Budowa cmentarza w Fordonie przy "Wiatraku"
-
szkieletor999
- brak
Re: Budowa cmentarza w Fordonie przy "Wiatraku"
Zobaczymy co odpisze sanepid na temat cmentarza
seth pisze:szkieletor999 pisze:Czyli jaki pomysł na te górki ,bo mnie to bardzo ciekawi .
Cmentarz. To świetny i przyszłościowy projekt. Ładnie taka nekropolia wygląda z tzw. okna, a do tego całkiem fajna lokalizacja. Każdy chciałby mieć tak piękną lokalizację grobu. Nawet ja.
nie wierzę w to co czytam
coś tu nie gra...
"Każdy chciałby mieć tak piękna lokalizacje grobu" - raczej pomyślmy o tych co będą musieli żyć z taką lokalizacją cmentarza.
Szkieletor - jest wiele pomysłów, sporo wypisano w tym wątku, posłuchaj co ludzie by chcieli, a na pewno wyjdziesz na tym dobrze. Ja wolę miejsca gdzie spędzę czas za życia, nie myślę gdzie zostaną pochowane moje prochy, ważniejsze dla mnie jest życie mojego następnego pokolenia. Pomyślmy o tym, by mieli dobrze, a nawet lepiej od nas, a nie będziemy musieli mieć pieknych grobów by nas dobrze wspominano, więc bardziej cię pochwalą zo to co zrobisz dla żywych
Nie uważasz tak?
"Czekając na idealny moment, możesz nigdy nie rozpocząć dzieła. Zaczynaj już! Zaczynaj tam, gdzie jesteś i jako ten, kim jesteś" - H. Jackson Brown
-
szkieletor999
- brak
Jeżeli będę miał możliwość sprzedania mojej ziemi za dobre pieniądze i ktoś wybuduje cmentarz to nie moja sprawa .
Zobaczymy co dalej będzie .
Zobaczymy co dalej będzie .
Postawią tam market, bo z tego mogą mieć więcej kasy
"Czekając na idealny moment, możesz nigdy nie rozpocząć dzieła. Zaczynaj już! Zaczynaj tam, gdzie jesteś i jako ten, kim jesteś" - H. Jackson Brown
-
szkieletor999
- brak
Biedronka by się przydała tam , bo blisko na górki można iść później z piwkiem . Chętnie sprzedam moją działkę .
[/quote][/quote]GrapHite pisze:nie wierzę w to co czytam
coś tu nie gra...
Czyżby zabrakło dystansu
-
szkieletor999
- brak
Jakim cudem jest artykuł w Expreesie , " Cmentarz w Fordonie niewykluczone ale ........." ?
- Ewing
- Admin

- Kontakt:
Tak to już jest, trzeba uważać co się pisze. Dziennikarze często zaglądają na forum 
-
szkieletor999
- brak
Może i dobrze ale jest park nadwiślański i będą problemy , chyba żeby połączyć park z cmentarzem ( ławki ,lampy i figurki Matki Boskiej)
- BYDZIAK 1958
- brak
Właśnie czytam to od początku i...
Bardzo dużo zależy teraz od odwagi naszych posłów. Ponoć kończą ( coś za długo to trwa), projekt lub kilka, nowej ustawy o pochówkach. Mnie cały czas interesuje opcja pozwolenia zabrania po spopieleniu prochów przez rodzinę, zgodnie z wolą zmarłego. Myślę, że jak po mojej śmierci, zgodnie z moim życzeniem, rozsypano by 'mnie' nad Bydgoszczą, to chyba nikt z Was by nie uznał tego za śmiecenie... Choć gorzej z alergikami. Mógł bym zaszkodzić...
Krótko mówiąc, jak to wszystko zmieni się w tym kierunku, to 'cmentarny biznes' przestanie być opłacalny. I to cmentarni lobbyści, są największymi hamulcowymi takich zmian. Ale prędzej czy później, takie zmiany nastąpią.
