Bydgoskie schrony przeciwlotnicze

Awatar użytkownika
Misia
Moderator
Moderator
Kontakt:

Re: Bydgoskie schrony przeciwlotnicze

Post autor: Misia »

Tak to jest jak się puszcza w sieć niesprawdzone sensacje. A wystarczyło chociaż wejść na forum, sprawdzić chociaż jedno wiarygodne źródło informacji. Ale po co? Prawa jest nudna, prawda jest ciężka do przyjęcia, a na byle sensacji można ładnie zarobić ;)
AERO
brak

Post autor: AERO »

Skoro temat powraca , to i ja zabiorę głos w kolejnej odsłonie tego wątku ; Zaznaczam z góry , że staram się być być w tej kwestii OBIEKTYWNY.
Miałem akurat wczoraj przyjemność być na prelekcji i prezentacji najnowszej książki Krzysztofa D. Miałem również sposobność poznania się z Nim osobiście . Dzień wcześniej spotkałem się z innym moim znajomym ( dawnym znajomym również bunkra ) który podobno znacznie wcześniej próbował badać w\wspomniany schron niż zrobił to bunkier i zdecydowanie twierdzi , że był znacznie głębiej , niż to później było możliwe. Co łączy , te 3 osoby i moją ? Łączy nas wspólna znajomość osobista i zainteresowanie tym tematem. Tak się złożyło , że o tym schronie wszyscy coś wiemy , byliśmy lub słyszeliśmy , podobnie jak wielu innych . Niby temat wyjaśniony ale kol. Krzysztof próbuje jednak zbierać materiały i relacje dot . tego wątku , być może na nową pozycję książkową , więc cóż ? ...już można się śmiać !
jaras
BSMZ Bunkier

Post autor: jaras »

Awatar użytkownika
BYDZIAK 1958
brak

Post autor: BYDZIAK 1958 »

Dziś oglądałem Zbliżenia i widziałem ten materiał. Zmontowany chyba 'na kolanie' albo nie starannie. Bo jest np mowa o tym, (mówił Krzysztof), że tunel jest nie znany i trzeba będzie z niego usunąć ziemię, by zobaczyć co jest głębiej, a 'na obrazku' widzimy walające się w środku opony i styropian... Wyszło więc na to, że ten pokazany w tym momencie 'śmietnik', jest z 'innej bajki'...
No i brawo dla Ewinga. Może co niektórzy widzowie, przy okazji spostrzegli, że jest w Bydgoszczy stowarzyszenie Bunkier. :)
Awatar użytkownika
bunkier
brak
Kontakt:

Post autor: bunkier »

Podniecili się wejściem do stanowiska wymiany tarcz, na dawnej strzelnicy LOK :)
Załączniki
Tunel strzelnica800.jpg
Tunel strzelnica800.jpg (60.56 KiB) Przejrzano 3068 razy
Tunel strzelnica800a.jpg
Tunel strzelnica800a.jpg (122.86 KiB) Przejrzano 3067 razy
Awatar użytkownika
BYDZIAK 1958
brak

Post autor: BYDZIAK 1958 »

Ty masz wiedzę o takich rzeczach, jak to się mówi, 'w małym paluszku'. Wychodzi na to, że Krzysztof, mówiąc przed kamerą, że nie ma tego tunelu na planach, (szukał latami), powinien był przypomnieć sobie o tym forum i Tobie.
Czyli te 'opony i styropian', były w 'tym' tunelu?
Awatar użytkownika
Maciej
brak

Post autor: Maciej »

BYDZIAK 1958 pisze:Wychodzi na to, że Krzysztof, mówiąc przed kamerą, że nie ma tego tunelu na planach, (szukał latami), powinien był przypomnieć sobie o tym forum i Tobie.
Mi to się wydaje, że on od dłuższego czasu udaje, że pamięta o tym forum i osobach mających konkretną wiedzę na temat konkretnych miejsc.
Awatar użytkownika
bunkier
brak
Kontakt:

BYDZIAK 1958 pisze:Czyli te 'opony i styropian', były w 'tym' tunelu?
Opony to skutek uboczny rozwałki ośrodka LOK w 2017 roku. Jak widać, strzelnicy do końca nie rozebrali i wykorzystali jako śmietnik.

Co do „tajemniczego tunelu” to wolałbym, żeby deweloper na niego nie trafił. Niech sobie poczeka do lepszych czasów, teraz panuje moda na wciskanie kitu o powtarzalności obiektów. Budowa schronu typu sztolnia(LS-Stollen) nie została ukończona. Udało się zrobić dokumentację rysunkową i fotograficzną. Poniżej fota z wnętrza, i dla porównania jak to miało wyglądać po ukończeniu budowy. Na zdjęciu archiwalnym widać inne kształtki betonowe, to zależało od firmy budowlanej, jaki stosowała materiał i metodę budowy. Najważniejsze, żeby wymiary zgadzały się z wytycznymi.
Załączniki
Widok w kierunku wyjścia
Widok w kierunku wyjścia
Schfor800.jpg (74.72 KiB) Przejrzano 2942 razy
Schfor800a.jpg
Schfor800a.jpg (95.1 KiB) Przejrzano 2942 razy
Awatar użytkownika
bunkier
brak
Kontakt:

Temat tuneli pod Wzgórzem D., i Wzgórzem W., powraca jak bumerang :)

https://bydgoszcz.naszemiasto.pl/tajemn ... c1-8119453

Mistrzostwo w pisaniu sensacji i bzdur na ten temat, ma gość od „sekretów”. :):)
Derenda jak zwykle powiedział co nie wiedział :)
A tekst „wynoszono umundurowanie i inne przedmioty”, pochodzi od świadków z artykułów jakie ukazały się w GP, info od dawna nie aktualne. Wynoszono, ale nie z tuneli :)
Tajemniczych kwiatuszków jest dużo więcej :)

Mozaika zdjęć z wnętrza schronu za Adrią. Na jedną fotę warto zwrócić uwagę, są tory ;)
Jakość zdjęć celowo mocno obniżona. Kolor celowo usunięty.
Załączniki
Mozaika1.jpg
Mozaika1.jpg (93.66 KiB) Przejrzano 2670 razy
ODPOWIEDZ