Forum Bydgoskiego Stowarzyszenia Miłośników Zabytków "BUNKIER"
UWAGA: W przypadku problemów technicznych z forum lub problemów z rejestracją prosimy o kontakt pod adresem: forum@bsmz.org lub prosimy pisać w dziale "POMOC" (dział ten nie wymaga rejestracji).
W czasie spaceru z rodziną udało mi się wypatrzeć lisią norę. Małe liski były bardzo ciekawskie i co chwila wychodziły żeby nas obserwować. Naliczyliśmy łącznie 6 sztuk (tyle pojawiło się na raz - możliwe, że było ich więcej).
Za pierwszym razem niestety nie miałem aparatu, a telefonem ciężko było coś więcej uchwycić przez krzaki - zoom niestety masakra . Gdy już wybrałem się tam ze zwykłym aparatem wyszły tylko dwa liski (ostatnie zdjęcia).
Załączniki
Tu jest 5 sztuk
WP_20170501_15_25_55_Pro.jpg (209.1 KiB) Przejrzano 4024 razy
WP_20170430_17_33_31_Pro.jpg (207.34 KiB) Przejrzano 4024 razy
WP_20170430_17_34_13_Pro.jpg (202.65 KiB) Przejrzano 4024 razy
WP_20170430_17_34_21_Pro.jpg (204.93 KiB) Przejrzano 4024 razy
Ewing pisze:W czasie spaceru z rodziną udało mi się wypatrzeć lisią norę. (...)
W miejskiej dżungli małe tygrysy chodzą swoimi drogami, które też udaje się dostrzec w miejscach, w których się ich nie spodziewamy. Ten zatrzymał się, by pewnie mi 'zapozować'.
Co jakiś czas słyszymy, że przezroczyste ekrany akustyczne przy różnych jezdniach, są przeszkodą dla ptaków. Że często lecąc zbyt nisko, uderzają w nie i giną. Dzisiaj rano, czekając na przystanku na autobus, tuż obok mnie przeleciał ptak i łupną w szybę wiaty przystanku, jakieś 1,5m nad ziemią. Chyba 'skręcił' sobie kark, na ziemi jeszcze chwilę potrzepotał skrzydłami... Jak podszedłem, (od drugiej strony szyby), już znieruchomiał i zamykały się już mu oczy. Piaskach coraz częściej odwiedzają leśne ptaki. Po moim powrocie z pracy, podszedłem jeszcze raz do wciąż leżącego, nieżywego 'młodziana', by rozpoznać gatunek. Zrobiłem zdjęcie telefonem, (słaba jakość), było już szaro. Może ktoś z Was go rozpozna, czy to był np młody dzięcioł?