Szkieletor, to nie będzie 'przyszłościowy biznes'.
Bardzo dużo zależy teraz od odwagi naszych posłów. Ponoć kończą ( coś za długo to trwa), projekt lub kilka, nowej ustawy o pochówkach. Mnie cały czas interesuje opcja pozwolenia zabrania po spopieleniu prochów przez rodzinę, zgodnie z wolą zmarłego. Myślę, że jak po mojej śmierci, zgodnie z moim życzeniem, rozsypano by 'mnie' nad Bydgoszczą, to chyba nikt z Was by nie uznał tego za śmiecenie... Choć gorzej z alergikami. Mógł bym zaszkodzić...
Krótko mówiąc, jak to wszystko zmieni się w tym kierunku, to 'cmentarny biznes' przestanie być opłacalny. I to cmentarni lobbyści, są największymi hamulcowymi takich zmian. Ale prędzej czy później, takie zmiany nastąpią.
Szkieletor, to nie będzie 'przyszłościowy biznes'.
-
szkieletor999
- brak
To czekamy na ustawę .
Szkieletor999
....a ja , przy tej okazji z uporem chcę drążyć ten temat pod wzg. historycznym !
Może wiesz :
Ile w sumie było "na górkach " gospodarstw ?
Są wyraźne ślady po przynajmniej 3
Co było bezpośrednią przyczyną ich porzucenia i ruiny ?
Czy pozostałe zostały wykupione wcześniej ?
Dlaczego budowano je na wzniesieniu ?
Tereny te nie były chyba kiedyś zalewowe ?
W jakim okresie powstawały ?
Ostatnie z nich przetrwało do czasu budowy linii energetycznej.
....a ja , przy tej okazji z uporem chcę drążyć ten temat pod wzg. historycznym !
Może wiesz :
Ile w sumie było "na górkach " gospodarstw ?
Są wyraźne ślady po przynajmniej 3
Co było bezpośrednią przyczyną ich porzucenia i ruiny ?
Czy pozostałe zostały wykupione wcześniej ?
Dlaczego budowano je na wzniesieniu ?
Tereny te nie były chyba kiedyś zalewowe ?
W jakim okresie powstawały ?
Ostatnie z nich przetrwało do czasu budowy linii energetycznej.
- Ewing
- Admin

- Kontakt:
Nie wszystkie gospodarstwa budowano na wzniesieniu. Ostatnie z nich na odcinku od przepompowni, do Doliny Śmierci istniało jeszcze w drugiej połowie lat 80 i znajdowało się przy obecnej ulicy Bartłomieja z Bydgoszczy między blokiem nr 13 (w którym mieszkałem), a pierwszymi drzewkami owocowymi / podnóżem góry.
Do dziś pamiętam, jak dom był wyburzany i jako dzieciaki pomagaliśmy robotnikom nosić i układać cegły w zamian za oranżadę
Teraz w tym miejscu stoją szeregowe domki jednorodzinne.
Drugie gospodarstwo było już faktycznie przynajmniej częściowo na wzniesieniu, w dolince przy strumyku (na wysokości dawnego przedszkola wojskowego), jednak z tego co pamiętam po 86 roku były tam już tylko pozostałości fundamentów.
Do dziś pamiętam, jak dom był wyburzany i jako dzieciaki pomagaliśmy robotnikom nosić i układać cegły w zamian za oranżadę
Drugie gospodarstwo było już faktycznie przynajmniej częściowo na wzniesieniu, w dolince przy strumyku (na wysokości dawnego przedszkola wojskowego), jednak z tego co pamiętam po 86 roku były tam już tylko pozostałości fundamentów.
