.JPG (62.76 KiB) Przeglądany 55 razy.
Widać, że w wielu miastach występuje problem z "wklejaniem" na siłę nowoczesnej architektury pomiędzy tradycyjną zabytkową zabudowę. Kilka lat temu w Łodzi na reprezentacyjnym placu wyburzono ładną kamienicę a wybudowano to "szklane cudo" - zagraniczny bank.
Załączniki
pl. Wolności1.jpg (53.79 KiB) Przejrzano 6973 razy