-
szkieletor999
- brak
Ogólnie na osiedlu przylesie były gospodarstwa a kilka było na górkach ,to dopiero były fajne czasy ,rano budziły wszystkich mieszkańców koguty a na śniadanie jajecznica i mleko ,wiadomo nie ze sklepu .Teraz gdzie są słupy wysokiego napięcia rosły ziemniaki i różne warzywa ,sam zbierałem stonkę z krzewów i nie używano chemij . Teraz utworzyli zieleń urządzoną i rekreację i sport i od 10 lat zarosło krzewami bo brak inwestora z pomysłem .
Dzięki za zainteresowaniem się tematem bo warto odświeżyć wspomnienia.
Dzięki za zainteresowaniem się tematem bo warto odświeżyć wspomnienia.
Praktycznie niczego nowego się od Ciebie nie dowiedzieliśmy
Pianie kogutów i jajecznica z jajek od " szczęśliwych kur "...hmm.
Może to był właśnie pomysł na dobry, interes ?
Chyba gdzieś w połowie lat 80 jednemu z tych gospodarzy uciekły " świnki trzy ".
Nocowały pod wiatą przystanku autobusowego na ul. Twardzickiego \ Kleina.
Następnego dnia rano, oczekujący na autobus pasażerowie mieli ubaw po pachy
Pianie kogutów i jajecznica z jajek od " szczęśliwych kur "...hmm.
Może to był właśnie pomysł na dobry, interes ?
Chyba gdzieś w połowie lat 80 jednemu z tych gospodarzy uciekły " świnki trzy ".
Nocowały pod wiatą przystanku autobusowego na ul. Twardzickiego \ Kleina.
Następnego dnia rano, oczekujący na autobus pasażerowie mieli ubaw po pachy
- Ewing
- Admin

- Kontakt:
AERO pisze:Pianie kogutów i jajecznica z jajek od " szczęśliwych kur "...hmm.
Może to był właśnie pomysł na dobry, interes ?![]()
Zaraz mi się przypomniały wycieczki z kanką po mleko do sklepiku w zsypie na Kleina
-
szkieletor999
- brak
hi hi , wszystko wiecie a czy możemy się spotkać i pogadać ale nie tu na forum tylko na mojej ziemi .
Świnki uciekły nam z pod kontroli ,bo ogrodzenia nie było a psy które zaganiały miały swoje sprawy ,(suki miały sieczkę ) .
Świnki uciekły nam z pod kontroli ,bo ogrodzenia nie było a psy które zaganiały miały swoje sprawy ,(suki miały sieczkę ) .
-
szkieletor999
- brak
Zmiana tematu , dziwi mnie fakt że ze ludzie spacerują ,piją alkohol i się opalają na słońcu na tak zwanej " Dolinie Śmierci " .Czyli podejrzewam że było by podobnie obok mojego cmentarza ,kwestia przyzwyczajenia . Wszystko wskazuje że będzie cmentarz , nie wszyscy chcieli by urny mieć w domach po tej zmianie ustawy ,przecież trzeba iść zapalić znicz na cmentarzu .
- Ewing
- Admin

- Kontakt:
Ale żeś się uparł z tym cmentarzem.
Jeśli faktycznie pójdziesz w tym kierunku, to mogę Cię zapewnić, że będę jedną z pierwszych osób, które będą tam stały z transparentami przeciwko takiej inwestycji i pociągnę innych za sobą
Choć i tak nie wierzę, żeby odpowiednie urzędy wydały zgodę na jego lokalizację w tym miejscu.
Jeśli faktycznie pójdziesz w tym kierunku, to mogę Cię zapewnić, że będę jedną z pierwszych osób, które będą tam stały z transparentami przeciwko takiej inwestycji i pociągnę innych za sobą
Choć i tak nie wierzę, żeby odpowiednie urzędy wydały zgodę na jego lokalizację w tym miejscu.
-
szkieletor999
- brak
Miasto chętnie by utworzyło cmentarz komunalny ale najpierw by musieli mnie wykupić . Nie spieszy się im bo jeszcze są miejsca na dużym komunalnym cmentarzu w Bydgoszczy .